ZETApress

hírportál

Lezárult a Zöld Vadművelet 2.0

Húsz településen csaknem 270 négyzetméter új, titokban beültetett zöldfelület ? ezzel az eredménnyel zárult a Hegyalja Fesztivál által immár másodszorra meghirdetetett ZÖLD VADMŰVELET gerillakertész-akció. Országosan 57 csapatba tömörülve, 270 vadművelő ragadott ásót és kapát, hogy a június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon kezdődött nagyszabású invázió keretében az ország mintegy húsz településén az éj leple alatt egy kis maroknyi zöldet varázsoljon a betonrengetegbe. 1300 palántát, cserjét és színes virágot ültettek el a lelkes gerillakertészek, s így hozzávetőlegesen minden résztvevő egy négyzetméternyi új, zöld területet teremtett lakóhelyén.

Hazánkban a ?gerillakertészkedést? a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza immár második éve, hisz a fesztivál tudatos építkezéssel évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára. Idén minden gerilla-résztvevőt egyen-pólóval ajándékoztak meg, a legjobb pályaművek pedig anyagi támogatást kaptak. A kertész kommandók toborzásáról mi is beszámoltunk.

A Fesztivál mellett idén a budapesti Margithídon ténykedő első gerillakertészeket tavaly eleinte még feljelenteni akaró Fővárosi Közterület-felügyelet is felajánlott 250 palántát, s így a virágokból jutott többek közt Pomázra egy óvodába, valamint a váci Szent István térre is. Aki nem pénz- vagy palántabéli segítséget kapott, azok munkáját a Hegyalja fesztiválbelépővel jutalmazta, így ötven bérlet és száz napijegy talált idén zöld-gazdára.

Facsemeték a Bajcsy-Zsilinszky úton…

Az elmúlt egy hónapban több mint húsz település aktivistái vettek részt a világ legnagyobb gerillakertész-bevetésén. Kaposvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Tiszavasvári, Egyházerdő, Hajdúszoboszló, Debrecen, Tata, Örkény, Dabas, Pécs, Paks, Hajdúnánás, Tiszalök, Bicske, Vác, Szolnok, Székesfehérvár, Berettyóújfalu, Tököl és Budapest is a kertészek célpontjai közt szerepelt, akik igazán változatos és gyakran szellemes terveket valósítottak meg. A fővárosban a Lágymányos guerillaz öt akciót is végrehajtott, a közel húszfős Prohászka-csapat a Bajcsy-Zsilinszky útra ültetett fiatal facsemetéket, az öttagú Kertészlények pedig a Pillangó utca-Fogarasi út sarkánál, egy nevesincs térre varázsoltak virágokat. Négy Zöldamazon a Flórián térre ?rajzolt? virágból békejelet, míg Szerencsen a Zipetgló Hada, azaz öt fiatal tette ugyanezt, a Dinoszauruszhányás?Világranglista fedőnévre hallgató ?bevetésen? pedig az egyházerdei fiatalok az egész vasútállomás kivirágoztatására vállalkoztak.

…titkon virágba borított vasútállomás

Ahogy a beszámolók egyikében is olvasható, a városszépítő gerilla-akció nemcsak az öntevékeny csoportokat, baráti társaságokat kovácsolta össze, de hozzájárult a szélesebb értelemben vett társadalmi összefogáshoz is, még ha egyelőre ?csak? az utca szintjén is: ?A szemközt álló élelmiszerüzlet kedves eladónője megengedte, hogy a boltból vizet hordjunk a fához, így az utcán megálló aktívabb, és a buszon ülő passzívabb érdeklődőkkel együtt családias kis életközösséget alkottunk.? A tervek és az akciókról készült videók itt megtekinthetők.

Szóljon hozzá!