ZETApress

hírportál

Ötödik lett az ötödik

Idén immár ötödször adták ki a Fehér Klára Irodalmi-díjat, melyet Novák Valentin: Magyar rulett című regénye nyerte el. A 37 éves író-költőnek ez az ötödik regénye, de azóta már további kettőt megírt, s egy harmadikon is dolgozik. Csak érdekességként említjük, hogy 2006-ban a harmadik díjat Bene Zoltán harmadik regénye érdemelte ki.

A ?96 szeptember 11-én elhunyt írónő emlékére férje, Nemes László ötmillió forint alaptőkével hozta létre a díjat, mellyel a 40 év alatti magyar írókat akarják jutalmazni. Olyan alkotókat díjaznak, akik a mindenkori elnyomottak és kisemberek igazáért állnak ki alkotásaikkal. Az alapítvány székhelye a Petőfi Irodalmi Múzeum, s kuratóriumának elnöke a múzeum mindenkori főigazgatója.

Az idei év rendhagyónak bizonyult, mert a fődíj mellett két különdíj is gazdára talált. Az egyiket Ladányi Túróczi Csilla kapta volna meg Sárkánnyelv című verseskötetéért, de sajnos nem jött el a rendezvényre. A másik különdíj a 37 éves Nagy Gáboré lett Zarándoklétünk örvényein című munkájáért. Tarján Tamás irodalomtörténész a méltatásokban arról is beszélt, hogy Gábornak sürgősen nevet kéne változtatnia. Mint megtudtuk, az érintett ezen még nem gondolkodott.

A fődíj elnyerője a fogyatékkal élők sorsával is gyakran foglalkozik. Jelenleg az Ability parkban dolgozik, míg korábban a mozgáskorlátozottak Hermina úti intézetében volt nevelőtanár. Az épület azóta már bezárt, megszűnt az élet az ódon falak között. Valentin ennek szeretne emléket állítani. Kutatásokba kezdett a levéltárakban, s egy regényt szeretne írni az épület elmúlt százéves történetéről. Kiadatását három-öt év múlva tervezi. Abban bízik, hogy mostani díja tágabbra nyitja előtte a kiadók kapuit.

Amíg az ifjú Valentin előtt hosszú alkotó évek állnak, addig a 88 éves Nemes László gazdag életművet tudhat maga mögött. A minap jelent meg az Örökségünk könyvsorozat részeként Emberek vagyunk című novelláskötete, melynek egy-egy dedikált tiszteletpéldányát a díjátadás végén átvehettük tőle. Köszönjük, Laci bácsi!

Szóljon hozzá!