ZETApress

hírportál

Halál egyenes adásban

A fűvészkerti tóban megfürdetett Nemecsek Ernő a Bulvár TV kamerái előtt lehelte ki lelkét. A tapintatlan riporternő mikrofonja rögzítette utolsó szavait, így egyenes adásban szerezhettek róla tudomást a kereskedelmi csatorna nézői. Mielőtt a tragikus pillanatokra sor került, a Pál utcaiak és a Vörös ingesek csatáját is élőben követhettük nyomon. A lelkes riporternő végig a Tűzvonalban ? bocsánat, ez már egy másik műsor! ? serénykedett. Nem kellett félnie, mert a felek az előzetes megegyezés értelmében sem vízágyút, sem gumilövedéket nem használhattak.

Mi, hogy megőrültem, mert sem ilyen tévécsatorna, sem ilyen esemény nem létezik? A valóságban tényleg nem, de a képzeletben igen. Ma délután a Tömő utcai Grund megnyitóján játszotta el a Vörösmarty Mihály Gimnázium Drámapedagógiai tagozata az ifjúsági regény rövid, dramatikus változatát Gáspár András vezetésével. A 100 éves regényt a mába ültették át. Nemecsekék a Pásztorok einstandja előtt számítógépes játékban próbálták a lyukakba juttatni golyóikat, az áruló Gerébnek pedig baseball-ütőt és nincsakut adott Ács Feri önvédelmi fegyver gyanánt. A százéves évfordulóról nemrég mi is beszámoltunk rovatunkban.

100 éves a regény ? újjászületett a Grund!

Közel két éves előkészítő és tervezőmunka után újjászületett a GRUND, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényének legendás helyszíne. Az idén 100 éve megjelent műben megálmodott eredeti foghíjtelektől néhány utcányira Józsefvárosában megépült játszótér sikerrel ötvözi a szerző eredeti elképzeléseit és az uniós játszótéri szabványokat. A végeredmény egy olyan egyedi építészeti és kulturális értékeket hordozó közösségi tér, amely nem csak a környéken lakók életét teszi színesebbé, hanem idővel vonzó turisztikai célpontként a főváros és Magyarország hírnevét is öregbíti.

A Tömő utcai telken 880 négyzetméteren elterülő GRUND autentikus környezetben, egy megújuló-átalakuló városrész közepén, két műemlék, a környék legrégebbi épülete és Táncsics Mihály egykori lakóháza között épült fel Mann Dániel (Grund 8 Kft.) vezetésével. A tervezők, Arató Gábor és Arató Zoltán (West-Balkán Kft.) a regényben szereplő híres farakásokat összefüggő favár-rendszerként értelmezték újra, melynek nyomán Magyarország legnagyobb egyedi fajátéka épült meg.

Az alkotók Józsefváros századfordulós értékeit nem csak az építészeti koncepcióval, hanem a felhasznált anyagok tudatos kiválasztásával is igyekeztek megőrizni. Így a GRUND körüli falak korhű díszburkolata a környék lebontott házaiból származik, a téglasorokba ágyazva pedig itt-ott még a történelmi városfal darabjai is felbukkannak. Míg a járófelületben a jól ismert bazaltkockák utalnak a múltra, a fakerítéshez egykori épületek födémgerendái szolgáltattak eredeti és stílusos nyersanyagot.

A Grund számos további apró részlettel tiszteleg a regény előtt, és merít belőle ihletet. Így például megépült a tót kunyhója, ahonnan a regénybeli Janó mai utódja vigyázza a játszótér rendjét. A Móra Könyvkiadó jóvoltából felkerültek a falakra a mű 1966-os, Reich Károly rajzaival illusztrált kiadásának fotómásolatai is, amelyeken keresztül minden betérő megismerheti, és ha ideje engedi, akár végig is olvashatja a regényt.

