ZETApress

hírportál

Madarak és fák napja a Városháza parkban

Madárbarát kertté alakult ma délelőtt a Városháza park. Bemutatták nekünk, hogy hogyan lehet rigót, fülemülét, harkályt csalogatni a városba. A kiállítás anyagával a Fővárosi Önkormányzat a Corvinus Egyetem bemutató kertjét, a Budai Arborétumot ajándékozza meg.

S hogy miért gyűlt össze több tucat öreg és fiatal a Fővárosi Önkormányzat és a Madártani Egyesület közös rendezvényén? A Madarak és fák napja századik születésnapját ünnepelték. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendelte el még 1906-ban, hogy az iskolákban egy-egy májusi napot szenteljenek az eseménynek, majd 1994-ben az akkori miniszter május 10-ét jelölte ki egy újabb rendeletben.

Ma már több mint háromezer minősített madárbarát kert van az országban, köztük 88 iskola- és 308 óvodakert, de van szálloda, nagyvállalat, kemping és arborétum is a kerttulajdonosok között. Feladatuk mindenhol csupán annyi, hogy madáretetőt és madárodút kell kihelyezniük, valamint olyan növényeket kell telepíteniük, amelyek táplálékot és búvóhelyet biztosítanak a madaraknak. A programba bárki bekapcsolódhat.

A fővárosban jelenleg három szabadtéri kiállítás van az XIV. kerületi Állatkertben, a IX. kerületi József Attila lakótelepen és egy XI. kerületi óvodákban. Ezekben a mintakertekben madárvédelmi eszközöket láthatunk a fecskepelenkától a gyöngybagoly költőládán át a különböző típusú etetőkig.

Szóljon hozzá!