ZETApress

hírportál

Ünnepre készülünk

Nemzeti ünnepünkön délelőtt fél 10-kor kerül sor a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonására katonai tiszteletadás mellett a Kossuth Lajos téren, melyet koszorúzás követ a Kossuth-szobornál. Innen a Múzeumkertbe vonulnak az ünneplők, ahol nem vesznek részt a politikusok, hanem a művészeké lesz a főszerep.

A főváros is készül az ünnepre. Délután 1-kor a Petőfi-szobornál Demszky Gábor beszél, de a Kossuth térhez hasonlóan itt is csak ruha- és csomagátvizsgálás után juthatnak az ünneplők a kettős kordon közé. Egy órával később a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása lesz az Országház Kupolacsarnokában. Sas József színigazgató is kapott rá a meghívót, de a kormányfő végül mégsem ellenjegyezte az okmányt. Az ok, hogy a Mikroszkóp Színpad vezetőjét hétfőn a Fejér Megyei Bíróság első fokon adócsalásért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Amíg a legfőbb közjogi méltóságok a Parlamentben paroláznak a kitüntetettekkel, addig a Fidesz délután 3-tól az Erzsébet hídnál tartja nagygyűlését. Addigra már véget ér a főváros ünnepe, így a két tábor remélhetőleg nem keveredik egymással. A Parlamentből az újságírók sem idemennek majd a díjátadásról, hiszen a Kossuth tér túlsó felén, a Politikatörténeti Intézetben a kormányfő jelenlétében adják át 4-kor a Szabad Sajtó Alapítvány Szabad Sajtó-díjait. A Művészetek Palotájában az este 8-kor kezdődő zártkörű ünnepi díszelőadással zárul az ünnep. Az eseményt a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió is élőben közvetíti.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megint balhé volt az ünnepen

Szóljon hozzá!