ZETApress

hírportál

Paulo Bridája

Paulo Coelho: Brida című könyvét közvetlenül a neki világhírt hozó Az alkimista után írta. Nem könnyen emészthető mű, igazán azt tudja megérteni, aki tisztában van az író életével és elfogadja Paulo azon mondását, amely így hangzik: A legnemesebb dolog az, amit egy emberi lény megtapasztalhat, az a Misztérium elfogadása.

A könyv első oldalán ? melynek nincs címe ? megtudjuk, hogy 1983-84-ben íródott. Először ?90-ben jelent meg, magyarul 2010-ben. Hősnője Brida O? Fern huszonegy éves ír nő, aki fejest ugrik a boszorkányságba és beleveti magát a különböző mágikus hagyományok megtapasztalásába.

Bridának két mentora is lesz, akik végigvezetik a tanulás folyamatán. Az egyik egy bölcs férfi, aki megtanítja, hogy győzze le félelmeit, és egy érett nő, aki megmutatja, hogyan táncoljon a világ rejtett dallamára. A férfi egy mágus a nő egy boszorkány. Mindketten meglátják benne a boszorkányi adottságokat Nem kis feladat vár a fiatal lányra, de sikerrel teljesíti.

Kedvcsinálónak két idézet a könyvből: Az ember minden napja sötét éjszaka. Senki sem tudja, mi fog történni a következő pillanatban és mégis mindenki megy előre. Mert bíznak. Mert van hitük. ? Ne feledd, az Istenhez vezető első, közvetlen út az imádság! A második közvetlen út a boldogság.

Paolo Coelho 1947-ben született Rió de Janeiróban, 2002-től a Brazil Irodalmi Akadémia (ABL) tagja. A végtelenül szimpatikus, szerény írót egyesek a szavak alkimistájaként tartják számon. Korunk egyik legbefolyásosabb szerzője. Könyvei nemcsak a bestseller-listákat vezetik, de társadalmi és kulturális párbeszédet is gerjesztenek. Eddig 69 nyelvre lefordított alkotásait 160 országban ismerik, vallási hovatartozástól és kulturális elkötelezettségtől függetlenül A műveiben érintett témák, eszmék és filozófiák sok olvasó vágyát teljesítik be, olyanokét, akik a saját útjukat, és a világ újfajta megértését keresik.

2005-ben Budapesten a Gellért Szállóban módom volt néhány szót váltanom vele. Mindketten Obrigadot ? köszönömöt ? mondtunk egymásnak: én az autogramért, amit adott nekem, ő a Hetedhéthatár magazinért, amit én adtam neki. 2008 decemberében könyv jelent meg életéről Fernando Morais: A Mágus ? Paulo Coelho élete címmel. Magyarul is megjelent az Athenaeum Könyvkiadó gondozásában. Tavaly debütált The Experiental Witch című filmje ? tudatta Szarvas István.

Szóljon hozzá!