ZETApress

hírportál

Tamara Alexandránál

A 82. Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában Pataki Tamara: Ember a sötétben ? Lehetséges igaz szerelem boszorkány és halandó között? ? címmel. Az elsőkönyves szerzővel Vasvári Judit, a kötet szerkesztője beszélgetett ma délután, a Nyugati téri Alexandra Pódiumon.

Pataki Tamara másodikos gimnazista. 9 évesen kezdett el írni a maga szórakoztatására, mert olyan történetre vágyott, amelyben minden fordulatot a saját kedvére alakíthat. Öt évvel később a Penna Írósuliban kapott megerősítést abban, hogy amit csinál, az mást is érdekelhet. Ennek az ösztönzésnek köszönhetően alig tizenöt évesen befejezte első regényét.

A mindössze 16 éves diáklány történeteit kézzel írja, így a kézirat nála ténylegesen kézirat: egy takaros, francia kockás füzet rejti. A kor tanulmányozásához gyakran látogatja az antikváriumokat, de ? mint kérdésemre elmondta ?, rendszeresen használja az internetet. Füzetéből is maga írja át a számítógépére a történeteket, mert így ? újra olvasva ? a hibákat is kijavíthatja. S mivel a jegyzetfüzet mindig nála van, bármikor leírhatja gondolatait.

Hatalmas tehetséggel áldotta meg a sors. Olyan erővel festi meg az első világháború képeit, hogy az olvasónak az az érzése támadhat: a szerző maga is élt abban a korban… Maga is időutazó, mint hősnője, a fiatal testbe zárt 60 éves boszorkány.

Tamara első könyvében az I. világháború árnyékában talál egymásra a fiatal katonatiszt és a boszorkány. A férfit kétségek gyötrik, mert nem hisz az erőszakban, és nem osztozik a harc mámorában égő német vezetés elbizakodottságában. A nőt kérdések gyötrik, vajon miért irtotta ki az emberiség a boszorkányfaj nagy részét évszázadokkal ezelőtt, és lehet-e ennek ellenére szeretni őket, vagy jobb is, ha a nagy háborúban végképp elpusztítják egymást.

Hans és Babette szerelmének tragikus háttere az yperni gáztámadás, amelyben több mint százezer ember halt meg, vagy vesztette el látását, ahogy a férfi is, aki így lesz ember a sötétben. A történetet nemsokára egy újabb követi, de ez már a II. világháborúban fog játszódni az elsőben megismert boszorkány nélkül.

Szóljon hozzá!