ZETApress

hírportál

Mátyás király képregényben

A Reneszánsz Programiroda ? Hungarofest Kht. a Film.hu Kft. partnerségével a Reneszánsz Év keretében hétszázezer forint összdíjazású pályázati programot hirdet kreatív alkotóknak Mátyás, a király címmel. Öntsd képregénybe, formáld hőssé Mátyást! Kötetlen stílus, szárnyaló fantázia, zseniális képi megoldások, formabontó vagy tradicionális attitűd, mindez a Ti dolgotok ? szól a felhívás. Egyetlen kritérium van: a hét javasolt Mátyás-mesére épüljön a 2-5 oldalas képregény. A pályázat kiírói keresik az új látásmódot, az eredeti parafrázisokat, amelyek az alaptörténetek továbbgondolásával megmutatják az új évezred Mátyás királyát.

A választható Mátyás mesék: Az okos lány, Mátyás király és a cseh vitéz, Mátyás király és a kolozsvári bíró, Mátyás király Gömörben, Mátyás király lopni járt, Mátyás kovács és a Vízkereszt.

Milyen képregényeket várnak?

Kiinduló- és támpontok: 2010-ben Magyarországon az államforma a királyság. A nép által a Duna jegén választott uralkodó Hunyadi Mátyás. Az országot erős és igazságos kézzel kormányozza, és hogy saját szemével is lássa, mi történik a városokban, falvakban, multiplexekben, sokszor álruhába bújik (lehet biciklis futár, segédmunkás, utcazenész, külföldi diák, teherautósofőr, sztepptáncos, kőfaragó…), és elvegyül a nép között.

A Mátyás királyról szóló eredeti mesék a pályázaton mai közegben jelennek meg. A tartalmuk nem változik, a lényeg ugyanaz, csak az idő és a környezet más. Gyors, lüktető, modern és posztmodern. Régi események új köntösben, új kulisszák közt jelennek meg. Olyan megközelítés ez, amit a festészetben gyakran használtak az évszázadok során – rég történt, archaikus eseményeket aktualizáltak: az adott kor ruháiba öltöztették a kereszt alatt álló római katonákat, vagy reneszánsz harisnyát húztak az apostolokra.

A pályázat kiírói hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy a létező történetek adaptálásakor a fantáziánkra hagyatkozzunk. Egyetlen fontos kikötés: semmi aktuál-politika! Meséket várnak tehát, amelyekben Mátyás a hős. A képregény az a műfaj, ahol szükség van hősökre, Mátyásnál jobb hőst pedig keveset találhatunk, találhatunk ki. Pláne hogy uralkodásához kötődnek a képregény zsáneréhez passzoló alakok, történelmi helyzetek, pl. Kinizsi, a Fekete sereg. A terjedelem 2-5 oldal lehet. A történet minimum három-öt helyszínen játszódik. A többi a pályázókra van bízva. Részletek honlapjukon olvashatók.

A pályázat menete

A pályázat háromfordulós, ezek a fordulók azonban nem válnak el nagyon erősen egymástól ? a felosztás célja, hogy a lehetőségekhez képest megkönnyítsük az alkotók dolgát. Első a toborzó forduló (regisztráció, meseválasztás, figura és látványterv elkészítése) 03.17-től 03.24-ig. Teljesítendő feladat: meseválasztás, figuraterv és látványterv (1-1 képkocka, .jpg, 300 dpi, álló A4-es méretben). Nincs zsűrizés, mindenki továbbmegy.

Második a fél képregény forduló 03.24-től 04.04-ig. Teljesítendő feladat: A képregény felének elkészítése. A fél képregényt kérjük, nyomdakészen, komplett állapotban (.jpg, 300 dpi, oldal / álló A4-es méret). Nincs zsűrizés, csak az megy tovább, aki elküldi a fordulóban megadott követelményeket. Harmadik a kész képregény forduló 04.07-től 04.18-ig. Teljesítendő feladat: A kész képregényeket várják (.jpg, 300 dpi, oldal / álló A4-es méret). Zsűrizés és közönségszavazás van. Pályázati díjak: I. díj: négyszázezer, II. díj: 150 ezer, III. díj: 75 ezer forint, míg a közönségdíj: nagy értékű ajándékcsomag.

A pályázat célja minőségi munkák létrehozása szakmai moderátor segítségével. Folyamatos fórum- és email kommunikációban állunk a pályázók rendelkezésére, de a fórumban az alkotók és a látogatók közösségi eszmecseréjére is lehetőség nyílik. Az elkészült pályaműveket publikálják a világhálón. A képregény-pályázat első három helyezettje lehetőséget kap arra, hogy a litera irodalmi portál által kiírt, áprilisban záruló kortárs kispróza-pályázat novelláiból kidolgozzon egyet szakemberek bevonásával. Az így elkészült, 12-15 oldalas képregényeket, valamint az első forduló ? képregény-pályázat ? legjobb munkáit önálló képregény antológiában, a Téli Könyvvásárra időzítve kívánják megjelentetni.

Szakmai zsűri: Bayer Antal, Magyar Képregény-kiadók Szövetségének elnöke, Filó Vera, író, Gárdos Bernadett, Reneszánsz Év programiroda vezetője, Hegedűs Márton, grafikus, Helyey László, színész és M. Tóth Géza, animációs rendező.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Lezárult az első, toborzó forduló!

Szóljon hozzá!