ZETApress

hírportál

Még egyszer a borokról

Vasárnap múlt egy hete, hogy bezárta kapuit a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál központi rendezvénye, a budavári Borkiállítás és Vásár. Az öt napon át tartó rendezvénynek ebben az évben nem kedvezett az időjárás.

A borszerető közönséget az eső sem tartotta vissza attól, hogy kilátogasson a rendezvényre, felkeresse a már kedvelt borászokat, vagy újdonságokkal ismerkedjen meg ? tudtuk meg László Ágnes sajtófőnöktől. A rendkívül gazdag programkínálatnak köszönhetően így is több tízezer látogató kóstolta meg a kiváló magyar és külföldi borokat, fedezte fel a gasztronómia különlegességeit és élvezettel nézte, hallgatta a különböző zenei produkciókat.

Az előre beharangozott programok közül csupán a szombati szüreti felvonulást és a magyar-német BorÁsz válogatott focimérkőzését kellett lemondani. Egyébként minden együttes, mindkét színpadon ? dacolva a kellemetlen idővel ? végig, folyamatosan szórakoztatta a hálás közönséget. A pezsgőlovagok avatását, a játékos és látványos próbatételeket is népes közönség tapsolta végig.

A mellékelt fotók egyikén láthatók a 2010-es Pezsgőlovagok (balról-jobbra): Kurucz Éva, a Hír TV szerkesztő-műsorvezetője, Lakatos Márk divattervező, stylist, Héja Domonkos, az Óbudai Danubia Zenekar karmestere, Szilágyi Tibor színművész és Meskál Tibor gasztronómiai mester. Sokan a gumicsizmák fesztiváljának nevezték el az eseményt, amelynek vasárnapi zárónapján, a hagyományokat folytatva ezen a napon hirdették ki a Borfesztivál Bora választás eredményét is. A borbírálat iránt érdeklők szerdától vasárnapig a VinAgora sátorban, borok kóstolása közben ismerkedhettek meg a nemzetközi borversenyek professzionális borbírálatainak módszerével és az ő minősítésük döntötte el, hogy 2010-ben mely borok nyerik el a Borfesztivál Bora minősítést.

A győztesek

Száraz fehér bor kategóriában: György Villa Collection Chardonnay 2009 (György Villa Pincészet Kft.). Rosé kategóriában: Gál Kunsági Kékfrankos Rosé 2009 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet). Vörös bor kategóriában : Günzer Ördögárok 2007 (Günzer Zoltán). Édes fehér bor kategóriában: Badacsonyi Kéknyelű Jégbor 2008 (Varga Pincészet). Tokaji Borkülönlegesség kategóriában: Premium Selection Tokaji Aszú 6 puttonyos Sárga muskotály 2006 (Tokaj Kereskedőház Zrt.).

Újabb rekord született a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Jótékonysági Borárverésén. A hárommillió 300 ezer forint végösszeget a szervezők a korábbi évek hagyományait folytatva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel. Szeptember 17-én, az Experidance Rendezvényházban, gálavacsorával egybekötött és a Tabulatura együttes közreműködésével megtartott rendezvényen tizedik alkalommal került sor arra, hogy a borászok ? a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezésében ? összefogtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal azért, hogy segíthessenek a rászorultakon. Az eseményen, ahol Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője és Győri Dani Lajos, a szolgálat ügyvezető alelnöke köszöntötte a vendégeket, 45 tétel került kalapács alá. Az árverést Dula Bence, szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó vezette le.

A gálavacsora fogásai között a felajánlott tételek termelőitől kóstolhattak borokat a licitálók, az érdeklődők. A magyar borászok, borászatok és más szervezetek nagyvonalú felajánlásai mellett a 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny magyar és külföldi aranyérmes borai is lehetett licitálni. A jelenlévők aktív közreműködésével a jótékonysági célra felajánlott tételek többsége a kikiáltási árnál jóval magasabban, kétszeres, háromszoros áron talált gazdára.

Az egy palackos tételek közül, az indulási árhoz képest a legmagasabb vételi árat a György Villa Pincészet Kft. által felajánlott, 2007-es évjáratú, forgalomban nem kapható, ötliteres, György-Villa Cellection Villányi Merlot érte el, 15 ezer forintról indult és 60 ezer forintért vásárolták meg.

Ugyancsak magas áron, 95 ezer forintért kelt el a Törley Pezsgőpincészet Kft. 2006-os évjáratú, kizárólag erre az alkalomra palackozott, Chardonnay alapborból készült 3 literes Nyers pezsgője. A több palackból álló tételek közül arányosan a legmagasabb leütési árat ? három palackért 100 ezer forintot ? dr. Dula Bence 1999-es évjáratú Egri Hegybíró Bora ? Egri Bikavér érte el, amelyet maga a borász ajánlott fel. Magas, 105 ezer forintos leütési áron kelt el a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Infusio 2008 bora (6 palack), a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2002, 2003, 2006-os évjáratú Cabernet Franc válogatása (6 palack) és Dula Bence másik felajánlása, az 1999, 2000, 2002, 2003-as évjáratú Dula-Válogatás (5 palack).

A kikiáltási árhoz képest magas áron talált gazdára Szepsy István 1997-es évjáratú Szepsy Tokaji Aszu 6 puttonyos (1 palack), Günzer Tamás 2007-es évjáratú Villányi Ördögárok Merlot Reserve (1 palack), Garamvári Vencel felajánlása, az 1997-es évjáratú Cabernet-Válogatás (Tiffán Ede, Gere Attila, Gál Tibor egy-egy palackja), a Nyakas Pince Zrt. felajánlása, a 2008-as évjáratú Budai Chardonnay (6 palack) és a Vinoport.hu Online Bormagazin felajánlása, a Vinoport Barátai Válogatás (6palack). Az árverés végösszegét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ebben az évben az árvízkárosultak megsegítésére fordítja.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újabb elismerés a Budavári Borfesztiválnak! | ZETApress

Szóljon hozzá!