ZETApress

hírportál

Pálinkás falatok

Igazi mámor, amikor a pálinka és a csokoládé egymásba olvad! A diszharmóniából harmóniát alkotni igazi művészet, amely addig ismeretlen élvezettel ajándékozza meg az ínyenceket. A Rézangyalnak most a pálinka és csokoládé összeolvasztásával sikerült a nem mindennapi párosításból tökéletes élvezeti forrást kreálni.

Pálinka és csokoládé. Két koncentrált, önmagában is tökéletes élvezeti forrás. De vajon mi történik, ha e kettő találkozik? A Rézangyal sommelier-je úgy döntött, kipróbálja, és olyan élményben volt része, hogy a ChocoMe készítőjével közösen meg sem álltak a 12 egyedi kreációig.

A ChocoMe kézzel készült különleges csokoládé-kreációinak és a Rézangyal minőségi pálinkáinak találkozásából a pálinka- és a csokoládé fogyasztás új műfaja keletkezett. A ChocoMe tucatnyi ízű különleges kreációja a pálinka- és a csokoládéfogyasztás új dimenzióit nyitja meg, ahol a két fő összetevő minden eddiginél markánsabban és erőteljesebben jelenik meg, mégsem nyomják el egymást.

A Rézangyal minőségi pálinkáinak magas alkoholtartalma kiemeli az édes ízeket, az első osztályú ét- és tejcsokoládék pedig kihozzák azok gyümölcsös árnyalatait. A változatos feltétek, hol kiegészítve, hol ellenpontozva az ízkombinációt, még intenzívebbé teszik az élményt. A 12 egyedi kreációban mind a pálinka, mind a csokoládé kedvelői megtalálják a hozzájuk illő gasztrokoktélt, aszerint, hogy az édeskés, a keserű, esetleg a fűszeres világot kedvelik.

A kreációk

Fekete-cseresznye pálinka, étcsokoládé, aprított kakaóbab, szezámmag, mandula, liofilizált meggydarabok. A hosszas kísérletezés néha a szó szoros értelmében meghozza gyümölcsét. Célunk az volt ezzel a kreációval, hogy kiemeljük a feketecseresznye pálinka egyedi, kellemesen vajas ízét. Ezt az étcsokoládéra hintett puha mandula és szezámmag tökéletesen teljesíti. A savanykás meggyel és egy kis türelemmel kiegészítve az összeállítást a kóstolás néhány másodperce alatt 3-4 különböző ízt és hangulatot csalogathatunk elő belőle.

Kajszibarack pálinka, tejcsokoládé, liofilizált banán és őszibarack darabok. Talán először furcsán hangzik, hogy banánnal házasítottuk a Rézangyal Kajszibarack pálinkát. Amikor azonban megérezzük a párlatból áradó édes, szinte lekváros illatot, rögtön megértjük. A déli gyümölcs tökéletesen kihozza a sűrű zamatot, a különleges minőségű tejcsokoládé ellágyítja és megszelídíti az alkoholos jegyeket, a barackdarabok pedig tovább erősítik a friss, gyümölcsös érzést.

Ágyas Málna pálinka, étcsokoládé, liofilizált málna, kandírozott rózsaszirom darabok. A Rézangyal Ágyas Málna pálinka önmagában is az egyik legkarakteresebb párlat. Amikor ezt az összeállítást megálmodtuk, olyan összetevőket kerestünk, amik ahelyett, hogy elnyomják, kiemelik ezt az egyéniséget. Egy ilyen telt ízű, markáns italhoz az étcsokoládé illik igazán, hiszen az még karakteresebbé teszi az alkoholos jegyeit és a vad, gyümölcsös utóízt. A csokoládéra szórt liofilizált málna és a hozzáadott kandírozott rózsaszirom darabok pedig már az orrunkat is kényeztetik.

Ágyas Vilmos pálinka, tejcsokoládé, kandírozott citromhéj, narancshéj és jázminszirom darabok. Mielőtt belekóstolnánk ebbe az összeállításba, érdemes elidőznünk egy picit az illatoknál, magunkba szívni a pálinka citrusos, friss illatát? aztán hagyni, hogy ez az ízekre is rányomja a bélyegét. Az olvadó tejcsokoládé lágyan összeolvad az itallal, miközben a citrom és a narancs aláhúzza, a jázminszirom darabok pedig virágossá, fűszeressé teszik a kombinációt. Megéri elidőzni vele.

