ZETApress

hírportál

Megint Gyereknap a Kossuth téren

Május utolsó vasárnapján ? a korábbi évek hagyományainak megfelelően ? egy napra ismét birtokukba vehetik a gyerekek a Kossuth teret. A kormány által szervezett gyereknapi programokon a játék mellett a gyerekek szórakoztató formában tanulhatják meg, hogyan vigyázzanak a saját és mások biztonságára, valamint megismerkedhetnek azoknak a szervezeteknek a munkájával, amelyek szerepet játszanak hétköznapi biztonságunk megőrzésében, adta hírül a Miniszterelnöki Hivatal.

Több ezer gyereket várnak a budapesti Kossuth térre a május 25-i Gyereknapon, délelőtt 10 és este 6 óra között. A Parlament előtt a két OMSZ ? az Országos Mentőszolgálat és az Országos Meteorológiai Szolgálat ? a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság munkatársainak részvételével a gyerekek játszva tanulhatják meg, mit tehetnek saját biztonságuk érdekében és hogyan segíthetnek veszélyhelyzet esetén.

A térre látogató gyerekeket Szuper Csapat interaktív vetélkedő várja: a katonákkal például alaki gyakorlatokat és álca-arcfestést tanulhatnak, a tűzoltókkal pedig maguk is kipróbálhatják a tűzoltást fecskendővel. A mentősök elsősegély-nyújtást tanítanak a kicsiknek, a rendőröktől pedig azt tudhatják meg, hogyan és kitől lehet segítséget kérni vészhelyzet esetén. A katasztrófavédők állomásánál minden gyerek kipróbálhatja, fel tudja-e venni a vegyvédelmi ruházatot az előírt két percen belül, és azt is, hogy tud-e tájékozódni sötétben csupán egy rádió adó-vevőre hagyatkozva?

A meteorológusok egy teljes meteorológiai munkaállomást mutat majd be a helyszínen, amelynek segítségével az ország területén folyamatosan követhető az időjárás változása. Szakembereik a gyereknapra vihar- és felhőtípusfelismerő játékkal, valamint békalabirintussal is készülnek. A játékok során ismert televíziós meteorológusok ? Németh Lajos, Vissy Károly, H. Bóna Márta, Véber István és Onyutha Judit ? segítik majd a gyerekeket.

A vetélkedők mellett autóbemutatót ? tűzoltó-, mentő- és rendőrautókat, quadokat, katasztrófavédelmi játszóbuszt ? tekinthetnek majd meg az érdeklődők, de a nap folyamán lesz mentőkutya-bemutató is. A téren felállított színpadon többek között bábszínház és a Térzene Pénzügyőr Fúvószenekar szórakoztatja majd a gyermekeket és felnőtteket. A nap műsorvezetője Keleti Andrea lesz. További információk itt olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyermeknapok a Városligetben

Szóljon hozzá!