ZETApress

hírportál

Arány és erény

Bencze Ilona, a népszerű színésznő-rendező az Arány és erény című különleges könyvvel lepte meg rajongóit. Szarvas István, e sorok írója emlékszik rá, hogy az egyik legszebb színésznő volt, sőt a Toplistán az 50 legszebb magyar nő közé is bekerült.

A ma 63 évében járó sokoldalú királynői külsővel rendelkező hölgy bátran letagadhatna tíz évet. Sajnálom, hogy interjút akkor készítettem vele mikor még nem olvastam könyvét, mert más kérdéseket tettem volna fel, de hagyjuk az interjút, koncentráljunk a könyvre, melyet elolvasva mindenkinek ajánlom, de elsősorban hölgyeknek. Őszinte, tanulságos és tartalmas!

A címe nagyon találó, az aránya jellemző az egész műre: csodálatos fotók és őszinte mondatok vonulnak végig a több mint százoldalas kiadványon. Elolvasva a könyvet megértettem, hogy miért az öninterjút választotta. Valóban ezeket a kérdéseket senki nem tudta volna feltenni számára.

Előszavában a következőket olvashatjuk: Szerencsés ember vagyok. Van egy csodálatos pályám, azt csinálhatom, amit szeretek, és általa adhatom a legtöbbet az embereknek. Ha képzőművész lennék, talán bronzba, kőbe, márványba álmodnám önmagam képmását, és így fennmaradna az utókor számára. A filmszínész és az író alkotása is maradandó, de a színpadi színészé illanó, egyszeri és megismételhetetlen, hiszen ugyanaz a gondolat, érzelem, gesztus holnapra más tartalommal ?telítődik? majd későbbiekben így folytatja: A színpadon, filmen el lehet bújni a szerep mögé, mintha nem is én lennék, igen is meg nem is, csodálatos csiki-csuki játék. Könyvet írni úgy általában valamiről hasonló bújócska, de magamról? Bepillantást engedni a lélek nyitott kapuján kockázatos vállalkozás, főleg jelen világunkban, ahol minden kapu tárva-nyitva, test lélek, szív és agy kitárva a piacra. Gyakran arány és erény híján. Az életem itt-ott felújításra szoruló játszóterén, most felülök egy vadonatúj mérleghintára.

Az Öninterjú című fejezetben választ kapunk miért ezt a fajtát használja: Az öninterjú műfaját nem én találtam ki. Sőt, semmit sem találtam ki. Sokáig még saját életemet sem. Ezt a könyvet sem. Csak úgy írtam, ami eszembe jutott. Vagy mások gondolata találkozott az enyémmel. Mert majdnem mindent kitaláltak már. Ez nem lenne baj. Az arány és mérték, gyakran az hibádzik. Meg az érték. Lehet, hogy erről írok. Lehet, hogy másról. A végén kiderül.

Kedvcsinálónak két kérdés és válasz könyvből: Aranyhaltól három kívánságod? ? A gyermekem egészséges legyen és boldog, életem végéig teljes szellemi és testi kondícióban végezhessem amit szeretek és béke legyen és nyugalom körülöttem. Az én békém, lelkem békéje, meg a világé is, bár a világbéke a szépségkirálynők dumája. Jó, kívánok valami mást, ha közben nem úszik el? Minden szerettemnek egészséget és biztonságot. Így jó?

Máris egy fontos kérdés! Mi az, ami boldoggá teheti az embert? ? A bizalom, amellyel mások megajándékozzák. Aztán a teremtés csodája? Az az élmény, amikor megélheted, hogy amit alkotsz, az másoknak is erőt ad. Mindegy, hogy színházi pályán mozogsz, írsz egy jó könyvet, vagy épp a konyhában remekelsz ? a csoda, amelyet világra hívsz, és amely másokat megörvendeztet, az számít. Bárhol járunk, gyógyíthatunk, ha szeretet és stabilitás van bennünk. Fontos azonban, hogy ne direkt módon, kényszeresen akarjuk meggyőzni az embereket a magunk igazáról, hanem példaként álljunk előttük.

Szóljon hozzá!