ZETApress

hírportál

Hová menjünk az ünnepen?

Október 23-a és november 4-e között a Magyar Köztársaság Kormánya a hagyományos ünnepi megemlékezések mellett a lakosságnak, családoknak, gyermekeknek szóló rendezvényekkel idézi fel ?56 eseményeit, hogy az 52 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc hőseinek, áldozatainak és túlélőinek példáját a fiatalabb generációk is megismerhessék. A programokról részletes információt itt találhatnak az érdeklődők.

Az október 23-i állami ünnep programja reggel fél 10-kor a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az Országház előtt. Ez a hagyományoknak megfelelően a Budapest Helyőrség által meghatározott koreográfia alapján történik idén is. A megemlékezésben részt vesz a gyalogos Díszzászlóalj, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség központi katonazenekara.

10 órától a Vértanúk terén a közjogi méltóságok és az ?56-os szervezetek képviselői az emlékezés virágainak elhelyezésével róják le tiszteletüket Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt. Ezt követően, 11-től rövid ünnepi műsorral egybekötött koszorúzáson vesznek részt a közjogi méltóságok, az ?56-os szervezetek képviselői, Nagy Imre családjának tagjai, valamint a Nagy Imre Alapítvány és Társaság képviselői az ?56-os emlékműnél, az 56-osok terén. Közreműködik a Díszzászlóalj és a katonazenekar. A Forradalom lángja október 23-án este fél 8-kor hagyományos katonai tiszteletadás mellett lobban fel, majd alszik ki november 4-én 18 órakor a Kossuth téren. Október 23-a és 25-e között az esti órákban, 18 órától éjfélig fényfestés fogja korabeli képekkel és nemzeti motívumokkal díszíteni a Parlament épületét és az emlékművet az ?56-osok terén.

Október 23-án, este 8 órakor kezdődik a hagyományos ünnepi gála a Magyar Állami Operaházban. Az idei műsor különlegessége, hogy a hagyományoktól eltérően dalok és sanzonok csendülnek fel, ismert és elismert hazai színészek ? Básti Juli, Fullajtár Andrea, Molnár Piroska, Egyházi Géza, Haumann Péter, Hollósi Frigyes, Koltai Róbert, Kulka János ? előadásában. A műsorban az 1956-ban énekelt dalok, valamint későbbi szerzemények is szerepelnek, amelyek közvetlen tartalma, gondolatvilága a forradalmi eseményekhez és azok következményeihez kapcsolódik. A műsorban így hallható lesz például Dés László: Úgy legyen című szerzeménye, de ide tartoznak a megzenésített költemények, köztük Nagy László: Ki viszi át a szerelmet című verse. Mindemellett az október 23-i előadáson lesz a premierje több olyan, erre az alkalomra született új dalnak is, amelyek 2008-ból visszatekintve fogalmazzák meg az 1956-os forradalom üzeneteit.

A dalokat vonósokkal bővített tánczenekar kíséri, az egyes dalokhoz video-montázs készül korabeli filmhíradókból, filmrészletekből, dokumentumfilmekből és animációs elemekből, amely a zenekar mögé vetítve lesz majd látható. Az ünnepi műsor előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint az 1956-os szervezetek képviseletében Mécs Imre mond majd köszöntőt.

Október 23-án egész nap Forradalmi Villamos közlekedik a 4-es, 6-os villamos vonalán a budapesti Nagykörúton. A korhű, ?56-os képekkel díszített jármű korabeli ruhákba öltözött személyzete az állomásokban megállva a forradalomról szóló történelmi zsebkönyvet osztogat majd a várakozóknak.

Október 23-án 11 és 18 óra között, október 24-től 26-ig pedig 10 és 18 óra között az 56-osok terén a korábbi évek nagy sikerű programsorozata, a Nyitott Múzeum ?56 várja a családokat és gyerekeket. A helyszínen történelmi élőképsorozat és interaktív színházi programok idézik meg az 50-es évek és 1956 forradalmi napjait, korabeli járművek kiállításával. A program során színművésznövendékek és statiszták elevenítik fel egy-egy előadásban az ’56-os forradalom hétköznapjainak eseményeit, a hétköznapok hőseinek visszaemlékezésekben fennmaradt tetteit, és korabeli divatbemutatón keresztül mutatják be 1956 mindennapjait. A történelmi idegenvezetés során az 1956-os Intézet által delegált fiatal történész-szakértő a helyi műsorvezető kérdéseire válaszolva mesél a kiállításon szereplő járművekről, azokon keresztül bemutatva 1956 napjainak történetét.

