ZETApress

hírportál

Magyar-ünnep Baranyában

Tegnaptól jövő vasárnapig zajlik a világ magyarjainak ünnepe Baranyában. A Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány első alkalommal rendezi meg a világban élő magyarok kulturális fesztiválját a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A Magyarok Kulturális Világfesztiválja a közel két évtizedes múlttal rendelkező Határon Túli Magyarok Fesztiválja kapcsolataira, tapasztalataira alapozva, hagyományait, értékeit beépítve új fesztivállal nyit a térség kultúráját meghatározó nemzetiségek, kisebbségek, valamint a diaszpórában élő magyarok felé.

A csaknem kéthetes fesztivál tematikus programjai lehetőséget teremtenek a világ kiemelkedő magyar származású alkotó- és előadóművészeinek bemutatkozására, s egyben megszólítják a határainkon túl élő kisebbségi közösségeket, előadóművészeket, formációkat ? tudatta Rozs Borbála.

A Világfesztivál több műfajban, művészeti ágban szervez programokat, így a komoly- és könnyűzene, a modern tánc, az amatőr filmművészet, a színjátszás, a néptánc, a turizmus, a gasztronómia is helyet kap a fesztiválon a kulturális, közösségi életet bemutató kiállítások mellett. A több mint 30 kulturális esemény 10 pécsi és közel 15 baranyai helyszínen várja az érdeklődőket.

Az eseménysorban olyan rendezvények kaptak helyet, mint a Szőlő és Bor ünnepe, a Holdviola koncert, a Kultúrházak éjszakája, a Kijevi Franchesca quartett, de hallhatunk zongoraestet Hámos Júliától is, s lesz táncművészeti gálaest is. A részletes programterv idekattintva érhető el.

A kiállításokon Fadgyas Győző fotóművész, Torma Anna textilművész és Zsakó István festőművész (Kanada), Husz Ágnes kerámiaművész (Japán), Fontana Judit rézkarcművész (Olaszország), Mónos Jenő festőművész (Izland), Gerzabeck Ernie festő, szobrászművész (Ausztrália) és Stein Anna festőművész (Franciaország) munkáiból tekinthetünk meg ízelítőt.

Szóljon hozzá!