ZETApress

hírportál

Márton kökénye

A Márton és lányai kökénypálinkával bővítette vadgyümölcs termékcsaládját. A manufaktúra új ízzel rukkolt elő. Márton János főzőmester szerint az új kökény tökéletesen hozza a pálinkáira jellemző parfümös illatot, és az azzal párosuló selymes, karakteres ízt.

Márton János, a Márton és lányai pálinkafőzde mestere a számos idei, értékes kitűntetés begyűjtése: a gyulai mézes párlatversenyen két arany, egy ezüst; a Destillatán Champion-díj, és további 9 érem, valamint a HunDeszten szerzett 14 érem után bemutatta legújabb büszkeségét, az új kökény pálinkáját, amely már megújult csomagolásban kerül forgalomba ? tudta meg Lantai József a sajtó-nyilvánoskóstoláson.

A házigazda elmesélte, hogy a válság ellenére a cég folyamatos fejlődést és forgalomnövekedést mutat, köszönhetően a gondos munkának. ? Fejlesztünk, beruházunk, és új ízeket hozunk ki. Évente 35-40 ezer palackot forgalmazunk, ugyanakkor a család nagy egyetértésben úgy gondolja, évi 40-50 ezer palacknál tovább nem akarunk lépni. Ekkora tételnél már nehéz odafigyelni: mosni, válogatni és úgy gondozni a készülő párlatot, mint ahogy most tesszük ? mondta a főzőmester.

Mint kiderült, az osztrák párlatverseny, a Destillata rangos kitűntetését, az Év Pálinkája címet is ennek a nagyon aprólékos, rendkívüli odafigyelésnek köszönheti a manufaktúra. ? Hat éve küzdök a barackkal a Destillatán és most beérett a munka ?gyümölcse?: az osztrákok fejet hajtottak a pálinkánk előtt. Nem adták könnyen ? jegyezte meg Márton.

Az új íz, a kökény pálinka fogadtatása a sajtó képviselőnek körében egyöntetűen pozitív volt. ? Míg a bodza és a som nem kiemelkedő pálinka alapanyagok, addig a kökény csodát nyújt: hosszú íze és illata a belőle készült italban is jól érezhető. Kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs létére szép illatú, a gyümölcsre jellemző vastag, testes pálinkát ad. Először készítettem ilyet. Remélem, ez is sikerpálinka lesz! ? tette hozzá Márton János.

Korábban már említettem, hogy Márton mézesei bearanyozódtak a III. Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében, Gyulán, az első ízben megrendezett I. Méztartalmú Párlatok Nemzetközi Versenyén. A Márton és lányai pálinka főzde mézes párlatai előkelő helyen végeztek a versenyen, Márton János mézes ágyas zöld dió likőrje, és a mézes ágyas áfonya likőrje aranyérmet, míg a mézes ágyas konyakos cigánymeggye ezüstérmet kapott a pálinka alapú likőrök kategóriában.

A pálinkamester szerint a kezdeményezés mindenképpen örvendetes, hiszen népszerűsíti a mézes italokat. ? Ugyan a szakma szerint a mézesek nem pálinkák, vitathatatlanul a magyar hagyomány részét képezik ? jegyezte meg a pálinkamester, akinek 40 (alkohol) fokos likőrjei nemcsak a hölgyek, hanem az urak körében is felettébb népszerűek. Kék a kökény, recece? de nem ám a Mártoné!

Szóljon hozzá!