ZETApress

hírportál

Szüzek fürdője

Ha Barcelonában járunk, ámulva bámuljuk Gaudí csodálatos építészetét, ha Brüsszelben, akkor Horta szecessziós remekeiben gyönyörködünk, de vajon észrevesszük-e ebben a káprázatos építészeti stílusban felhúzott, Budapesten álló épületeket?

Felfigyelünk-e azokra a szépségekre, amelyek mellett naponta elrobogunk a Kiskörúton, a Gellért téren vagy bárhol a városban? Talán igen, de ismerjük-e ezeknek az épületeknek a történetét, a benne lezajlott érdekességeket? Érdemes, mert buja történeteket mesél a Gellért!

Átélhető művészettörténet

A Budapest Underguide szervezésében jött létre az a hat alkalomból álló Szecessziós Hullám elnevezésű másfél órás séta, melyet a Gellért Fürdő és Szálloda épületébe, az alatta található folyosórendszerébe és a ?karfiol barlangba? vezetett. Az első séta egy verőfényes szombat délelőttön volt, egy tucat külföldi turista és kétszer ennyi magyar, művészettörténetet és korabeli pletykákat kedvelő ember gyűlt össze.

A Gellért Szálló előtti szökőkútnál egy rövid bevezetőt hallgathattunk meg a szecesszióról, mint arról a művészeti ágról, amely elfordult az akadémikus művészettől, amit külföldön art novoként ismernek. Tisztán és világosan kirajzolódott előttünk az a törekvés, ami a századforduló művészeit is magával rántotta.

Szexuális tanácsadás a Gellértben

A fürdő történeteit hallgatva egyre-másra értek minket a meglepetések. A Szüzek fürdője elnevezésről sokan hallhattunk már, talán volt is egyfajta elképzelésünk arról, hogy miért épp az érintetlen nőkről nevezték el a létesítményt: nyilvánvalóan ennek is a török hódoltsághoz volt köze és a törököket olyannyira jellemző bohém életvitelhez. Meglepve hallgattuk azonban, hogy erről szó sincs. A legenda szerint élt egy szerzetes a Gellért barlangjában, akihez fiatal lányok, kisasszonyok jártak életvezetési ? főként szexuális és morális kérdéseket taglaló ? tanácsokért. Ezért nevezték el a Gellértet a szüzekről.

Bulvár, pletyka, sztárhegyek

Mint azt megtudtuk, van a szállodának még egy dolgozója, aki már fél évszázada figyeli a Gellért körül zajló eseményeket. Tud az 1930-as években jellemző virágkorról, romantikus történeteket mesél arról, hogy a visszacsatolás után a bárók, a nemesek hogyan verték el a pénzüket itt; a háborúk alatt zajló visszásságokról is vannak történetei, így az idegenvezetők azt is elmesélték, hogy náci megszállás alatt, majd a kommunista hatalomátvétel, hogyan alakította át a szálloda prominens vendégeinek a körét.

Le a rasszizmussal!

Talán a legérdekesebb történet, pont a Gellért fénykorából, a 30-as évekből származik, amikor már a bőven túl volt Magyarország a Numerus Claususon, az első zsidótörvényen, mégis egy olyan lépést tett a fürdő vezetősége, amely a mai napig szép példája az antirasszizmusnak. Egy magas rangú, színes bőrű férfi volt a szálló vendége, amikor egyik délután lement a fürdőbe, és ott angol lordok, úriemberek társaságában szintén megmártózott a Gellért gyógyvizében.

A britek felháborodva rajzottak ki a vízből, és vonultak a szálló vezetősége elé, hogy azonnal utasítsák ki a színes bőrű férfit abból a fürdővízből, amelyben ők a fehér testüket áztatják! A fürdő vezetősége a kor szellemiségéhez képest, egy meglepően liberális határozatot hozott: A Gellért Fürdőben mindenki élvezheti a gyógyvíz áldásos hatásait, bőrszínre való tekintet nélkül! A ?90-es években ennek a férfinak az özvegye Budapestre látogatott, külön köszönetet mondva a Gellért Szálló vezetőségének, hogy annak idején kiálltak a férje mellett.

Az épületben és körülötte zajló séta alatt idegenvezetők bemutatták a fürdő csarnokot, a legnépszerűbb beltéri medencét és kitekintettünk a frissen felújított külső térre is. A szálloda halljába átsétálva az idegenvezetők további építészeti, kulturális és korabeli bulvár titkokat meséltek el, majd elkalandoztunk a nagyközönség elől alapvetően elzárt, csak nekünk feltáruló, a Gellért hegy oldalában húzódó folyosórendszeren át egészen a Karfiol barlang csodálatos mészkőképződményeiig.

Aki szombaton lemaradt?

Hasonlóan izgalmas, érdekes és szórakoztató séták lesznek még a Gellért Fürdő körül, hiszen június 11-én, július 2-án és 23-án, augusztus 13-án és szeptember 3-án is lesz a Hungarofest szervezésében és a budapestUNDERGUIDE közreműködésével Szecessziós Hullám, gyülekező a sétákra minden alkalommal 9:45-kor van a gyülekező a Gellért Szálló előtti szökőkútnál ? tudtuk meg Trapp Hencitől.

Szóljon hozzá!