ZETApress

hírportál

A rádió a legszemélyesebb médium

A rádió alkalmas mind márkaépítésre, mind eladásösztönzésre. Személyes médium, amely társa a hallgatójának. Erős éteri brandhez erős a kötődés. Minél magasabb egy rádió márkaértéke, minél szorosabb a közönség és a médium kapcsolata, annál magasabb az itt elhelyezett reklámok visszaidézése. A márkaérték a visszaidézésen túl kihat a hatékonyság magasabb szintjeire is, mint az ajánlásra vagy a vásárlásra ? derül ki a Sláger Rádió és a Business Superbrands 2008-díjas Szonda Ipsos közös kutatásából.

A kutatás módszere az Ipsos MediaCT Brand Graphs 360°-os vizsgálata. 18-49 éves, országos reprezentatív minta (nem, korcsoport, iskolai végzettség és településtípus szerint). Az adatfelvétel augusztus 22-e és október 14-e között zajlott, az egyes kampányok lezárulását követő tíz napon. Az adatfelvétel módja: CAPI. Kiinduló mintanagyság: hatszáz fő hullámonként, összesen négy hullámban.

Ma már senki sem vonja kétségbe, hogy a fogyasztók a reklámokkal együtt fejlődnek: megtanulják befogadni és használni a reklámok adta információkat. Persze, nem mindegy, hogyan. Nemzetközi kutatások már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet egy bizonyos presenter effect mutatóra. Ez azt jelzi, hogy két hasonló elérésű média közül mennyivel hatékonyabbak a reklámok annak a rádiónak, magazinnak vagy tévécsatornának az esetében, amelynek közönsége magasabb márkaértéket tulajdonít az adott médiumnak. Érdemes megnézni, hogy az egyediség és a minőség mellett milyen tényezőkből tevődik össze a márkaérték, valamint hogy kik lehetnek az adó ?elcsábíthatatlan? hallgatói, akik egyértelműen pozitív attitűdökkel viseltetnek a csatorna irányába.

Kevés önmagában az eléréssel mérni egy kampány sikerességét, azt, hogy a nap végén mennyien térnek be egy üzletbe vásárolni vagy éppen hányan fizetnek elő egy új szolgáltatásra. Ennél jóval többet mond a hatás (nevezzük ezt visszaidézésnek), illetve a hatékonyság (azaz: márkaérték-növekedés, vásárlási hajlandóság, esetleg ajánlás). Idén a Sláger Rádió megbízásából a Szonda Ipsos azt vizsgálta, hogy egy-egy multimédiás kampány esetében mennyivel növelte az aktivitás hatékonyságát a tévé, a rádió, az internet, a közterület, a sajtó vagy éppen a szórólapozás.

Olyan világban élünk, amely már nem az egyes különálló médiatípusok eléréséről vagy közönségük nagyságáról, hanem ? a fogyasztó-centrikus médiakutatások módszertanának megfelelően ? a hirdető márkák működéséről, illetve az egyes kommunikációs eszközöknek (touchpoints) a márkára gyakorolt hatásáról szól ? hangsúlyozta Perjés Tamás, az Ipsos Media regionális üzletfejlesztési igazgatója. A rádió ezekben a multimédiás hatékonyság, avagy ROI (Return on Investment) vezérelt kutatásokban rendre hatékony mutatókat tud felmutatni. De nem csak ezért fontosak ezek a vizsgálatok. ? A nemzetközi változásokkal itthon is lépést kell tartanunk, és olyan innovatív vizsgálatokra van szükség, amelyek segítenek megérteni az egyes médiatípusok, valamint a reklámok hatását és hatékonyságát. Ebből az egész szakma, vagyis a hirdetők, ügynökségek, médiatulajdonosok és a kutatók is profitálhatnak ? tette hozzá Perjés Tamás.

Az IPSOS Csoportot 1975-ben alapították Párizsban. Növekedési üteme egyedülálló. Ma ? egyikeként a világ vezető piackutató intézeteinek ? közel hatvan államban nyolcezer főállású szakembert foglalkoztat. Az IPSOS jelen van szerte Európában, Észak- és Dél-Amerikában, a Közel- és a Távol-Keleten, valamint Ausztráliában. Ötezer ügyfél számára, több mint száz országban végez kutatásokat. Az éves mérlegen hetvenezer projekt és húszmillió interjú szerepel. Az 1990-ben alapított Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet a magyar gazdasági és társadalmi kutatási iparág meghatározó szereplője, teljes körű piac-, online-, reklám-, egészség-, vélemény- és médiakutatási szolgáltatást kínál ügyfelei számára.

Szóljon hozzá!