ZETApress

hírportál

Közös utakat kereső fővárosok

Újszerű együttműködés a külföldi magyar kulturális intézetek történetében ? a három magyar intézet egyeztette programjait és a jövőben közösen is teremt nyugat-európai megjelenési lehetőséget a hazai művészvilágnak Londonban, Párizsban és Brüsszelben, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A brüsszeli, londoni és párizsi magyar kulturális intézetek igazgatói program-egyeztető értekezletet tartottak november 10-11-én Brüsszelben. Takács Ildikó Katalin (London), Derdák András (Párizs) és Petőcz György (Brüsszel) számos konkrét lehetőséget találtak a jövő évi programjaik koordinálására. A cél közös: az egyedi programszervezéseken túllépve együttes fellépéssel lehetőséget teremteni a művészeti piacok meghódítására!

A három nagyváros magyar kulturális diplomatái tevékenységük hosszú távú összehangolását kulcsfontosságúnak tartják. Az intézetek különösen sokat segíthetnek egymásnak a kortárs magyar képzőművészet nyugat-európai terjesztésében (kiállítás-sorozatok), zenei előadás-sorozatok közös szervezésében (turnék), pályázatok együttes megfogalmazásában és kiírásában, a magyar kulturális megjelenést megalapozó promóciós anyagok elkészítésében és cseréjében, a magyar kultúra terjesztői által használható, szakmai és újságírói kapcsolatok, adatbázisok kialakításában és az Interneten történő közös megjelenésben.

A formálódó tervek egyik egységes alapgondolata, hogy az intézetek az eddigi működésen túl azokat a hazai produkciókat, intézményeket, kulturális szereplőket és menedzsereket támogassák, akik és amelyek maguk is aktívan keresik a külföldi kapcsolatokat és megjelenéseket. A külföldi magyar kulturális intézetek hálózatában még akkor is hatalmas lehetőség rejlik, ha költségvetésük egyenként csak szűk mozgásteret engedne: ugyanis a kulturális diplomácia eszközeivel alkalmasak arra, hogy a Magyarország iránti érdeklődést felkeltsék, és az ország iránti bizalmat erősítsék.

A külföldi magyar kulturális intézetek közötti, helyi kezdeményezésű horizontális együttműködésre eddig alig volt példa. Az Európai Unió fűvárosában, Brüsszelben kötött megállapodással a három intézet precedenst is kívánt teremteni terveik és erőforrásaik összehangolására és remélik, hogy a jövőben további magyar kulturális intézetek is csatlakoznak hozzájuk.

Szóljon hozzá!