A Grund történetének ezzel azonban még nincs vége. Hiszen nem csak alapkoncepciója, hanem megvalósítási és továbbfejlesztési konstrukciója is párját ritkítja. A Grund, amely a jövőben is kerületi tulajdonban marad, a Józsefvárosi Önkormányzat ötlete nyomán két magáncég, a Grund 8 Kft. és a West-Balkán Kft. szervezésében és beruházásában jött létre. Utóbbiak nem csak a játszótér hosszú távú üzemeltetését vállalták, hanem a Grund továbbfejlesztését is. Ez a környező műemléképületek koncepcióba illő hasznosításán túl egy valódi közösségi misszió megvalósítását, méghozzá egy új kerületi kulturális és szabadidőközpont létrehozását jelenti, pezsgő helyi élettel és színes programokkal. A Józsefvárosi Önkormányzat így több százmillió forintos épület-felújítási kötelezettséget fordíthat más, nem kevésbé fontos célokra, miközben nem csak a megújult környezettel, hanem értékes közösségi és kulturális szolgáltatásokkal is gazdagítja az itt lakók életét. A Grund a hivatalos átadást követő kötelező engedélyezési eljárások után, előreláthatólag november elejétől várja a látogatókat.

A megnyitón Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Csécsei Béla polgármester után Kocsis Máté alpolgármester beszélt. A kerület fiatal politikusa büszkén említette, hogy ugyanabban a Lónyai utcai általános iskolában tanult, amelyben az ifjú Molnár Ferenc is, a XIX. században. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az utca a Belső-Ferencvárosban található. Az üdvözlések után, de még a szerepjátszás előtt került sor Az én grundom című országos iskolai pályázat díjainak átadására.

Kétszáz pályamű versenyzett az országos iskolai pályázaton

A Leonardo 41 Alapítvány és a Grund 8 Kft. a népszerű regény kiadásának 100 éves évfordulója alkalmából májusban hirdette meg Az én grundom iskolai pályázatot, amelyre általános iskolák 3-6. osztályos tanulói nevezhettek. A pályázók azt a feladatot kapták, hogy mutassák be a saját grundjukat, vagyis lakókörnyezetükben azt a helyet, ahol a legtöbb időt töltik együtt barátaikkal, és meséljék is el, hogy miért az ő grundjuk a legizgalmasabb a világon? Mindezt rajz, fotó, makett vagy akár fogalmazás formájában is megoszthatták a pályázat kiíróival.

A kezdeményezés nyomán országszerte több száz iskola jelezte részvételi szándékát és regisztrált a pályázat honlapján. A beküldési határidő lejártáig, szeptember 20-ig pedig több mint kétszáz egyéni vagy csoportos pályamű érkezett a pályázatot lebonyolító Café Contact kommunikációs ügynökség címére. A beérkezett pályaműveket a Leonardo 41 Alapítvány kuratóriumi tagjaiból alakult zsűri bírálta el és választotta ki a 3 legjobbat, amelyek beküldői Pál utcai fiúk ajándékcsomagot (könyvet, DVD-t és hangos-könyvet), továbbá a LEGO ajándékait nyerték.

A zsűri döntése alapján Az én grundom pályázat győztesei 2007-ben a következők: első a Várnai Zseni Kéttannyelvű Általános Iskola csapata (Nagyvázsony), második a Dunakanyar Erdei Általános Iskola csapata (Visegrád), harmadik Kádár Hanna és Magyar Márta az Arany János Általános Iskola és Gimnázium 6/a. osztályos tanulói (Budapest). A győztesek örömében saját iskolai közösségük is osztozhat, hiszen a nyertes pályázatok mögött álló oktatási intézmények működését a Leonardo 41 Alapítvány egy-egy százezer forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal is támogatja. De a legnagyobb díj talán maga a nyilvánosság, hiszen a 12 legérdekesebb, legkülönlegesebb pályázat készítőjét a GRUND médiapartnere, a Magyar Televízió is meglátogatja, és még az ősz folyamán 4×25 perces műsorsorozat keretében kerülnek képernyőre az ország legizgalmasabb grundjai, és a róluk szóló szenvedélyes gyermekvallomások.

Az én grundom pályázat legjobb pályaműveit a nagyközönség is megismerheti, mi több, szavazhat is rájuk honlapjukon, melyen a pályázat részletes leírása mellett sok más érdekesség (fórum, galéria, grundtérkép) várja az érdeklődőket. Az én grundom pályázat kiírói, a Leonardo 41 Alapítvány és a Grund 8 Kft. általunk is köszönik az értékes pályaműveket, és gratulálnak a győzteseknek!

Szóljon hozzá!