ZETApress

hírportál

Szöul lett a 2010-es World Design Capital

Az Ipari Formatervező Társaságok Nemzetközi Tanácsa (Icsid), a Nemzetközi Formatervezési Szövetség (IDA) nevében, Szöult nevezte meg a 2010-es World Design Capital (a formatervezés világ-fővárosa) pályázat nyerteseként. A megtisztelő címet először Torino viselheti 2008 és 2010 között, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Szöul széleskörű elismerésben részesült az öttagú zsűri részéről, amely a következőkből állt: Marc Newson és Patricia Urquiola (nemzetközileg elismert designerek), Sergio Chiamparino (a 2008-as World Design Capital, az olaszországi Torino polgármestere), prof. dr. Peter Zec (az Icsid elnöke) és Jacques Lange (International Council of Graphic Designers ? Icograda, vagyis a Grafikai Társaságok Nemzetközi Szövetsége).

A zsűri egyhangúlag Szöul pályázatát értékelte arra érdemesnek, hogy a város a 2010-es World Design Capital legyen. A zsűrire igen nagy hatást gyakorolt Szöul pályamunkája ? erősítette meg prof. dr. Peter Zec, a WDC egyik alapítója és a 2010-es WDC zsűri tagja. ? Szöulnak a tervezésvezérelt fejlesztésben elért figyelemre méltó eredményei ? különösen az elmúlt évtizedben ? jó példával szolgálnak a WDC által képviselt szellemiségre.

Az Icsid a továbbiakban hangsúlyozta, hogy Szöul pályázata részletesen mutatta be a formatervezés a város társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődésére gyakorolt jelentős hatását. Bemutatta, hogy a koreai high-tech termékek elterjedésével az egész világon ? amelyek között olyan márkák vannak, mint az LG Electronics Inc., a Samsung, a Hundai, a Daewoo, a Helio és a Kia ? Szöul a képességek és a lehetőségek terén a nemzetközi formatervezés meghatározó szereplőjévé vált.

Kihirdették a Formatervezés Világ-fővárosa pályázat győztesét

Marc Newson, díjnyertes tervező és a 2010-es WDC zsűri tagja kijelentette, hogy Szöul gazdasági mutatói és Dél-Korea gyors növekedésében betöltött központi szerepe már önmagában is bizonyítja a formatervezésben kivívott státuszát a világon.

Oh Se-Hoon, Szöul polgármestere a jelölést elfogadó beszédében kijelentette, hogy a formatervezés Szöul gazdaságának egyik növekedési hajtóereje. Szöul a 2010-es WDC küldetésével képes lesz arra, hogy kreatív energiával lássa el a formatervezési ágazatot, és hogy újból a világ elismert designvárosává váljon, illetve, hogy a világ más városaival együttműködve terjessze a design fontosságát. Szöul azt az üzenetet fogja képviselni, hogy a formatervezés az egyik eszköz a világ jobbá tételéhez.

Amit az Icsid-ről tudni kell

Az International Council of Societies of Industrial Design (Ipari Formatervező Társaságok Nemzetközi Tanácsa ? Icsid az ipari formatervezés nemzetközi, nem állami szervezete. Az 1957-ben alapított szervezetnek jelenleg 150 tagja van, több mint ötven országban, és az mintegy 150 ezer formatervezőt képvisel az egész világon. Az Icsid tagjai szakmai szervezetek, társaságok, oktatási intézmények, állami testületek, vállalatok és intézetek, amelyek mindegyike az ipari formatervezéshez kíván hozzájárulni.

Az Icsid az együttműködést és az interakciót segíti elő a tagszervezetek között, és egy olyan globális hálózatot támogat, amelyen keresztül a formatervezési intézmények az egész világot átfogva tudnak együtt dolgozni. A közös érdekeken, tapasztalatokon és forrásokon keresztül az Icsid egy olyan nemzetközi platformmal szolgál tagjai számára, melynek mindenhol meghallják a hangját. Az Icsid tanácsadói státuszt tart fenn az UNESCO-val, az UNIDO-val, az ISO-val és a WIPO-val, hogy nemzetközi fórumokon támogatni, és formatervezés fontosságát hangsúlyozni tudja.

Amit az IDA-ról tudni kell

A globális formatervezési közösség létrehozásának egyik fontos lépéseként az Icsid és az International Council of Graphic Design Associations ? Icograda, a Grafikai Társaságok Nemzetközi Szövetsége ? úgy döntött, hogy az International Design Alliance (IDA, Nemzetközi Design Szövetség) létrehozásával megteremtik a formatervezés közös képviseletét. Az IDA a formatervezés követeként nemzetközi szervezetekkel, kormányzatokkal és az iparral működik együtt.

Amit a WDC címről tudni kell

A világ dizájn-fővárosa (WDC) címmel a formatervezők és a tervezőgrafikusok világszervezetei, közösen, díjat alapítottak. A díjat pályázat útján lehet elnyerni, és két évig birtokolni. Célja, hogy bemutassa a designban élen járó városokat, és a design középpontba állításának a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésre kifejtett pozitív hatását. A WDC? címmel kitüntetett város a designban élen járó városként vonzani fogja a befektetőket és a kreatív szakembereket. A díjnak köszönhetően bekerülhet a formatervezés nemzetközi hálózatába.

Szóljon hozzá!