ZETApress

hírportál

PánBalkán Art Piknik holnaptól

Tökéletesen illeszkedik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program szellemiségéhez holnaptól szeptember 5-ig Pécs városában a PánBalkán Art Piknik sokszínű, változatos rendezvénysorozata.

A fesztivál ? a Balkán kultúrája felé való nyitottság, a Határtalan város című pályázat Egy mindenkit visz elve miatt. A fesztivál keretében megvalósul az Angliából útjára induló Play me, I?m yours! ? utcazongora-projekt, melynek keretében Pécs legkülönbözőbb közterein zongorákat helyeznek ki, melyeket előzőleg hazai és a balkáni országokból érkező képzőművészek installálnak. Az interaktív kiállítás egy hete alatt bárki szabadon játszhat a hangszer-alkotásokon önmaga és mások örömére.

Padok és Városok Sétánya címmel állandó szabadtéri tárlat is nyílik az Északi Várfalsétányon. A pad-szobor park alkotói az Európa Kulturális Fővárosa címre második körben pályázó hat város művészei közül kerülnek ki. A város szívében Szabadtéri Grafikai Kiállítás nyílik a Baranyai Alkotótelepek pályázatának nyertes alkotásaiból, az Északi és a Nyugati Várfalsétány gyönyörű organikus tereit pedig ifjú képző- és építészművészek Land Art Parkká változtatják a fesztivál idejére.

Emellett egy héten át nap mint nap a balkáni térségből érkező zenészek töltik meg a várost muzsikával. Vendégünk lesz többek között a világhírű román hegedűművész, Alexander Balanescu, aki nem csupán szólóban muzsikál majd: intenzív munkába kezd a pécsi Singas Project zenekarral, s az ő közös, igazi PánBalkán koncertjük ősbemutatója lesz a Piknik egyik csemegéje szeptember másodikán a Kultúrkertben.

Hozzánk érkezik még a cigány népzenét a rezesbanda-hagyománnyal ötvöző román Fanfare Transilvania, a maribori ifjú szaxofon-titán, Jan Kus és bandája, a macedón zenei kultúra emblematikus alakja, a cigányok királynője: Esma Redzepova, és itt lesznek Lajkó Félix és barátai, hogy egy fergeteges citera-party koncertet adjanak a Barbakán Várárokban.

A fesztivált végül a török származású énekesnő, Fatima Spar & Freedom Fries laza dzsesszbe oltott világzenéje, charlestonnal kevert klezmer-muzsikája zárja. Emellett minden éjjel nyitva áll majd a PánBalkán CoolTour Klub, ahol a legkülönbözőbb zenekari formációk akusztikus koncertjei, különböző zenei világokból érkező muzsikosok jam session-jei és privát dj mutatványok várják a vájt fülű közönséget.

A Piknik hétvégéjén igazi PánBalkán családi matiné várja kicsiket és nagyokat: Székelyföldről Csernik Szende Lábitaszínháza, a Vajdaságból pedig a Szabadkai Gyermekszínház érkezik, Góbi Rita Társulata egy mesebalettel kedveskedik az apró művészetkedvelőknek, illetve a fesztiválon lesz Rozs Tamás és az Arco Trió gyermeklemezének bemutatója a Lélek gyökerei címmel ? tudta meg Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!