ZETApress

hírportál

Augusztus 20-án ünnepelünk

Augusztus 20-án hét program, köztük több gyermekeknek, illetve családoknak szóló rendezvény kínál majd szórakozási lehetőséget Budapesten a központi állami ünnepség keretében. Idén a hagyományos ünnepi rendezvények ? a zászlófelvonás, a tisztavatás, és az esti tűzijáték ? mellett Kossuth téri programok elevenítik majd fel Szent István király udvarát, az Andrássy úton délelőtt katonazenekari felvonulás ? tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Délután Születésnapi Kerékfesztivál, míg a Hősök terén haditechnikai bemutató és zenés őrségváltás várja majd az érdeklődőket. Az ünnepi programokhoz kapcsolódóan idén is elindult a központi állami rendezvények blogoldala, mely a tavalyi indulásakor működésének egy hónapja alatt csaknem hatvanezer embert ért el.

Az augusztus 20-i állami ünnepség reggel fél 9-kor a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik az Országház előtt. A zászlófelvonás a hagyományoknak megfelelően a Budapest Helyőrség által meghatározott koreográfia alapján történik. A megemlékezésben részt vesz a gyalogos Díszzászlóalj és a Magyar Honvédség katonazenekara is. Részletek itt olvashatók.

8.45-től az Oktogon irányából katonazenekarok vonulnak fel az Andrássy úton, a tisztavatás helyszínére híva az érdeklődőket. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeinek avatása 10 órakor kezdődik a Hősök terén. A tavalyi évhez hasonlóan az esemény haditechnikai bemutatóval egészül ki: a rendezvény egyik fő látványosságaként a Magyar Honvédség repülőgépei és helikopterei kötelékben repülnek át a program végén a Hősök tere felett. A programot 11 órától térzene, majd 12 órakor zenés őrségváltás zárja.

A Kossuth téren 11 órától este 9 óráig a gyerekek ismerkedhetnek az államalapítás korával a Szent István király udvara elnevezésű rendezvényen. A nagyszabású történelmi játszóház keretei között korabeli mesteremberek ? vándor kovács, íjkészítő, nemezes, sátorkészítő ? jelennek meg, a korabeli vitézek hősi legendáit mai hagyományőrzők idézik fel, és a látogatók Kassai Lajos lovas íjászai segítségével megismerhetik a honfoglalás korának magyar lovasságát is.

A hétköznapi élet részletei mellett bemutatkozik a vásár- és ünnepnapok világa is, és ezen belül is egy jeles alkalom, a király ítélkezése. István király törvénykönyve alapján rendszeresen ítélőszéket tartott, ahol az ország lakosainak ügyeiben próbált igazságot tenni. A Kossuth téren augusztus 20-án ezért a minden órában megjelenő királyi menetben az ifjú István döntéseket hoz az elé kerülő ügyekben.

A Parlament előtt felállított színpadon táncosok mutatnak be és tanítanak majd korabeli táncokat. A legifjabbak csatlakozhatnak a király vitézeihez is, ha kiállják a próbákat és megmutatják jeles tudományukat az íjászat, a kardforgatás és a lovaglás terén, de részt vehetnek hordólovaglásban, a rönklábakkal való mocsárjárásban, vagy akár kecskefejő játékban is.

Idén a Kossuth tér ad otthont a Kenyérfesztiválnak is, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével. 11 és 21 óra között ismét hagyományos kenyérsütés, látványpékség, népi játékok, zenés-táncos produkciók, gasztronómiai műsorszámok várják majd az érdeklődőket. A helyszíni kenyérsütő-oktatáson és gyakorlati bemutatókon elsajátítható a különböző típusú, modern, ?egészségesebb? kenyerek sütésének minden fortélya.

Szintén a Kossuth téren, délután 14 órakor mutatkozik be a nagyközönség előtt is az Ország Tortája, az a szatmári szilvatorta, melynek receptjét a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete alkotta meg az államalapítás ünnepére, az ország születésnapjára.

Az Andrássy úton, a Bajza utca és a Hősök tere között Születésnapi Kerékfesztivál fogadja az állami ünnep résztvevőit délután 14 és 18 óra között. Itt profi triálosok és a BMX flatland legeredményesebb képviselői tartanak majd bemutatót, de amatőrök is kipróbálhatják magukat speciális bicikliken. Ötféle különleges kerékpár ? monocikli, tricikli, minibike, fordítottan működő kergebringa és velocipéd ? is a vállalkozó kedvűek rendelkezésére áll majd. Felnőttek és gyerekek egyaránt részt vehetnek az ügyességi versenyeken: a gyerekek szlalomozásban, míg a felnőttek kerékcserében mérhetik össze tudásukat. A helyszínen ingyenes kerékpárszerviz is a látogatók rendelkezésére áll majd, amelynek szakemberei nem csupán javítják a bicikliket, de hasznos tanácsokkal is szolgálhatnak az érdeklődőknek.

A biciklik mellett a Születésnapi Kerékfesztiválon másfajta kerekes eszközökről is tapasztalatot szerezhetnek a résztvevők: az Ability Park jóvoltából kipróbálhatják képességeiket egy kerekesszékes szlalompályán, és egy akadálypályán, melyet speciális sporteszközökkel (kézihajtány, háromkerekű bicikli, tandem) kell teljesíteni. Emellett tanulhatnak jelnyelvet, kipróbálhatják, milyen, amikor csak szaglás, hallás vagy tapintás révén tájékozódhatnak a külvilágról, és megismerhetik az értelmi fogyatékosok Csodavárosát.

Este 9 órakor kezdődik a Duna-parton a hagyományos, húszperces ünnepi tűzijáték. Idén nyolc helyről ? a Lánchíd déli járdájáról, az Erzsébet híd északi járdájáról, a Citadella belső udvaráról, várfaláról, és a Citadella szálloda tetejéről, valamint három dunai kompról ? lövik fel a fényjátékot. A budapesti tűzijáték során felhasznált elemek európai gyártóktól, és a tűzijátékok hazájából, Kínából származnak, speciális biztonságot garantáló, üvegszálas vetőcsövekből lövik ki őket. A kisebb rakéták 25, míg a nagyobbak egészen 600 méterig repülnek majd fel.

Az augusztus 20-i tűzijáték ebben az évben több szempontból is megújul: a megszokott látvány mellett számos, korábban itthon még soha nem látott elemet csodálhatnak meg a Duna-partra látogatók. Aranyszínű ?sárkánytojások?, erre az alkalomra tervezett kaleidoszkópok gazdagítják majd a látványt, és az idei tűzijátékot egyedülálló konfetti-show zárja majd.

A tűzijáték emellett egy olyan különleges látványelemmel is gazdagodik, amelyet teljes szépségében a televíziós közvetítés nézői élvezhetnek majd. A rakéták kilövőhelyeihez kapcsolódva, a TűzTánc 2008 keretében a rakpartokon felállított színpadokon több mint száz táncos mutat be az égen kibomló tűzvirágokkal közös koreográfiát, melynek révén tűzijáték és tánc teljes összhangja születik meg az ünnepi műsor során. A koreográfia a honfoglalás és az államalapítás pillanatait meséli el táncképekben.

Szóljon hozzá!