ZETApress

hírportál

Konrád György 75 éves

A magyar, valamint az európai kultúra és közélet egyik leginkább ismert és leginkább tisztelt kortárs képviselőjét köszöntötte miniszterelnökünk 75-ik születésnapján: Személyes élettörténete, a XX. századi magyar történelem és a magyar liberalizmus története egymástól elválaszthatatlanok.

Életének eddigi 75 évébe éppúgy belesűrűsödtek a jobb- és baloldali elnyomással telt évtizedek, mint az olthatatlan szabadságvágy fokozatos érvényre jutásának és végső győzelmének nemcsak sorsfordító, de történelemformáló eseményei is ? olvasható a gyurcsányi sorokon.

A fasiszta és a kommunista diktatúra tőle egyformán óriási áldozatokat követelt, és az elnyomás számtalan formájával kellett megküzdenie. Mindezek ellenére mégsem az elkeseredettség lett rajta úrrá és nem is a bosszúvágy, hanem az eltökéltség szilárdult meg benne: az a fajta polgári öntudat, amire építve nemcsak az egyén szabadságáért, de a nemzet, az ország függetlenségéért is képes volt sikerrel küzdeni a demokratikus ellenzék tagjaként. És ugyanez az eltökéltség kellett ahhoz, hogy ma szabad legyen Európa keleti fele is.

Konrád György a mai napig harcos ellensége mindenféle elnyomásnak és békés szószólója a humanizmusnak. És bár egyetlen pártnak sem tagja jó ideje, mindenkinél méltóságteljesebben és emberibben képviseli az igazi, polgári liberális eszményeket és elveket. Olyan fontos szerep az övé, amit csak kevesen tudnak ilyen hitelesen betölteni: Európában Magyarországot, Magyarországon pedig Európát képviseli. Sokat köszönhetünk ezért neki mindannyian, magyarok és európaiak. Isten éltesse! ? fejeződik be a kormányfő jókívánata.

Szóljon hozzá!