ZETApress

hírportál

A 2010. Év Bortermelője

Megvan az öt jelölt! ? kaptuk a hírt a Magyar Bor Akadémiától. November 8-án lezárult az Év Bortermelője 2010 szakmai megmérettetés első fordulója, kiderült, hogy melyik az öt borász, aki a legtöbb jelölést kapta.

Nem kellett sokat számolgatni, mert az öt név egyértelműen kiemelkedett az 59 jelölést kapott borászétól. A tavalyi jelöltekhez képest valamelyest változott a névsor, mely abc sorrendben a következő: Áts Károly ? Tokaji borvidék, Dúzsi Tamás ? Szekszárdi borvidék, Gálné Dignisz Éva ? Kiskunsági borvidék, Légli Ottó ? Balatonboglári borvidék és Vida Péter ? Szekszárdi borvidék. Valószínűleg a jelöltek minden borkedvelőnek ismerősek.

Áts Károly tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Édesapjától tanulta a szőlőtermesztést, de elismeréseit elsősorban a Royal-Tokaji Borászat borkülönlegességeinek kimagasló eredményeiért kapta.

Dúzsi Tamást méltán hívja a borkedvelő nép évek óta rozékirálynak. Borai kitűnőek, sokan kérdezik mi a titka. Ő azt vallja: a titok az, hogy nincs titok. Valamit azért mégis tud, amit sokan nem: világrangú rosét készíteni.

Gálné Dignisz Éva az első hölgy, akit erre a címre jelöltek már tavaly is. A keze nyomán készült borok egyértelműen magukon viselik a finom, ám határozott női stílusjegyeket. Borai csillogóan tiszták, üdék, kedvesek és beszédesek, mint alkotójuk.

Légli Ottó az élő bizonyíték arra, hogy igaz a Nomen est omen ? neved a végzeted mondás, hiszen borai légiesek, könnyedek, felemelők, mégis komplexek. Ő maga sok emberrel ellentétben egy jó balatoni halászléhez Olasz rizlinget fogyaszt, azt is inkább egy kis szódával bolondítva.

Vida Péter különös ember. Érzékszerveink kényeztetése mellett mindig odafigyel arra, hogy szellemünket is megfelelően táplálja. Tudja, hogy a bor az első, de azt is próbálja velünk megértetni, hogy a bor mellett a képzelet és a szellem kalandvágyait is ki kell elégíteni. Aki borait kóstolja, pincéjébe belép, azt különös érzés keríti hatalmába.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító Borest a Borakadémián című rendezvényen mutatkoznak be boraikkal. Az est folyamán Dr. Zelnik József: A nagy szertartás ? A bor csodája című könyvéről beszél. Lukács Sándor Jászai- és Prima Primissima-díjas érdemes művész Az elűzött álom című önálló előadásában versek között vallomások hangzanak el a gyerekkorról, a mesterekről, a színészi és a magánélet meghatározó pillanatairól. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre idekattintva lehet regisztrálni.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen a 2010. Év Bortermelője. Az eredményhirdetés december 3-án lesz.

1 hozzászólás

  1. A Magyar Bor Akadémia, mint a magyar szőlő- és borágazatban működő társadalmi szervezet, ezúton hozza a szakmai közvélemény és a széles nyilvánosság tudomására, hogy sem szervezeti kapcsolatban, sem szakmai együttműködésben nem áll a Nemzeti Borakadémia Korlátolt Felelősségű Társaság cégnevű gazdasági társasággal.

    A Magyar Bor Akadémia, mely immár közel húsz esztendeje szolgálja a magyar bor ügyét, személyiségi jogai védelmében megteszi a szükséges lépéseket és ezúton minden tekintetben elhatárolódik a Nemzeti Borakadémia KFT tevékenységétől. A Magyar Bor Akadémia Elnöksége