ZETApress

hírportál

Háromezren jártak a Wiki-n

A megnyitása utáni első 24 órában közel ötszázan regisztráltak az iWiW fejlesztői portálon, és több mint hetven alkalmazás tesztelését kezdték meg az erre kialakított Homokozóban ? tudtuk meg az A38-as hajóbeli sajtótájékoztatón. Noha az alkalmazások zöme egyelőre az iWiW API nyújtotta technológiai lehetőségek alapszintű kipróbálása céljából született, van köztük számos olyan is, amely már valódi, új közösségi funkciók fejlesztésének irányába mutat. A Fejlesztői Wiki-t, amely tudásbázist és példakódokat is nyújt a fejlesztői közösségnek, melyet 3086 érdeklődő keresett fel az első napon.

2009-től akár három és fél milliónál is több iWiW felhasználó számára tehetik ismertté külső szolgáltatásaikat a fejlesztők, webes alkalmazásokat működtető vállalkozások és a hirdetők. Az OpenSocial szabvány alapján kialakított interfészen keresztül külső alkalmazások illeszthetők a közkedvelt közösségi portál felületébe. A széles körben alkalmazott nemzetközi sztenderd ? mint csatolófelület ? folyamatos korszerűséget és rugalmasságot biztosít.

A jövőben megjelenő sokszínű, többrétű, szórakoztató alkalmazások számtalan új felhasználási élményt nyújtanak majd ? például a játékokon, közösségi szolgáltatásokon keresztül ?, s mindezt úgy, hogy használatuk továbbra is a felhasználók egyéni döntésén alapul. Decemberben nyílik meg, egyelőre kísérleti jelleggel, az iWiW Fejlesztői Portál, ahol megkezdődhet a külső alkalmazások fejlesztése és tesztelése. A jövő év elején az iWiW felhasználók számára is elérhetővé válnak majd az új funkciók.

Külső alkalmazásokra nyit az iWiW

December 4-én megnyílt a lehetőség a fejlesztők számára, hogy olyan külső szolgáltatásokat fejlesszenek, amelyek kihasználják a legnagyobb hazai kapcsolati hálóban rejlő erőt. Ehhez biztosít technológiai hátteret a tavaly elindított OpenSocial újszerű és rugalmas szabványrendszere. A nemzetközi trendekhez igazodva az iWiW is megnyitja API-ját (Application Programming Interface), hogy mint platform működhessen, lehetőséget teremtve különféle sokszínű, hasznos és szórakoztató alkalmazás megjelenítésére.

A fejlesztők az itt elérhető ? kezdetben kísérleti üzemmódban működő ? Fejlesztői Portálon tudnak regisztrálni, illetve jutnak információhoz, segítséghez (Wiki, blog). A Fejlesztői Portálhoz csatlakozó úgynevezett Homokozóban ? amely az iWiW virtuálisan leképezett működési környezete ? tesztelhetőek a kifejlesztett alkalmazások is. Az iWiW felhasználók várhatóan jövő év elején találkozhatnak az alkalmazásokkal, továbbra is, mint minden iWiW szolgáltatás esetén, önkéntes alapon. Jövő év januárban személyesen is lehetőség nyílik részletesebben megismerkedni az iWiW API nyújtotta technológia lehetőségekkel, üzleti koncepcióval. A nyílt napokra előzetes regisztráció útján lehet majd jelentkezni. Az Origo Zrt. a fejlesztői kör ösztönzésének első lépéseként Keressük a 3 legizgalmasabb fejlesztést! ? címmel fejlesztői verseny kiírását tervezi már decemberben. A fejlesztők a verseny részleteiről az iWiW különböző felületein keresztül értesülhetnek majd.

A 2002-ben elindított iWiW mára a magyar internet egyik legfontosabb csomópontja, kiemelkedően legnagyobb látogatottságú közösségi oldala lett. Három és fél milliónál több regisztrált felhasználó életének szerves része, vagyis népszerűsége kortól, nemtől, lakóhelytől függetlenül egész Magyarországra kiterjed. Rengetegen vannak azok, akik számára az iWiW az első szolgáltatás, amelyen keresztül rendszeres kapcsolatba kerülnek az internettel. Sokan csak azért lépnek fel a világhálóra, hogy az iWiW révén megerősítsék, továbbfejlesszék személyes kapcsolatrendszerüket, akik pedig korábban is rendelkeztek interneteléréssel, a szolgáltatás révén válnak napi felhasználókká. Az iWiW nemcsak a magyar internet vezető közösségi portálja, hanem igazi web 2.0-s szolgáltatás.

Szóljon hozzá!