ZETApress

hírportál

After the fall

2009-ben 20 éve lesz, hogy leomlott a berlini fal. Európa 15 országában színdarab íródott, Budapesten pedig 30 év alatti fiataloknak szóló drámaírói műhely foglalkozik az azóta eltelt időszak eseményeivel ? tudtuk meg a Goethe intézetbeli sajtótájékoztatón.

A Goethe Intézetek megbízására 2008-ban íródott színdarabok Európa szerte azt vizsgálják, milyen hatással volt a berlini fal leomlása Európa egyes országaira. Hiszen nemcsak német esemény volt: egyaránt nyomot hagyott a skandináv, közép-európai és a délszláv országok történelmében. Sokan és sokat kutatták ezt a témát, számtalan felmérés, statisztika, tudományos értekezés áll a rendelkezésünkre. Kevesebbet tudunk azonban az egyes ember problémáiról, reményeiről és vágyairól. Ezzel foglalkoznak az elkészült színházi darabok, köztük a lengyel Andrzej Stasiuk, a moldáviai Nicoleta Esinencu és a berlini Dirk Laucke művei. A berlini fal leomlásával foglalkozó színdarabokat az országok neves színházai ? a londoni Royal Court, a krakkói Stary Teatr és a belgrádi Jugoszláv Drámai Színház ? mutatják be. A hat legjobb produkciót 2009 novemberében Németországban is látni lehet majd. A projekt december 4-től itt olvasható.

A Goethe Intézet és a Nemzeti Színház közös drámaíró műhelye

Magyarországon fiatal drámaíróknak szóló workshop foglalkozik a témával Márton László író és Merényi Anna dramaturg irányításával. Az első megmérettetésen, november 3. és 10. között 15 fiatal tette próbára drámaírói tehetségét. Legközelebb, december 8.-tól 14.-ig már a Nemzeti Színház színészeivel közösen folyik majd a munka. A szövegek feldolgozására a jubileumi esztendőben, 2009. január 20-30. között kerül sor. A legjobb írásokat, drámákat csokorba fogó válogatást felolvasószínház keretében hallhatjuk és láthatjuk majd 2009. január 30-án. A workshop eseményeiről rendszeres beszámol olvasható a Nemzeti Színház honlapján.

Hans Hase az óvodában ? német nyelv nagycsoportosoknak

A budapesti Goethe Intézet 30 órás nyelvtanulási programja nagycsoportos óvodásoknak. Az anyanyelvén kívül minden európai polgár beszéljen két másik nyelvet is ? így szól az Európa Tanács ajánlása. A cél hasznos és nemes, ám ha komolyan vesszük, korán el kell kezdeni a nyelvtanulást. Akár már az óvodában.

Az idegen nyelvekkel szerzett első tapasztalatok egy egész életre meghatározhatják a nyelvtanuláshoz való viszonyt, miként azt is, mennyire leszünk befogadók más kultúrákkal szemben. Ezért annyira fontos, hogy a korai, kisgyermekkori nyelvtanítás a gyerekek életkorának megfelelő tartalmakkal és módszerekkel történjen.

A budapesti Goethe Intézet által kifejlesztett nyelvtanulási projekt, a Hans Hase az óvodában közvetlenül az iskolakezdés előtt álló gyerekeket célozza meg. Azoknak a nagycsoportosoknak szól, akik még egyáltalán nem tanultak németet. Az ő igényeiket elégíti ki a heti egy-két alkalomra tervezett, jelenleg 3 magyarországi óvodában ? Budapesten, Gyulán és Törökbálinton ? már bevezetés alatt álló program. Az oktatás során speciális segédanyagok (rajztömbök, jutalom-matricák, játékos oktatási eszközökkel teli bőrönd) gondoskodnak arról, hogy a tanárok és a gyerekek egyaránt élvezzék a tanulást. A jövő ősztől bárki számára elérhető program bevezetését a Goethe Intézet tanár-továbbképzésekkel segíti.

Szóljon hozzá!