ZETApress

hírportál

Múzeumok majálisa

Újra a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont május 20-án és 21-én a múzeumok majálisának. A rendezvény 1996-tól egy kivételével minden évben ugyanitt és nagyjából ugyanekkor ? a május 18-ai Múzeumi Világnap közelében ? zajlott. A kivétel 2004. május elseje volt, amikor uniós tagságunkat ünnepelve a majálisozó múzeumok a Városligetbe költöztek.

A majális főutcájában idén közel száz múzeum mutatkozik be. Reggel 9-től este 9-ig ingyen jöhetnek be a látogatók ide is, meg a múzeum épületébe is. Nem csak a múzeum épülete mögött lesz érdemes nézelődni, de a belső udvar is megnyílik a látogatók előtt. Itt a gyermekszínpad mellett vásári forgatag is várja az érdeklődőket. A mesterségek utcájában nép- és iparművészek avatják be a kíváncsiakat mesterségük fortélyaiba.

Az ünnepi hangulat erősítéseként szombat délelőtt kerül sor az Év Múzeuma pályázat eredményhirdetésére is. A pályázat nyertesei a nagyszínpadon vehetik át kitüntetésüket, s az emléktáblájukat már el is helyezhetik a múzeumkerti kiállító sátorukban.

A múzeumkerti programokkal egyidőben több múzeumban is világnapi programokat rendeznek, s több múzeumban az éjszakába nyúlóan meghosszabbítják a nyitva tartást. Mégsem keverhetjük össze ezt a napot a múzeumok éjszakájával, mert azt csak öthéttel később, június 24-én, Szent Iván napján tartják. Akkor lesz a nyári napforduló, akkor lesz az évben a legrövidebb éjszaka.

Szóljon hozzá!