ZETApress

hírportál

Kreativitás és komolyzene Fertődön

Most még úgy tűnhet, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek ? állítja Erdődy Orsolya, a most megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője. A Hungarofest Kht-n belül létrehozott iroda nagy komolyzenei évadokat, fesztiválokat, ösztöndíjakat koordinál majd, másképpen. A komolyzene törzsközönsége mellett kreatív és dinamikus kommunikációval a fiatalokat kívánja megszólítani, bevonva őket a tervezésbe is, hiszen ? állítja ? csak így érhető el, hogy ne tűnjön el szép lassan a komolyzene közönsége.

Kreativitás, fiatalos kommunikáció, utánpótlás-nevelés a közönség körében. A fiatalok bevonása nemzeti zenei örökségünk és a kortárs zene világába. Mindezek ? kevés kivételtől eltekintve ? sajnos nem jellemzőek a magyar komolyzenei életre, holott alig 250 km-re, Bécsben mindez épp így zajlik. A mi küldetésünk, hogy évadjainkon, rendezvényeinken ezt a dinamizmust sugalljuk, koordinációs szerepünkből adódóan pedig a koncertszervezőket is erre ösztönözzük ? fejtette ki az újonnan megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője, Erdődy Orsolya ? stílszerűen ? a Vidámpark szecessziós Körhintáján tartott sajtótájékoztatójukon.

Fontos, hogy a nagy komolyzenei évadokat sokkal korábban megtervezzük, mint eddig, és ezek szervezése egy lendületes, fiatal csapat kezében legyen ? mondta Rubovszky Rita a Hungarofest Kht ügyvezető igazgatója. Munkájukat a szakma nagyjai mellett a komolyzene iránt elkötelezett fiatal kommunikációs szakemberek, grafikusok, újságírók, PR- és médiaszakemberek segítik, hogy vizuálisan, kreatív ötletekkel ringbe szállhassanak a hatalmas reklámzajban élő fiatalokért, hogy nekik is megmutassák: kulcsfontosságú nemzeti értékünkben, a komolyzenében ők is megtalálhatják a kapcsolódási pontokat. Az iroda nagy projekteken keresztül bizonyít majd, hiszen feladata, hogy 2009-ben a Haydn, 2010-ben az Erkel és Mahler, 2011-ben pedig a Liszt évadot koordinálja országosan. Ezen kívül a KLASSZ Zenei Iroda minden évben ösztöndíjakat ad majd ki, hogy a közönség fiatalítása mellett segítse egy fiatal előadó-, illetve kulturális menedzser generáció felnövekedését is.

Megalakult a KLASSZ Zenei Iroda

Az Iroda idei legfontosabb rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával közösen szervezi. Dr. Varga Kálmán a Gondnokság igazgatója beszámolt arról, hogy a Kastélykoncertek Eszterházán fesztiválon, már idén is Haydné a főszerep, a Magyar Versailles-ként is emlegetett lenyűgöző Esterházy Kastélyban 37 koncertet rendeznek július 4-e és szeptember 14-e között. Találkozhatunk többek közt a Zemlinsky Quartettel, az Artis Quartettel, Steven Stubbs lant- és gitárművésszel, Simon Standage angol hegedűművésszel, a Budapesti Vonósokkal, Jandó Jenővel, a fiatal de ígéretes Accord Quartettel, Alexei Lubimovval, a Festetics Vonósnégyessel, és természetesen a szinte házigazdának számító Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal Vashegyi György vezetésével.

A 2009-es év pedig már teljes egészében Joseph Haydné. A zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján, több mint 250 rendezvényre: fesztiválokra, kiállításokra és szakmai rendezvényekre kerül sor, melyeket szintén a KLASSZ Zenei Iroda koordinál.

Az Iroda természetesen nem készül mindent fenekestül felforgatni. Rendezvényeiken továbbra is a komolyzenei koncerteket aktívan látogató közönség lesz fókuszban, hiszen csak átgondolt, hosszabb időt igénylő folyamat hozhat változást a komolyzenei életben. Ugyanakkor minden eseményt kihasználnak majd, hogy a fiatalok felé is érthető, vonzó és érdekes üzeneteket küldjenek.

