ZETApress

hírportál

Utazás a Nyugatinál

Kínos intermezzóval indult Salamon Pálnak, a nagy sikerű Sorel-ház című kötet szerzőjének könyvbemutatója a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. Egy ?rajongója? mesélt el egy ?57-es történetet, melyet egy tévékamera is rögzített. Utána együtt távoztak. Nem nekünk szólt tehát a színháték, hanem a tévénézőknek: előttük bizonyítják majd ezzel bátorságukat.

Az incidensből semmit sem értettünk, és nem is magyarázták el. Állítólag Salamon Pál ?56-57-ben feljelentette az illető felmenőjét, amiről az édesanyja már akkor magyarázatot kért. Levelére azóta sem kapott választ, s ma sem, pedig a tévések is feltették a kérdést Salamonnak. Szerzőnk nem nyilatkozott, megtudtuk viszont, hogy tegnap Egerben, az ottani könyvhét megnyitóján Esterházy Pétert is hasonlóképp inzultálta valaki.

Salamon Pál: Az utazás ? A nagy titok nyomában című kötete a 82. Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában. Szerzőjével Murányi Gábor Pulitzer-díjas újságíró, a HVG munkatársa és Erdei L. Tamás filozófus, író beszélgetett, de ők sem érdeklődtek az előzményekről. Kiderült viszont, hogy Az utazás egy különös szerelmi história, melynek bonyodalmain keresztül mély filozófiai gondolatmenet bontakozik ki.

Apa és fia felkeresik a közelmúlt történelemformáló személyiségeit, négy javíthatatlan, jobb sorsra érdemes fiatal bűnöző társaságában. A találkozások éles fénnyel világítanak rá a nagy szörnyetegek isteni küldetéstudatára, és zavarba ejtően újszerű olvasatát adják a világtörténelemnek.

A furcsa társaság világ körüli útján szerelmek és barátságok szövődnek, s egy sosem volt család is létrejön. A szerző az emberiség jelenlegi létállapotának drámai fölmutatásával végül meghökkentő következtetésre jut… Salamon Pál, a Sorel-ház írója közismert filozofikus gondolkodásmódjáról és írásainak igaz életbölcsességéről. Regényei, mint minden jó művészet, szépek és élni segítenek.

Szóljon hozzá!