ZETApress

hírportál

2008. a reneszánsz éve lesz

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyílik meg jövőre a Reneszánsz Év 2008 rendezvénysorozat, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Ernst Múzeumban. Hiller István kultuszminiszter is megcsillogtatta reneszánsz műveltségét, amikor Mátyás király korának évszámait citálta. Nem a múltba kell révednünk, hanem a jelenbe kell átültetnünk a hatodfélszáz éves csodákat és eredményeket, vallotta a tárca gazdája.

Az egy éven keresztül zajló eseménysorozat Hunyadi Mátyás 1458-as megkoronázásának 550-dik évében indul, s ?09. januárjában zárul Akkor ünnepeljük majd a Magyar Kultúra Napját immár huszadszor. Az Interneten is elolvasható programokban 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt. Húsz intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel vette fel a programiroda a kapcsolatot. A kulturális tárca legalább egymilliárd forinttal beszáll, de ehhez előbb a jövő évi költségvetésről is dönteni kell a Parlamentnek. Remélik a szervezők, hogy magánszemélyek is támogatják majd az eseménysorozatot.

A sajtótájékoztatón mindjárt egy javaslat is elhangzott. Írjanak ki országos énekversenyt a diákoknak reneszánsz énekek modernizálására és előadására. A szervezők nyitottak a népi kezdeményezésekre, így talán lesz is belőle valami. Megkóstolhattuk mi is a szurmát Mátyás király udvarából. Hangzatos neve ellenére ez bizony közönséges töltött káposzta, sertéscsülökkel. Akkoriban még csak a húsok jelentették a mindennapok eledeleit, melyek a keleti fűszerektől nyerhették el különleges ízeiket.

Szóljon hozzá!