A KLASSZ Zenei Iroda

Március elsejével kezdte meg működését a KLASSZ Zenei Iroda a Hungarofest Kht. keretein belül. Az Iroda feladatai közé tartozik elsősorban a jubileumokhoz tartozó zenei évadok koordinálása. Így a következő időszakban a 2009-es Haydn év (a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából, a 2010-es Erkel-Mahler év (a két komponista születésének 200., illetve 150. évfordulójára emlékezve), valamint a 2011-es Liszt év (a világhírű művész születésének 200. évfordulóján) előkészítése, megszervezése és koordinálása. Ezek közül kiemelkedik az említett évadok amolyan nyitányaként a nyári, július elejétől szeptember közepéig tartó, immár hagyományos Kastélykoncertek Eszterháza 2008 koncertsorozat, melynél a 37 hangverseny középpontjában természetesen Joseph Haydn áll ? s ezt a KLASSZ közösen szervezi a Műemlékek Nemzeti Gondnokságágával, együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal.

Ezt követi idén augusztusban a másik ?előfutár?, a hagyományteremtő szándékkal létrejött Esztergomi Liszt Hét, mely kurzusokkal és előadásokkal bővül karénekeseknek, elsősorban Liszt Ferenc és korának egyházzenéjére és kórusműveire koncentrálva. Illetve idén, a Zene Világnapján, október 1-jén ugyancsak a KLASSZ szervezi az egyik legnagyobb eseményt, melyen egyéb meglepetések mellett, Britten: A kis kéményseprő című gyermekoperája hangzik el, így a tervek szerint vidékről is érkeznek iskolások a programra.

Mindezek olyan rendezvények, melyekkel az Iroda célja, hogy megszerettesse a komolyzenét a legfiatalabb generációval. Másrészt a KLASSZ szeretne egy hosszú távú projektet indítani, ami a gyerekek és fiatalok zenei nevelésének támogatását célozza meg. Németországi, működő példák mutatják, hogyan lehet alternatív módon lehetőséget biztosítani iskoláskorú gyerekeknek a zenével való megismerkedésre, egy-egy hangszer alapjainak az elsajátítására.

Mindezen kívül a KLASSZ fontos feladata természetesen, hogy azokkal is foglalkozzon, akik számára már vonzó a muzsikusi pálya, ezért az Iroda segíti az utánpótlás nevelést. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodájával közösen minden évben egyszer nyilvános pályázatot hirdet frissdiplomás zenészek, illetve kulturális menedzserek számára. A pályázat célja a fiatal zenei tehetségek és kulturális menedzserek külföldi továbbtanulásának támogatása és elindítása nemzetközi karrier felé. Az Iroda a támogatást alkalmanként öt tehetséges, már zenei diplomát szerzett fiatal művésznek (zenész, zeneszerző, kamaraegyüttes, kulturális menedzser) ítéli oda, akik a program keretei között maximum egy évet tölthetnek el egy általuk kiválasztott, vagy a KLASSZ Zenei Iroda által fölajánlott külföldi zenei intézményben vagy zenei fesztiválnál. Ezen felül a program a kedvezményezett hazatérését követő évben figyelemmel kíséri karrierjét és az első lépésekben támogatja is: segítséget nyújt magyarországi koncertek megszervezésénél, illetve fellépési lehetőséget biztosít számukra.

Fertőd-Eszterháza, Esterházy-Kastély

Új turisztikai szolgáltatások júniustól. A hagyományos kastélymúzeumi séta mellett két új látogatási útvonalon ismerhetik meg az érdeklődők az Esterházy-kastélyt. A Nagy kastélytúra és a Felfedezők útja elnevezésű új útvonalakon lehetőség nyílik megtekinteni a főépület mellett a melléképületeket, a park érdekes részeit és az épület rejtett zugait, a kutatás, felújítás alatt lévő tereket.

