ZETApress

hírportál

Földnapi rendezvények a Belvárosban

Múlt vasárnap a MERLIN ENERGIA, a Critical Mass, a LandArt és a Wamp együttműködésében Föld Napi rendezvények zajlottak a belvárosban. A Merlin Energia Évad által összefogott programsorozatra várakozáson felüli számban érkeztek az érdeklődők, adta hírül a MERLIN ENERGIA csapata.

Az Ökovurstli elnevezésű program 10 órákor vette kezdetét, melynek keretében a Merlin Energia partnerek (Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani Egyesület, Levegő Munkacsoport, Ökoszolgálat, Greenpeace) kitelepedtek a Városháza térre és egészen délutánig várták a környezetvédelem iránt érdeklődőket, tájékoztatták tevékenységükről a rendezvényre látogatókat.

A különleges, ötletes fürdőkészítményeiről és bőrápoló kozmetikumairól ismert angliai központú Lush a parkban kutat állított fel, ahol a látogatók forrásvizet kortyolhattak és megtudhatták, mit tehetnek a mindennapokban a vízkészletek megóvásáért. A egyik ?legzöldebb? cég akciója óriási sikert aratott a biciklisták és a gyalogos látogatók körében is. A Hints Institute szervezésében megrendezett REC_workshop hasonlóképpen sikeresnek bizonyult. Az összes alapanyag (molino) elfogyott, melyből több tucat különleges és legfőképpen egyéni kiegészítő (táskák, tárcák, retikül stb.) készült el délutánra.

Ezzel párhuzamosan a Wamp Művészpiacon, az Erzsébet téren az ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegművészek, recycling művészek, játékkészítők, neves galériák, itthon és külföldön is díjazott valamint nemzetközileg elismert magyar tervezők mellett Hints Institute freeshop működött, ahol pénz nélkül lehetett ?vásárolni?, ill. cserélni különböző tárgyakat.

Ezzel egyidőben a Madách téri parkolóban a Tech Mobile elektromos jármű bemutatója zajlott, ahol számos elektromos energiával hajtott járművet mutattak be az ésszerű energiafelhasználás jegyében. Nemcsak nézelődni lehetett, hanem ki is lehetett próbálni egyes bringákat, robogókat és kisautókat. 13 órától a Krétakör SzínészTánczenekar adott fergeteges koncertet az egyre nagyobb számban gyülekező tömegnek.

Egyedülálló rekord is készült ezen a napon: Jason Hawkes világhírű brit land art fotós a Park! projekt keretében 100 méter magasról örökítette meg a zöld színű Park! pólót viselő tömeget. A kísérlet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás veszélyeit, több zöld területre és több leparkoló autóra lesz szükségünk.

Fél 5-re a gyülekező biciklisekkel telt meg a Károly körút a Deák tértől az Astoriától – innen indult ugyanis a 80 ezer főt számláló CRITICAL MASS. A biciklis felvonulás végállomása a Városliget volt, ahol a fél 7-kor került sor a felvonulást hagyományosan lezáró brigaemelésre.

A felvonulás után további programokkal vártuk az érdeklődőket: februárban, a Merlinben bemutatott, és óriási sikert és nagy sajtóvisszhangot kiváltó Ökosztüm ruhademonstráció ez alkalomra átkoreografált változata volt látható 19 órától a Merlin Energia Színpadon. A Critical Mass-hez igazodva az Ökosztüm kétkeréken demonstráció részeként Tóth Virág a kétkerekű szubkultúra többnyire praktikus dresscode-ját színesítette egy kis transzcendenciával fűszerezve.

Az Ökosztümöt követően a jelenlevőknek lehetőségük nyílt részt venni az Öndivatbemutató nevű performanszban. Este 8-tól fáklyafényben került sor a rendezvény záróprogramjára, a Csókolom koncertre, melyre több százan voltak kíváncsiak. Ezúton szeretne köszönetet mondani partnereinek együttműködésükért és segítségükért a MERLIN ENERGIA csapata.

Szóljon hozzá!