ZETApress

hírportál

Zempléni Fesztivál tizenhetedszer

Augusztus 8-a és 17-e között tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Zempléni Fesztivál, amely az elmúlt években már bebizonyította, hogy az észak-magyarországi régió meghatározó kulturális eseménye. Az idei évben 19 település több mint 40 helyszínén várhatóak kulturális programok a klasszikus zene, a zenés színház és a tánc köréből. A fesztivál vezérvonalát idén is kiegészítő programok ? színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai különlegességek, kiállítások ? teszik igazán színessé, melyek fókuszában ezúttal a Reneszánsz-év áll.

A Zempléni Fesztivál az ország egyik legrangosabb zenei eseménye, neves hazai és külföldi, előadók találkozóhelye a közönséggel. Az események központja immár hagyományosan a sárospataki és a szerencsi vár, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Columbus hajón. A tíz napon át tartó zenei kavalkád a klasszikus zenétől a jazzig számos neves egyéniséget felvonultat, nem egy világhírű fellépővel. Kiemelkedik a kínálatból a nyitókoncert a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, amelynek szólistája idén Michel Bourdoncle zongorán ? a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart Roberto Paternostro vezényli.

A záró-koncertet a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolja, Rost Andrea, világhírű szoprán énekesnő közreműködésével. A népszerű művek mellett nagyszabású produkciók is hallhatók lesznek a fesztiválon: Carl Orff örökzöldje, a Carmina Burana ez alkalomból megkoreografált változatban csendül fel (vezényel a fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor), de a 150 éve született dallamvarázsló, Giacomo Puccini ritkán hallható fiatalkori miséje is megszólal a zempléni hegyek között.

A várak, kastélyok és a tokaji bor fesztiválja

A családias hangulatú programokon hallhatunk lantkíséretes reneszánsz dalokat kontratenor énekes előadásában, és részt vehetünk gasztronómiai élvezetekkel egybekötött hangversenyeken is. Lesz borvacsora a Saxophone Quartettel, Swing Vacsora Bolba Évával és a Stúdió 11-gyel, Sárospatakon pedig Krúdy-borvacsora várja a látogatókat. Az éjszakai jazzkoncerteken a magyar jazz olyan kiválóságai lépnek fel, mint a Szakcsi Jr Quintet, a Babos Project Special és Oláh Kálmán szextettje. És ha mindez még nem lenne elég: a már eddig is népszerű kirándulókoncertek során idén is fél-egynapos kirándulás keretében a régió kulturális és természeti kincseivel ismerkedhetünk, miközben színvonalas zenei produkciókban gyönyörködhetünk egy-egy festői helyszínen.

A zenei élményt idén is többször a Tokaj-hegyalja borospincéinek terméséből válogatott borkóstoló színesíti. Idén a Tokaj Renaissance a fesztivál hivatalos borszállítója. A koncertekhez kiállítások, irodalmi és művelődéstörténeti programok is kapcsolódnak. A Zempléni Fesztivál finanszírozási struktúrájának a gerincét idén is ? akárcsak a fesztivál első évétől folyamatosan ? a főtámogató Antenna Hungária Zrt. hozzájárulása biztosítja. A programok létrejöttéhez jelentős mértékű állami forrás, magán- illetve önkormányzati támogatás is hozzájárul. A programok helyszíneit biztosító önkormányzatok egyre növekvő anyagi hozzájárulásukkal segítik az esemény sikerét. A fesztivál teljes programja megtekinthető honlapjukon, ahol jegyek is vásárolhatók, illetve előjegyezhetők.

Szóljon hozzá!