A látogatókat megújult fogadótér fogadja. Az új pénztár mellett a külön helyiségben kapott helyet a világörökségi és tourinform iroda, valamint a látogatók terme, ahol videofilmek mutatják be az épület érdekességeit. Az új fogadótérben több hatalmas ismertető tábla is elhelyezésre került, amelyek a ferdődi park bejárható, ajánlott sétaútvonalait és épületeit, a kastély szállodai részéhez tartozó történeti lakosztályokat, valamint a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelésében lévő kiemelkedő értékű és látogatható kastélyokat és romemlékeket mutatják be.

A kastélyban működni kezdett a kibővített szálloda, amely részben minden igényt kielégítő történeti lakosztályokkal, részben pedig egyszerűbb komfortú 2 és 4 ágyas szobákkal várja vendégeit. A főépület bejáratánál új kávázó-cukrászda nyílt, melynek termeiben, illetve teraszán fogadásokat és partikat, gyertyafényes vacsorákat is rendeznek. Az épületben új ajándéktárgy bolt nyílt, ahol a kastélyhoz és a vidékhez köthető kiadványok mellett a Fertő-vidék speciális termékei is megvásárolhatók.

A kastély látogatói kínálatai

Kastélymúzeum (kiskör): Hagyományos látogatói útvonal, amely során a kastély főbb díszterei, lakosztályai tekinthetők meg. Az egy órás vezetett útvonal állomásai: hercegi és királyi lakosztályok, nyári ebédlő (Sala Terrena), díszterem, zeneterem, kápolna.

A kastélymúzeum megtekintése során elsősorban a 18. századi hercegi időszak reprezentációját szolgáló dísztereket és enteriőröket járhatjuk végig. (A termek egy része helyreállítás és restaurálás alatt áll, ezért a látogatási útvonalak időnként módosulnak.) A vezetés a főépület külső díszlépcsője melletti bejárattól, a múzeumi előtérből indul és először a belső lépcsőházon megyünk föl az emeletre. (A lépcsőház barokk festéséről az ún. kutatóablakok és egy rekonstrukciós rajz ad képet.) A fehér-arany színekben pompázó, gazdagon díszített zeneterembe érkezünk, amelybe a pazar főúri ünnepeken a külső díszlépcsőről léptek be a vendégek, s amely a díszterem egyfajta előtereként és koncertteremként is szolgált. Az emeleti, egykoron fejedelmi lakosztályok megtekintése után a földszint hercegi traktusait járjuk végig.

Nagy kastélytúra (nagykör): A közel két óra hosszú túra célja, hogy az Esterházy kastély főépületének díszterein túl a látogatók képet kapjanak a műegyüttest alkotó, egykoron fontos funkciókat ellátó melléképületekről és a parkról is. Állomásai: a volt istállók és lovarda, park, jószágkormányzói épület (kiskastély), díszudvar, hercegi és királyi lakosztályok, nyári ebédlő (Sala Terrena), díszterem, zeneterem, kápolna.

A túra ugyanakkor egy érdekes, fordított időbeli utazásnak is tekinthető azzal, hogy a még helyre nem állított részek bejárása során először az elmúlt évtizedekből megörökölt méltatlan állapotokkal, majd a pusztulásból kimentett berendezésekkel, s végül a megújult vagy éppen megújuló hercegi reprezentációval találkozunk. A túra állomásait kiegészítő bemutatók kísérik: a lovardában az 1950-es években kialakított mozi és művelődési otthon kora idéződik fel, sajátos retro-hangulatot adva a tereknek. Az ún. kiskastélyban eredeti architektonikus elemek, faragványok és felszerelések, valamint bélyeges téglák kis gyűjteménye fogadja a látogatót. A túra második felében a kastélymúzeum megtekintése szerepel.

Felfedezők útja (speciális túra): Egy kastély, különösen az olyan nagy és jelentős hercegi rezidencia, mint Esterházy ?Fényes? Miklós eszterházai kastélya, mindig sokkal több érdekességet tartalmaz, mint amennyit egy rövid látogatás során az érdeklődők megtekinthetnek. A zártság oka jellemzően gyakorlati: számos olyan hely, architektonikus részlet és kuriózumszámba menő technikatörténeti emlék található az épületben, amely tömeges látogatásra nem alkalmas. Ezen érdekességekből mutatunk be egy csokornyit azoknak, akik alaposabban meg akarnak ismerkedni a kastéllyal, annak rejtett értékeivel, zegzugaival is.