Érlelt Alma pálinka, tejcsokoládé, liofilizált almadarabok, fahéj, mandula. A friss, kemény őszi alma roppanása ihlette ezt a kreációt. A lágy, könnyű tejcsokoládé harmonikusan belesimul a finom pálinkába, az alma gyümölcsösségét a hozzá legjobban illő fűszerrel, a fahéjjal emeltük ki. De az összeállítást igazán a különleges minőségű puha, lédús mandulák roppanása teszi utánozhatatlanná.

Barrique Szilva pálinka, étcsokoládé, fahéj, aprított kakaóbab, kandírozott gyömbérdarabok. Az éj kék szilva és az éjfekete csokoládé kakaóbab szemekkel, fahéjjal és gyömbérrel feldúsítva igazi csábító egzotikus csemege. A 45 fokos pálinka különlegességét, a Barrique hordónak köszönhető fűszeres jellegét, étcsokoládéval emeljük ki, és fahéjjal hozzuk még inkább előtérbe. Az összeállítást egy csipetnyi kakaóbab kesernyés hangulata és a gyömbér jellegzetes friss íze teszi emlékezetessé.

Barrique Törköly pálinka, étcsokoládé, Bourbon vanília por, mandula, pekándió. A Rézangyal Barrique Törköly pálinka ízét áthatja a Barrique hordó jellegzetes, füstös világa. Ezt a fűszerességet fokoztuk a puha mandula és a különleges pekándió keverékének markáns, vajas jegyeivel és az alapnak használt sűrű, kakaós étcsokoládé tisztaságával. Aztán egy csipet Bourbon vaníliával bolondítottuk meg, ami csodálatos módon ellágyítja és letisztítja a kreációt.

Mézes Ágyas Meggy likőr, a csokoládé: étcsokoládé, a feltét: liofilizált fekete-ribizli, aszalt vörös-áfonya. A 33 fokos Rézangyal Mézes Ágyas Meggy likőrt nagyon sokan ismerik? de biztosan nem így. A nőies, kellemesen édes italt a kesernyés csokoládé új oldaláról mutatja meg. A kakaóbab íze tökéletesen ellenpontozza a mézet, a két vad gyümölcs pedig hagyja kibomlani a meggy fanyarságát.

Mézes Szilva likőr, tejcsokoládé, mézes-sütemény fűszerkeverék, kandírozott gyömbérdarabok, fehér-csokoládés kekszgolyók. A valódi téli álom. Szilva, méz, gyömbér? és tejcsokoládé. Már az illata is maga a karácsony. A 33 fokos ital könnyedségét remekül kiegészíti a tejcsokoládé, a mézes-sütemény ízével és a gyömbér frissességével. A fehércsokoládés kekszgolyókkal pedig még a hópelyhek látványáról is gondoskodtunk.

Mézes Körte likőr, fehér-csokoládé, kandírozott gyömbérdarabok, török-mogyoró. A Rézangyal Mézes Körte likőrről nekünk mindig a friss, érett gyümölcs roppanása jut eszünkbe. Ezért olyan összetevőket kerestünk mellé, ami nem csak ízében harmonizál, de textúrájában is átélhetővé teszi ezt az élményt. A fehér-csokoládé egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csokis, mégsem tolakodó, így hagyja érvényesülni az összeállítás többi ízét is. A körte zamatát itt a friss gyömbér illata, és a ropogós török-mogyoró vajassága teszi még kézzelfoghatóbbá.

Mézes Barack likőr, fehér-csokoládé, Bourbon vanília, kókuszforgács, liofilizált őszibarack darabok. Lekváros, fűszeres, édes. A középpontban a barackpálinka andalítóan lekváros jegyeit hagytuk, de szerettük volna mindezt egy igazán egzotikus összeállítással kísérni. A gyümölcsdarabokat éppen ezért harmonikus, nőies karakterű vaníliával és édes kókuszforgáccsal kevertük, amit visszafogott fehér csokira helyeztünk, mely nem csak engedi az ital aromáit érvényesülni, de új árnyalatokkal gazdagítja is azt.

Special Selection 55 pálinka, étcsokoládé, aprított kakaóbab, rózsabors. A kivételes, 55 fokos pálinka különleges kísérőt kíván. Bár logikus lenne, hogy tejcsokoládéval lágyítsunk a férfias italon, mi mégis a karakteresebb, vastagabb ízű étcsokoládé mellett döntöttünk, aminek töménységét még kakaóbabbal is fokoztunk. Fura módon éppen ez az összeállítás teszi szelídebbé és még kifinomultabbá a komoly italt. De az igazi csodát a szelíd, mégis csípős rózsabors pikáns íze teszi. Ettől lesz igazán Special Selection.

Szóljon hozzá!