A Nyitott Múzeum ?56 szabadtéri kiállításhoz kapcsolódik három múzeumsátor is. Kettő közülük 1956 utcai harcait idézi, illetve korabeli lakás- és bisztró-enteriőrt elevenít fel, a harmadik pedig az ?50-es évek, a diktatúra rekvizitumait.

A téren felállított nyitott filmstúdióban díszletfalak és korabeli járművek segítségével egy forradalmi harcokban szereplő utcarészletet alakítanak ki, amelyet több videokamera vesz egyszerre. Az önként jelentkező gyermekek ebben az utcarészletben szerepelhetnek majd. Feladatuk egy lyukas nemzeti zászlót egy kapualjból kilépve, az utcán lévő járművek között átfutva, egy harci jármű tetejére kitűzni. A forgatásról készült másfél perces filmetűdöket a szereplők, a résztvevő gyerekek DVD lemezen kapják majd meg ajándékba.

A szabadtéri kiállítás mellett felállított ?56-os Kerekasztalnál az érdeklődők minden nap 15.30 és 16.30 óra között beszélgethetnek majd ?56-os hősökkel ? október 23-án Bocskay T. Józseffel, 24-én Mécs Imrével, 25-én Donáth Lászlóval, 26-án Fónay Jenővel ? akik a saját tapasztalataikról mesélnek, és válaszolnak a feltett kérdésekre. A kiállítás területén működő szabadtéri pénzverő géppel bárki elkészítheti saját ?56-os emlékérmét, amelynek egyik oldalán egy lyukas, nemzeti színű lobogó látható, a másikon pedig az 1956-2008 dátum.

Október 24-e és november 4-e között a Szabadság téren az esti órákban is megtekinthető lesz az 1956 a Föld körül címet viselő, szabadtéri installációkkal kiegészített fotókiállítás, amely tematikailag két részből áll. A látogatók ez alkalommal nem a világot már bejárt háborús képekkel találkozhatnak majd, hanem különböző magánarchívumokból származó, a mindennapi életet, az ?56-os környezetet bemutató képeket tekinthetik meg. A kiállítás másik része azt mutatja be, mi történt 1956. október 23-án a világ nagyvárosaiban: New Yorkban vagy éppen Párizsban, miközben Magyarországon forradalom zajlott.

Október 25-én 10 és 20 között Forradalmi Emlékpontnál idézhetik fel a látogatók a parlamenti sortűz áldozatainak emlékét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt.

November 4-én éjféltől a Hősök terén felállított térinstallációnál, az emlékmű feketébe burkolt központi oszlopánál mindenki leróhatja tiszteletét 1956 hősei előtt. Délelőtt 11 órától ugyanitt katonai tiszteletadással, a Magyar Honvédség Díszzászlóalja és a katonai fúvószenekar közreműködésével záró ünnepségen emlékeznek a mártírokra a közjogi méltóságok, ?56-os szervezetek képviselői, a magyarországi egyházak képviselői, illetve a diplomáciai testületek képviselői.

Az október 23-a és november 4-e közötti állami ünnep programjai mellett a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió egy közös pályázati felhívást is közzé tett az ?56-os forradalom 52. évfordulója alkalmából. A Film-Szabadság-?56 című forgatókönyvíró és ötletpályázaton felsőoktatási hallgatók és középiskolás fiatalok indulhatnak. Az idén október 28-ig beérkező pályázatok, forgatókönyvek és ötletek közül hattagú zsűri választja ki azt a hatot, amelyet a Magyar Televízió a jövőben megvalósít, majd jövőre az ünnepi program keretében bemutat. A zsűri elnökei Bereményi Géza és Pálfi György filmrendezők, tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer. További információ a programokról itt is elolvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Film-Szabadság-?56

Szóljon hozzá!