A kiscsoportokban igénybe vehető speciális, négy órás kastélylátogatás a különösen érdeklődő látogatók számára szolgál. Célja, hogy az épületegyüttes rejtett értékeit ? például a restaurálás alatt álló termeket, a belvederét (kilátót), a padlást, stb bemutassa. Állomásai: a volt lovarda-istállók, egykori rózsakert, jószágkormányzói épület (kiskastély), a feltárás alatt álló bábszínház, Miklós herceg restaurálás alatt lévő 2. emeleti magánlakosztálya, padlás és a főépület kilátója (Belvedere), a keleti patkószárny, volt pálmaház. A túrát itt is a kastély-múzeum megtekintése zárja. A négyórás program félidejében a túrázókat hűsítővel kínálják.

Kastélykoncertek Eszterházán júliustól szeptemberig!

Jó muzsikáért már Mária Terézia is Eszterházára utazott… Igaz, az uralkodó leginkább operáért érkezett Bécsből Esterházy ?Fényes? Miklós herceg kastélyába. Számára a garancia, hogy tökéletes előadást lát, a karmester-zenei vezető Joseph Haydn volt. Most is ? ahogy már évek óta – a bécsi klasszika első mestere áll a nyári Fertőd-eszterházai kastélykoncert-sorozat középpontjában, amit 2008-ban először szervez közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, illetve a Hungarofest Kht. frissen alakult KLASSZ Zenei Irodája ? együttműködésben a Magyar Haydn Társasággal.

Immár harmadik éve hagyomány a nyári Kastélykoncertek Eszterháza programsorozat, mint egy az egész nyarat átívelő koncertsorozat. Két fesztivál, a Budapesti Vonósok Fesztiválja, és a Haydn Eszterházán fesztivál pedig több mint tíz éves múltra tekint vissza. Az idei 37 hangversenyen, július 4-től szeptember 14-ig is természetesen Haydn és persze kortársai állnak a középpontban. Magyarország egyik legszebb műemlékében, a fertődi Esterházy-kastélyban a vonósnégyes feltalálójaként is emlegetett Haydn rengeteg műve felhangzik, elsősorban azok, amelyeket itt, Magyarországon komponált.

Azt összeszámolni is nagy feladat lenne, hány remekművet írt az Esterházy kastélyban Joseph Haydn. Egy biztos, a több hónapos, több részből ? Budapesti Vonósok 14. Haydn Fesztiválja, Joseph Haydn összes Eszterházán írott szimfóniája, Párizs Eszterházán ? A hat ?Párizsi Szimfónia?, a Magyar Haydn Társaság 11. fesztiválja, III. Haydn Vonósnégyes Fesztivál ? álló nyári zenei ünnep keretében több tucatnyi kitűnő alkotását megismerheti a zeneszerető közönség, világhírű magyar előadóktól és külföldi sztárvendégektől ? ráadásul ezen a zenetörténeti jelentőségű helyszínen, hazánk egyik legszebb műemlékében.

Egyértelmű, a 2008-as hangversenysorozat, egy évvel a komponista halálának bicentenáriuma előtt, nem csak egy szokásos emlékezés a mesterre, hanem nyitánya a 2009-es Haydn-évnek. Ekkor az Esterházy-kastélyban, valamint Budapesten, illetve az ország több pontján koncertek, kiállítások, s egyéb programok mutatják majd be a kifogyhatatlan Haydni életművet. A cél a komolyzene, Haydn műveinek megszerettetése és megismertetése a szélesebb közönséggel, illetve annak kihangsúlyozása, hogy Joseph Haydn szorosan kötődik Magyarországhoz. Hiszen például egy olyan alsó-ausztriai faluba született ahol magyar nemzetiségűek is laktak, ráadásul mintegy harminc esztendőt töltött el ?Fényes? Esterházy Miklós herceg kastélyában, mint udvari karmester és zeneszerző.

