ZETApress

hírportál

Rotary-díj New Yorkban

Közeledik a Rotary Irodalmi Díj átadása. A kuratórium nyilvánosságra hozta az értékelt művek TOP 8 listáját. Ide olyan alkotások kerültek, amelyek egy, vagy több zsűritagnál maximális pontszámot értek el. Ami már most biztos, a győztes ezek közül kerül majd ki. A lista külön érdekessége a verses műfaj markáns jelenléte, ami azt bizonyítja, hogy az ítészek az elmúlt év irodalmi termésében a verses kötetek minőségét jobbnak találták, mint a prózai művekét.

Az alábbi TOP 8 lista nem rangsor. A RID kuratórium szeptember 30-án, kedden jelenti be az első három helyezett művet a New York Kávéházban. A Rotary Irodalmi Díj győztesének nevét az október 9-i díjátadó gálán ismerheti meg a közönség ugyanott ? tudtuk meg Sajtószolgálatuktól.

Íme a lista: Lator László: Az egyetlen lehetőség ? verseskötet (Európa Kiadó), Shhein Gábor: Bolondok tornya ? verses regény (Jelenkor Kiadó), Kovács Ferenc: Hajnali csillag peremén ? gyermekversek (Magvető Kiadó), Závada Pál: Idegen testünk? regény (Magvető Kiadó), Latzkovits Miklós: Laboda ? novelláskötet (Magvető Kiadó), Lovas Ildiló: Spanyol menyasszony ? regény (Kalligram Kiadó), Csukás István: Te mire gondolsz közben? ? verseskötet (Gesta Kiadó) és Aczél Géza: (vissza)galopp ? verseskötet (Jelenkor Kiadó).

Rotary Irodalmi Díjat kaphat az a 2007. július 1-eje és 2008. június 30-a között megjelent, magyar nyelven írott alkotás ? regény, novella, verseskötetet ?, amely magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A díj rangját fokozza, hogy magas eszmei értékén túl, az elismerés hárommillió forintos pénzdíjjal is együtt jár. A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelynek elnöki teendőit Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P. E. N. Klub ügyvezető alelnöke látja el. A kuratórium tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i egyetem nyugalmazott professzora, valamint Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora.

A kuratórium az irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztőket kért fel értékelésre, akik névsora titkos, hogy biztosítani lehessen a befolyásolás-mentességet. A felkért szerkesztők konkrét szempontrendszer alapján zsűrizik mindazon műveket, amelyeket adott időszak alatt megismertek. Az ünnepélyes díjátadó gála helyszíne október 9-én a New York Kávéház Mélyvize lesz. A díj anyagi hátterét ebben az évben a rotaristák elsősorban saját magánvagyonukból, másodsorban szponzorok bevonásával teremtik elő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Dobogósok a Rotary-díjátadón

Szóljon hozzá!