ZETApress

hírportál

Rackajam az Andrássy úton

A napokban jelent meg A Rackák világa című könyv az Alexandra cégcsoportjába tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában. Ferenczi György és a Rackajam zenekar tagjai a 140 egyedi hangulatú fotót és új koncert-népszerűsítő lemezüket tartalmazó könyvet örömzenéléssel egybekötött beszélgetésen mutatták be a rajongóiknak.

Az Andrássy úti Alexandra Könyvesház Lotz-termébe mi is elmentünk. Versek, dalszövegek, rövid idézetek és Lajtos István pazar fotói adják a Rackajam zenekart bemutató kötet gerincét. Az album jellegű könyv tartozéka az együttes legújabb CD-je, mely egybehangzó vélemények szerint a Rackajam eddigi legjobb lemeze.

Rock-zenészekről és -zenekarokról már nagyon sok könyvet csináltak, mi valami mással akartunk előrukkolni ? mondta Ferenczi György. ? Nagyon vigyáztunk arra, hogy ne valamiféle öntömjénező kiadvány legyen, hanem inkább arról a szellemiségről szóljon, ami bennünket jellemez. A rackák világa némi áthallással vonatkozik ránk, magyarokra éppúgy, mint a zenekarra, amelynek a neve Rackajam. Azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen is ez a zenekar, színpadon és színpadon kívül, de ügyeltünk arra, hogy egyetlen szót se szóljunk saját magunkról. A könyvben éppen ezért nem kapott helyet sem a zenekar története, sem a tagok életrajza.

Van viszont benne sok kép, mert Lajtos István fotós barátunk majdnem két éven keresztül eljött velünk mindenhova, s irdatlan mennyiségű felvételt készített. A közösen kiválasztott fotókhoz a magyar-, illetve a világirodalom jeleseitől válogattunk rövid idézeteket. Az összhatás alapján szerintem pontosan meg lehet tudni, hogy milyen emberek is vagyunk. A könyvhöz készült egy új lemez is, ami ? úgy érzem ? a zenekar történetének eddigi legjobb lemeze ? fejezte be ajánlóját a Rackák vezére.

Szóljon hozzá!