ZETApress

hírportál

Néprajzi húsvétvárás

Míves Hímes címen húsvéti kézműves kiállítás és vásár lesz ünnepi készülődéssel a Néprajzi Múzeumban április 16-17-én, szombat-vasárnap 10-től 18 óráig. A kétnapos húsvét előtti családi program az ünnepi készülődés és a kézműves hagyományok felidézése jegyében zajlik.

Április 16-án és 17-én a múzeum épületét vásári árusok népesítik be, a sokféle portéka gondos szakmai válogatás után kerül az asztalukra. A hagyományos mesterségek termékei közül ki-ki megtalálhatja a kedvére valót: eredeti formában vagy újraértelmezve. A látogatóik az Élő Népművészet című kiállításban szakvezetéssel ismerkedhetnek a magyar kézműves-hagyományokkal és azok napjainkban való jelenlétével.

A Hagyományok Háza ? a kiállítás társrendezője ? mindkét napon húsvéti foglalkozással: népszokások felelevenítésével, közös népdalénekléssel, tojásfestéssel és gyékény tojástartó készítéssel várja a gyerekeket. Régi tavaszi ünnepek feledésbe merült szokásait, a húsvét jelképeit egyrészt tárlatvezetéseinken, másrészt múzeumpedagógusok segítségével, játékos formában elevenítik fel. Csípj fel! ? című programon tavaszi dekorációt, virágokat és állatfigurákat készítenek a gyerekekkel, és közösen elültetik a tavasz első virágait.

Mindeközben a kivetítőkön folyamatosan megtekinthetők a Néprajzi Múzeum válogatott, tavaszi tematikájú archív filmjei, valamint a múzeum gyűjteményének legszebb hímes tojásai. A kiállító kézműves mesterek bemutatókat és kézműves foglalkozásokat tartanak, így a látogatók a legkülönfélébb technikákat és a legszebb motívumok elkészítését is kipróbálhatják. Vasárnap két különleges tematikus programot kínálnak.

A Regölyi népdalkórus műsorában ritkán hallható tavaszi és húsvéti népdalokat hallhatunk: tolnai, bukovinai, alföldi, karádi és felvidéki népdalcsokorral színesítik a vásári forgatag hangulatát. Dramatikus játék keretében, bábokkal elevenítik fel a virágvasárnapi történetet, Jézus bevonulását Jeruzsálembe szamárháton. A húsvéti büfében míves szendvicsekkel, a múzeumi boltban különleges kedvezményekkel várják a Néprajzi Múzeum húsvéti ünnepének látogatóit.

Szóljon hozzá!