ZETApress

hírportál

Összmagyarság Balatonlellén

Magyarok Világtalálkozója lesz június végén, július elején, Balatonlellén. A fantasztikus kezdeményesében 120-an dolgoznak, és 10 éves munka van már benne. Tanka László ötletgazda-igazgató-újságíró prezentálta a nagy esemény terveit tegnap a VAM Design-ben.

Első alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Világtalálkozó június 30-tól július 3-ig Balatonlellén. A világ minden részéről, az összmagyarság valamennyi korosztályából összesereglő több tízezer fő részvételével tartandó fesztiválhangulatú találkozón a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be.

A Világtalálkozó megrendezésének alapját az a másfél évtizede folyamatosan végzett kapcsolatépítési munka, médiaháttér, különféle rendezvények szervezése jelenti, mely során külföldön szétszóródott magyarok ezreivel tartják a kapcsolatot. A cél, hogy a különböző kultúrákban élő honfitársaink találkozóján megteremtsük a határokon átívelő sokszínű és kölcsönös előnyökre épülő kapcsolat kialakítás és együttműködés lehetőségét.

A világtalálkozó üzenete: egy a nemzet, éljünk a világ bármely pontján, honfitársaink teljesítményeit tekintsük az egyetemes magyar kultúra részének; értékeinket őrizzük meg, segítsük egymás törekvéseit, építsük sokoldalú kapcsolatainkat és teremtsünk új értékeket, az összefogásunk és teljesítményeink által legyünk ismertek a világban.

Az első Magyar Világtalálkozó rendezésében közreműködik a Panoráma Világklub, a Magyar Kultúra Alapítvány, a Magyarságszolgálati Alapítvány, a Civil Európa Egyesület, a Közép-Európai Pannon CIub, valamint az e célra összeállt mintegy százfős Szervező Bizottság, amely a Budai Várban, a Szentháromság tér 6. szám alatt tartja üléseit.

A határon túli Nemzeti Szervező Bizottságok munkájában az adott országok közéleti, társadalmi, kulturális, sport, média területeinek jeles képviselői vesznek részt. A Világtalálkozó nemzeti standjain ? Találka tér ? bemutatják majd az országaikban élő magyarság munkásságát, és személyes kapcsolatok kialakítására is lesz lehetőség.

A Kárpát-medencei szervezőhálózat a Panoráma Világklubnak a helyi civilszervezetekkel, önkormányzatokkal együttműködő regionális társszervezeteire épül, a többi között Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Somogy, Veszprém, Bács-Kiskun, Zala megyékben, valamint Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátalján.

A rendezvényre a világ minden részéből, az összmagyarság valamennyi korosztályából, összesen több mint 40 ezer embert várnak június 30. és július 3. között a Balaton déli partjára, Balatonlellére. A rendezvény szervezésében szoros az együttműködés a Balaton part mentén elhelyezkedő települések önkormányzati és idegenforgalmi intézményeivel. Utazási irodák külön buszokat szerveznek a találkozóra. A MÁV 50 % kedvezményt biztosít a rendezvény résztvevőinek.

Négy napon át, nyolc helyszínen több mint száz programot kínál a világtalálkozó a résztvevőknek. Néhány érdekesebb program, különlegesség: Európa nap a magyar-lengyel barátság jegyében. Magyarsághíd-konferenciák. Magyarságismereti Szabadegyetem. Találka Tér, ópusztaszeri jurta sátrak. Megmaradásunkért szobor leleplezése, megszentelése ? Üzenet az utókornak. A világ magyarságáért elismerések átadása. Kettős állampolgársági információs iroda. Nemzeti Lovagi Torna Bajnokság. Élő internetes közvetítés a világ minden pontjára, üzenő kamera. Koncertek, folklórfesztivál, népzene, világzene, táncház. Magyarok Világszépe választás. Lakodalom van a mi utcánkban ? egy falusi lagzi, házasság-megerősítésekkel. Hungarikum falu, Egészségnap, Kézműves utca, és még sok egyéb várja az érdeklődőket.

E rendezvény különleges értéket képvisel a magyar-magyar kapcsolatokban, s egyedülálló lehetőséget biztosít a világ minden részén történő megismertetésre, együttműködésre. Olyan köröket szólít meg széles terjedelemben, amelyek a kulturális, tudományos, üzleti területeken jelentős befolyással bírnak. Legyen közös célunk, hogy szerte a nagyvilágban, mi magyarok összetartsunk, összefogjunk, és értékeinket megőrizve segítsük egymás törekvéseit, mely nélkülözhetetlen országunk sikeres jövőjének felépítéséhez. Bővebb információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!