ZETApress

hírportál

Világzene a Születés Hetéért

Ki ma itt él, az mindenki született egyszer és mintegy negyven százalékuk szült, vagy szülni is fog, legalább egyszer. A Születés Hete című, idén már ötödször megrendezett országos eseménysorozat célja, hogy bárhol történjen e mindenki számára egyedi, megismételhetetlen és az egész életet nagymértékben meghatározó esemény, az a benne résztvevők számára a lehető legnagyobb mértékben háborítatlan legyen, az emberi méltóságot figyelembe vevő szemlélettel, odafigyeléssel, gondoskodással történjen.

A Születés Hete eddigi mecénása sajnos tovább nem képes felvállalni az anyagi terheket, ezért a rendezvénysorozatot szervező TAVAM most kénytelen új támogatókat keresni. Ennek érdekében november 9-én, pénteken este 6 és 9 óra között adománygyűjtő estet rendez a terézvárosi, Révay utcai Bálint Házban, ahol fellép Szalóki Ági és kísérete, Lamm Dávid és Rácz Krisztián gitárosok. Szeretnék azért tenni, legalább a dalaimmal, hogy akik érkeznek, vagy elmennek, több szeretetet, odafigyelést kaphassanak. Hiszek abban, hogy lehet változtatni, emberibb körülményeket teremteni, világra jönni és elbúcsúzni úgy, hogy az élet méltó része lehessen, magyarázza Ági, hogy miért vállalta el a felkérést.

Szalóki Ági a legjobb népzenei előadók új, nagynak ígérkező generációjának jeles tagja. Kisugárzása a színpadon különleges, technikája úgyszintén. Csodálatos hangja eddig a Besh o droM, a Makám lemezein, koncertjein volt hallható. Dzsesszformációja 2005. tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére, ahol Ági kedvenc dalait szedték egy csokorba négy dzsessz-zenésszel. A végeredmény: melankolikus hangulatú album, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a dzsessz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak. Ági gyönyörű hangját, érzékeny éneklését remekül egészíti ki a zenészek invenciózus hangszeres játéka, karakteres improvizációja. A koncerten most Lamm Dávid és Rácz Krisztián gitárosok kísérik.

Az esten Lovász Irén, a népzenei-világzenei stílus egyik kiemelkedő alakja, eMeRTon Díjas énekesnőnk és a magyarországi ír zene egyik legnevesebb képviselője, a Bran együttes és egyéb színes program is várja az érdeklődőket ? és az adakozni készeket. Jegyek elővételben négyezer forintért igényelhetők, illetve a helyszínen is megvásárolhatók. A teljes program itt megtalálható.

Lovász Irén eMeRTon-díjas énekes, tudományos kutató, a kilencvenes évek közepén robbant világzenei életünkbe, mikor is Világfa című albuma elnyerte a német kritikusok nagydíját. Az addig inkább egyetemi előadóként ismert énekesnő egy csapásra keresett lett határon innen és túl: albumokat készített, kortárs művekben szerepelt, tibeti és szanszkrit szövegeket énekelt. Felleghajtó lemeze a szakrális magyar népköltészet archaikus énekeit köti csokorba, Égi Hang című szólólemeze pedig egy 2006-ban indult négyrészes sorozat első darabja, amely az emberi hangnak a segítő, gyógyító erején alapul.

A sorozat november 1-jén megjelenő második lemeze a Belső hang is ezt a hagyományt erősíti. Lovász Irén hisz az énekhang gyógyító erejében, hiszen sok éve tapasztalja, hogy az emberi hangnak, az éneklésnek milyen fontos lelki egészség megőrző, harmónia fenntartó funkciója volt és van. Régen tudták ezt az asszonyok minden kultúrában, így a magyar népköltészetben is, de a mai világban az ősi tudás háttérbe szorult, feledésbe merült. Nem véletlen, hogy sok kismama választja vajúdásakor, szülésekor ezt a lemezét segítségként.

A Bran együttes 1993. óta a magyarországi ír zenei élet egyik legfontosabb résztvevője. Az általuk játszott dallamokat saját írországi gyűjtéseik anyagából válogatják össze, a hagyományos ír zenét teljes sokszínűségében mutassák be. Vidám kocsmadalok, balladisztikus hangulatú ír- és angol nyelvű énekek, a régi hárfás hagyomány dallamai és virtuóz hangszeres játékot igénylő, friss tempójú népi tánczenéket hallhatunk tőlük. Az együttes koncertjein az ír zene és tánc mellett a szigetország történelme, mitikus hagyományai, folklór és mesevilága is megelevenedik.

A koncert záróakkordjaként a nézők tombolán vesznek részt, amelynek fődíja egy wellness-hétvége a négycsillagos sümegi Hotel Kapitányban. A program ideje alatt szoptató- és pelenkázó-helyiség áll a vendégek rendelkezésére és színvonalas büfé is működik. A koncert bevételét a TAVAM céljainak megvalósítására fordítják.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Anyák napján kezdődik a Születés Hete

Szóljon hozzá!