ZETApress

hírportál

Vendégünk Európa

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon 17 nap alatt (március 18-tól április 3-ig) 97 előadás és program megvalósítását tervezik 37 helyszínen ? tudta meg Lantai József az Újvárosházán, a BTF minapi sajtótájékoztatóján.

A világ művészeti életét meghatározó szereplők fellépései, újdonságok és ősbemutatók, tradicionális értékek és újító törekvések, elmélyülést és magas színvonalú szórakozást kínáló események várják a Tavaszi Fesztivál közönségét.

200 éve, 1811-ben született a zenetörténet egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Liszt Ferenc. A fantasztikus pianista, a minden újdonságra nyitott zeneszerző és karmester, a kortársaival feltétlenül önzetlen kolléga, a jövő zenészgenerációjának karizmatikus mestere páratlanul gazdag és sokszínű életművet alkotott. Zenéjén túl regényes életútja és máig sugárzóan vonzó személyisége is a XIX. század meghatározó figurájává avatta. Ezt a gazdagságot szinte lehetetlen egyetlen fesztiválon bemutatni, a Budapesti Tavaszi Fesztivál mégis erre tesz kísérletet.

Igen izgalmasnak ígérkezik Fekete Gyula új operájának premierje. Az EXCELSIOR! ? című előadás Liszt Ferenc magánéletének egy különösen feszült és válságos időszakát dolgozza fel. A történelmi tényeket és a fantasztikumot merészen ötvöző új mű a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére készült és a Thália Színházban tekinthetjük meg. Az utánozhatatlan zongoristát több koncertünk is megidézi, a Budapesti Fesztiválzenekar estjén például a zeneirodalom egyik legvirtuózabb zongoraversenyét hallhatjuk, a debreceni Csokonai Színház a nagyszabású oratóriumok közül a Krisztust mutatja be.

Igazi ínyencségekkel, de nem csak az ínyenceket várjuk a Kogart Házban rendezett kamaraestjeinkre. Az Esterházy Trió ritkaságokból és érdekes átiratokból állította össze műsorát, Havas Judit és Jandó Jenő közös estjét az irodalombarátoknak is szívből ajánlhatjuk, Wiedemann Bernadett és Virág Emese dalestje pedig a műveit újra és újra átdolgozó, csiszolgató mester műhelyébe enged bepillantást.

A minden művészeti ágat felölelő és bőséges nemzetközi kitekintést biztosító programok mellett hagyomány, hogy a Tavaszi Fesztivál évről évre vendégül lát egy várost, egy régiót vagy egy országot. Idén azonban korábban nem tapasztalt vendégjárásra számítunk, hiszen Magyarország Európai Uniós soros elnökségéhez kapcsolódóan a 2011-es fesztivál vendége az Unió 27 tagállama lesz. Nem az európai közösség reprezentatív és éppen ebből adódóan gyakran üres bemutatására törekszünk. Bízunk abban, hogy programjaink az Unió szellemének és az összefogásban rejlő lehetőségeinek élményszerű megismerését szolgálják.

Az országhatárokon átívelő koprodukciók korát éljük, nem meglepő tehát, hogy a lett származású, jelenleg Belgiumban élő Mischa Maisky a Prágai Kamarazenekarral, a német-japán Alice Sara Ott a Wiener Symphoniker társaságában érkezik. Természetes, hogy a soros elnökség jegyében az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát ismét vendégül látjuk. Az annak idején Vladimir Ashkenazyval koncertező együttes ezúttal Claus Peter Flor irányításával lép fel.

Az 1978-ban, Claudio Abbado vezetésével bemutatkozó együttes alapításának az volt a célja, hogy létrejöjjön egy olyan zenei műhely, melyben Európa tehetséges ifjú muzsikusai nemzetközileg elismert, nagy karmester-egyéniségek irányítása mellett produkciókat hozhatnak létre, és azokat egy koncertkörút keretében Európa nagyvárosaiban mutathatják be. A zenekarba évente több mint négyezer zenész jelentkezik, a 2010/2011-es évadban négy ifjú magyar pályakezdő is helyet kapott az európai ?válogatottban?.

Az előttünk álló fesztiválon egymást váltják majd a világnagyságok. Itt lesz többek között a spanyol Pepe Romero, hogy gitárjátékával ismét rabul ejtse a publikumot, Thomas Quasthoff és a Camerata Salzburg, vagy az egyik legjobb olasz nagyzenekar, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Zubin Mehta vezetésével. Pazar előadásnak ígérkezik az a nemzetközi sztárparádét felvonultató operaelőadás is, melyen egy igazi ritkasággal, Vivaldi Orlando furiosójával ismerkedhetünk meg, a főbb szerepekben rendkívüli énekesekkel, köztük a budapestieket már egyszer elbűvölő Philippe Jarousskyval.

Vendégünk lesz az utánozhatatlan eleganciájú és fanyar humorú Max Raabe és a Palast Orchester. Komoly, szép műsorral készül Budapestre a Szlovák Filharmónia Kórusa, mely az elmúlt években olyan nemzetközi produkcióknak volt a részese, mint a Bécsi Opera Borisz Godunov-előadása vagy Mahler 8. szimfóniája Pierre Boulez vezényletével. Folytatjuk a két évvel ezelőtt elindított Nemzetközi Színházi Fesztivált. Bemutatkozik a londoni Cheek by Jowl társulat Macbeth-produkciója és a Schauspielhaus Graz Liliom című előadása, melyet Bodó Viktor rendezett.

Vendégünk lesz a szlovén Mini teatr Bergman Persona című darabjával, melyet egy kiváló színészgárda előadásában láthat a magyar közönség. A táncprogramok közül a legendás Antonio Gades Társulat kultikus darabját, a Carment a Thália Színház színpadán csodálhatjuk meg. A világhírűvé vált előadásról egykoron úgy vélekedtek a kritikusok, hogy Gades Carmene visszatért Franciaországból Spanyolországba. Immár hagyományossá vált néptánc programjaink keretében, Halljunk szót! ? címmel a táncház-mozgalom emblematikus, a kis klubokban és a nagy fesztiválszínpadokon egyaránt otthonosan mozgó képviselői mutatják be a műfaj közel három évtizedes változásainak keresztmetszetét zenében és táncban. A fellépők között lesz Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Muzsikás Együttes és a Csík Zenekar.

Fesztivál a fesztiválban ? így is jellemezhetnénk a 2011-ben Budapestre visszatérő Fringe Fesztivált. A Budapest Fringe Fesztivál már hat éve üdítő zenei és színházi színfoltja a Tavaszi Fesztivál záró hétvégéjének. A háromnapos program feltörekvő és már ismert tehetségeknek is lehetőséget ad a bemutatkozásra. 2011-ben frindzseljünk együtt Budapesten, a belváros szívében! A szabadtéri programjainkhoz szép időt, koncertjeinkhez, színházi és táncelőadásainkhoz forró hangulatot kívánok ? mondta el Zimányi Zsófia, fesztiváligazgató.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Czigány zene a Néprajziban | ZETApress

Szóljon hozzá!