ZETApress

hírportál

Sylvia 60 éve

Sass Sylvia, a hazai operaművészet egyik leghíresebb alakja, aki már huszonévesen világhírnévre tett szert, idén ünnepli 60. születésnapját. Ebből az alkalomból lát napvilágot a művésznő önéletrajzi ihletésű műve: Az angyalok bűvöletében.

Délután 15 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínház I. emeleti kávézójában találkozhattunk a hazai operaművészet egyik legnevesebb alakjával, aki az új könyve bemutatójára érkezett Budapestre. Június 27-én, hétfőn 18 órakor az Alexandra Károly körúti Irodalmi kávéházban találkozhatunk vele. Akkor is ? miként ma is ? Boros Attila beszélget vele.

A könyvben emlékezetes, máig fontos lenyomatokat hagyó szerepek, pályatársak, operaszínpadok, városok, séták, utazások idéződnek fel sok fényképpel és személyes reflexióval aláfestve, és mindezt a csodálatos római angyalszobrok foglalják keretbe. Sass Sylvia magával viszi az olvasót a római éjszakába, a moszkvai havazásba, mellette vagyunk Jeruzsálem fehér falainál, megcsodálhatjuk vele Párizs fényeit. Később látjuk őt Lady Macbethként és Salomeként a Toscában ? hogy csak néhányat említsünk a legnagyobb szerepek közül. Időmozaikból összerakott ars poétika, vagy csak egyszerűen séta ez a könyv a Múlt porladó kövein? Akárhogy is, mindvégig áthatja az örök vágyakozás a szüntelen megújulás felé.

Sylvia 1951. július 12-én született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Révhegyi Ferencné növendékeként. 1971-79. között a Magyar Állami Operaház magánénekese, ahol számos főszerepet alakított: Traviata, Tosca, Giselda, Norma, Donna Anna, Mimi, Desdemona. 1972-ben a Magyar Televízió Kodály énekversenyének első helyezettje, 1973-ban a szófiai operaverseny nagydíjasa, 1974-ben a moszkvai Csajkovszkij énekverseny második helyezettje.

1975-től fellép a világ számos operaszínpadán, London Covent Garden, Aix-en-Provence-i Fesztivál, Miláno La Scala, New York MET, Párizs Operaház. Festőművészként több mint ötven kiállítása volt, íróként pedig Az angyalok bűvöletében a harmadik kötete, mely az Ursus Libris gondozásában jelent meg. Életrajzi adatok Sylviáról és részletek a könyvből idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!