ZETApress

hírportál

Andalúz ízek a Gundelban

A magyar kreativitás és az autentikus andalúz ízek találkozója az I. Andalúz Receptverseny és Főzőkurzus. Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) első ízben szervezte meg andalúz receptversenyét.

Bármilyen recepttel lehetett nevezni, amely legalább egy andalúz hozzávalót is tartalmazott. A legjobb receptek beküldői vehetnek részt holnap a Martín Goldman andalúz chef által tartott főzőkurzuson. A receptverseny az Extenda iroda Egy csipetnyi Andalúzia nevű Facebook portálján került meghirdetésre, és a verseny három hetes időtartama alatt összesen 34 pályázó töltötte fel receptjét.

A Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter (Dining Guide) és Martin Goldman alkotta zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen jobbnál jobb receptek közül kellet kiválasztaniuk a 13 legjobbat, és ezen belül is az első helyezetteket. Természetesen a közönség is szerepet kapott, a közel 500 leadott szavazat alapján ők is bejuttathatták kedvencüket a főzőkurzusra.

Rengetegen érdeklődtek a receptek és az andalúz érdekességek iránt, így az Egy csipetnyi Andalúzia követőinek száma 1300 fölé ugrott. Emellett az Extenda külön nyereménnyel nem csak az első három helyezettet, illetve közönségdíjas versenyzőt jutalmazta, hanem a receptekre legtöbb szavazatot leadó is egy andalúz termékcsomagot vehetett át.

Az esemény kapcsán délután a Miele Főzőiskolában megrendezett sajtótájékoztatón Naszály Éva, az Extenda igazgatójának köszöntője után Bíró Lajos értékelte a győztes recepteket, és átnyújtotta a dobogósok számára az értékes nyereményeket. Ezt követően Martín Goldman andalúz ínyencségekkel nyűgözött le mindnyájunkat egy látványos főző-show keretében.

Holnap az Ecseri úti Gundel Károly Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában a 14 lelkes gasztrorajongót Martín Goldman a következő menüsorral kápráztatja el: 1. Fokhagymás paprikás leves sherrys sonka-alaplével; 2. Zöldségchips ropogós sonkával és salmorejoval; 3. Paraszt tortilla extra szűz olívaolajjal és paradicsomsalátával; 4. Tintahal olívabogyó kéregben narancsos aliolival; 5. Tengeri durbincs tempura zöldségekkel; 6. Tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblancoval; 7. Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel.

Martin nem csak bemutatót tartott, de mi is belekóstolhattunk az ételek elkészítésébe, így tovább ismerkedhettünk Andalúzia minőségi alapanyagainak ? mint az extra szűz olívaolaj, a serrano sonka, a borecet vagy éppen az sherry és az olajbogyó ? sokrétű felhasználási lehetőségeivel.

Étvágygerjesztőül a zöldségchips receptje

Hozzávalók: 100 gr cukkini, 150 gr sonka (fele vékony szeletre, fele kockázva), 100 gr répa, 100 gr paszternák, 100 gr fehérrépa, 100 gr padlizsán, 500 ml olívaolaj, 10 gr tengeri só, 2-3 db friss tojás, 500 gr paradicsom, 50 gr kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 15 gr jerezi borecet és víz.

Elkészítés: A zöldségekből vékony szeleteket vágunk, és sütőpapíron a sütőbe tesszük, kiszárítjuk őket, majd ezután ropogósra sütjük. A sonkát a sütőben ropogósra szárítjuk. Megfőzzük a tojásokat, lehűtjük, meghámozzuk és feldaraboljuk. Feldaraboljuk a sonka egy részét. Elkészítjük a salmorejot a hozzávalók (fokhagyma, paradicsom, só, kenyér és ecet) összeturmixolásával, majd hozzáadjuk az ecetet és az olajat. Tojással, sonkakockával díszítjük és meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal. Végül köré helyezzük a zöldségchipset, és a sonkaszeleteket.

Az Extenda

Az Agenda Andaluza de Promoción Exteriőr az Andalúz Regionális Kormányzat által létrehozott Kereskedelemfejlesztési Intézet. Legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a kis- és közepes méretű andalúz vállalatok sikeres és tartós jelenlétét a nemzetközi piacokon, és a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlődését számos országban. Emellett célul tűzte ki az Andalúziába történő befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások biztosítását.

Jelenleg a világ 21 pontján működik az Intézetnek Kereskedelemfejlesztési Irodája, Európában (Brüsszel, Budapest, Prága, Varsó, Párizs, Düsszeldorf, London, Lisszabon és Moszkva), Afrikában (Marokkó) az amerikai kontinensen (Miami, Mexikóváros, Santiago de Chile, Buenos Aires, New York, Panama és Sáo Paulo), Ázsiában (Tokió, Sanghaj és Peking) és a Távol-Keleten (Dubaj).

A budapesti Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda 2001. évi megnyitása óta áll ingyenes szolgáltatásaival az érdeklődő magyar és andalúz cégek rendelkezésére. Az iroda kiemelt célja, hogy a kiváló minőségű andalúz élelmiszer-ipari és ipari termékeket, fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat egyaránt megismertesse az adott ágazat minden hazai szeplőjével, valamint a közvéleménnyel is.

Miele Főzőiskola

A Magyarországon 1998. óta jelen lévő Miele termékei tervezése és kivitelezése során a kiemelkedő minőséget és élettartamot, az élenjáró innovációt és a környezetkímélő működést helyezi előtérbe. Az alapítók által megalkotott Mindig jobban filozófiát követve technológiai úttörőként van jelen a háztartási gépek piacán.

A Miele Aktív Konyhája és online főzőiskolája mindenkit szeretettel vár, aki érdeklődik a gasztronómia iránt, rajong a finom ételekért, különleges receptekért, vagy akinek fontos az élete és az étele minősége, legyen akár kezdő vagy profi. Az vagy, amit megeszel ? tartja a mondás, éppen ezért a testnek és a léleknek is egyaránt fontos, hogy mindennapi ételünk ízletes, változatos és egészséges legyen.

Szóljon hozzá!