ZETApress

hírportál

Palotanegyedi sörforradalom

Zajos siker lett az első Kézműves Sörfesztivál! Akik a hétvégén, a VIII. kerületi Mikszáth téren jártak, észrevehették, hogy a magyar kézműves sörök iránti érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt. Az eseményen Lantai József fényképezett.

Senki nem számított ennyi látogatóra, és a szervezők ezúttal is szeretnék megköszönni a vendégek türelmét, akik képesek voltak akár egy óráig is sorban állni egy-egy sörkülönlegességért ? egyúttal mindenkit szeretnének biztosítani arról, hogy a legközelebbi fesztiválon nem lesznek efféle nehézségek!

A Főzdefeszt szervezői összefogtak a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel és május 13-14-én, péntek-szombaton, a Mikszáth Kálmán téren tartották meg a másfeledik Főzdefesztet. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében.

Május második hétvégéjén 10 hazai kisüzemi sörfőzde a fővárosba hozott több mint 200 hordó sört. Itt volt többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sör. Vendégeink voltak az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel. A Mikszáth téri vendéglátóhelyek – akik voltak olyan kedvesek, hogy magukra vállalták a sörök kicsapolásának nehéz és sok szakértelmet igénylő feladatát ? mind külön az alkalomra optimalizált különleges ételválasztékkal várták a vendégeket.

A modern sörgasztronómia egy váratlan fordulatát a Malackaraj pultja mutatta be. A rendezvény sikere óriási hatással lehet a magyar kézműves sörfőzésre anyagi, és szellemi értelemben egyaránt. A főzdék már azon törik a fejüket, hogy milyen különlegességeket főzzenek legközelebb, mivel a hétvégén egyértelműen kiderült: azon már nem kell aggódniuk, hogy kinek tudják majd eladni. A Főzdefeszten tapasztalt megerősítés a legjobbkor jön a szakmának, hiszen, amint azt Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár megnyitó beszédében elmondta, jó esély mutatkozik arra, hogy a jövő év elejétől a kisüzemi sörök jövedéki adója, és a hozzájuk tartozó ?hajmeresztő? adminisztrációs terhek is csökkenni fognak. A megnyitóbeszéd után Dr. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester üdvözlő szavait hallhattuk.

A megnyitó után szakmai program következett: egy színpadi beszélgetés, melynek keretében Hegyesné Vecseri Beáta, a Corvinus Egyetem Söripari tanszékének docense, Dr. Jenei Béla, a házi sörfőzők képviselője, Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének Elnöke, és Vétek György, söríró beszélgettek a magyar sörfőzés múltjáról, jelenéről lehetőségeiről. A fővárosi vendéglátósok számára is jelentős megerősítést jelentett a Mikszáth Kálmán teret ellepő ? alkalmasint egészen a Mária utcáig sorban álló ? ínyencek tömege.

A tény, hogy nem csak a szokásos egyensörök találnak közönségre, hanem komoly érdeklődés mutatkozik a független főzdék különlegességeire is, páratlan lehetőségeket rejt magában a kreatívabb és nyitottabb üzleti szemléletű vendéglátók felé is. A fesztivál egyik érdekes tapasztalata, hogy a hagyományos világos lágerek iránt sokkal alacsonyabb volt a kereslet, mint a különleges sörök iránt. A fesztivál két napján mintegy 250 hordó ? vagyis több mint 12 ezer liter – sör fogyott el, a környékbeli sörfőzdék tartályai teljesen kiürültek, ezért a fesztivál második napjára egy új sörfőzdét is be kellett vonni, a csepeli Rizmayer személyében.

Becslések szerint legalább tízezer ember volt kíváncsi a Főzdefesztre, akik olykor a több mint 30-40 perces sorbaállás ellenére is kitartottak. A legnagyobb mennyiség a Dupla Köles nevű köleses sörből fogyott, az év sörfőzdéje pedig a békésszentandrási Agro-Flott lett, akik a híres Black Rose-zal és erős, fekete áfonyás sörükkel, a Szent András Könnyével érkeztek a fesztiválra.

A résztvevők szavazhattak a fesztivál sörére ? a népszerűségi versenyt toronymagasan a Grabanc IPA nyerte. A revelatív ízvilágú, amerikai komlótól vibráló, virágos keserűségű India Pale Ale-t a legifjabb magyar főzde, a saját főzővonallal nem rendelkező vándorfőzde, az armando otchoa főzte a fóti sörfőzdében. A sörforradalom tehát elkezdődött!

Szóljon hozzá!