A 2009-es tervezett programok között helyet kapnak a már hagyománnyá vált fesztiválok, így az említett Kastélykoncertek, ugyanakkor mind Fertődön, mind az ország többi részén nagyobb volumenű projektek megvalósítását és koordinálását tervezi a Hungarofest Kht-n belül működő KLASSZ Zenei Iroda, mely részben szervezője a 2008-as koncertsorozatnak is. Július 4-től olyan kitűnő előadók lépnek majd fel a kastély legszebb teremiben, mint a Zemlinsky Quartet, az Artis Quartet, Steven Stubbs lant- és gitárművész, Simon Standage hegedűs, a Budapesti Vonósok, Jandó Jenő, Accord Quartet, Alexei Lubimov, a Festetics Vonósnégyes, az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus.

A Magyar Versailles

A nyári koncerteknek is helyszínt adó, Magyar Versailles-ként emlegetett kastély-együttes kiépítése és fénykora Esterházy ?Fényes? Miklós herceghez kötődik, aki 1762-1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza a tündöklő királyi udvarokhoz mérhető rezidenciáját. A Fertő-tó mocsarakkal ölelt, vadban gazdag vidéken felépített pompás barokk-rokokó kastélyban mindennaposak voltak fényűző ünnepségek, ahol nemcsak korszak magas rangú családjai, hanem Mária Terézia császárnő is vendégeskedett. Ő különösen a Joseph Haydn által irányított zenei életet kedvelte itt.

A napjaikban látható kastély őse egy 22 szobás vadászkastélyt volt, melyet Esterházy József építtetett 1720-ban, Anton Erhardt Martinelli tervei szerint. József másodszülött fia Esterházy Miklós, akinek ? gyermektelen bátyja halálával ? váratlanul hullott az ölébe a hercegi rang és a mesésen gazdag örökség 1762-ben került a majorátus élére. A Habsburgok szolgálatában eltöltött külföldi tartózkodása után hazatérve kezdett a jelenlegi kastély építésébe.

1762-66 között készíttette el a patkó alakú barokk épületegyüttest osztrák mesterek Jakoby, Hefele, Mödlhammer közreműködésével. Miklós herceg a XVIII. század barokk-rokokó pompájának minden eszközét felhasználva operaházat, bábszínházat hozott létre; német színtársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott, Európa hírű zenekara élén Haydn, a kiváló osztrák zeneszerző állt, mint a család házi zeneszerzője és karmestere. Felépíttette a Muzsikaházat, Urak- és Udvari személyzet házát, lovardájában 110 ló, kocsi- és szerszámkiállítás volt, 150 főnyi testőrségének (gránátosok) őrségépületeket emelt. A kastély 300 hektáros parkjában szobrok, szökőkutak, vízesések, mitológiai istenekről elnevezett mulatóházak, kínai pagoda szolgálta a szertelen rokokó pompát. A kastély fénykora Esterházy ?Fényes? Miklós haláláig, 1790-ig tartott. Ezt követően a család Kismartonba helyezte át székhelyét, s az elkövetkező évtizedekben a kastélyt csak ritkán használták.

A II. világháború után a kastély berendezését széthordták, falai között mezőgazdasági kutatóintézet működött, helyiségeit irodáknak, raktárnak, géptároló színnek használtak Az 1950-es évek második felére kikerültek a traktorok és a gabonás zsákok a kastély termeiből, és elkezdődött az a munka, amelynek eredményeként 1959-ben múzeum nyílt az épületben, mely mindig is sok látogatót vonzott.

Napjainkban a kastély újjászületésének izgalmas mozzanatait éljük: külső homlokzatai és belső díszterei fokozatosan megújulnak. Természetesen emellett továbbra is adott a lehetőség megtekinteni az épületet, a kertet, azok rejtett zugait, a többi között Miklós herceg magánlakosztályát, a Bábszínház épületét, valamint a kastély padlásterét, a Belvedere-t, valamint a kastély hatalmas angol parkjának építményeit és botanikai különlegességeit ? akár a nyáresti kastélykoncertek előtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nyáresti feltöltődés barokk környezetben

Szóljon hozzá!