ZETApress

hírportál

Véget ért a Városmisszió

A Soul&Gospel Fesztivál záró koncertjével ért véget az V. Városmisszió tegnap este a WestEnd tetőteraszán. Az egyházi áhítat előtt a Szent István Bazilikában Erdő Péter bíboros prímás áldotta meg a záró szentmise végén a híveket. Ide csak az egyhetes rendezvényre regisztráltak léphettek be, míg a péntek esti gellérthegyi istentiszteletre a város négy pontjáról ? a budai Batthyány térről és a Villányi útról, valamint a pesti Bakáts térről és Szent István térről ? indult el a fáklyás felvonulás, melyen 15 ezer hívő vett részt.

Az ötéves nemzetközi folyamat részeként Reményt és jövőt adok nektek mottóval megrendezett budapesti Városmissziót és az Új Evangelizáció Nemzetközi Kongresszusát (ICNE) záró szentmisét követően a Duna Palota színháztermében sajtótájékoztatóra került sor, amelyen részt vett Erdő Péter bíboros, a Városmisszió házigazdája, Godfried Danneels bíboros, Malines és Brüsszel érseke, José da Cruz Policarpo bíboros, lisszaboni pátriárka, Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke és André Vingt-Trois Párizs érseke. Jelen volt továbbá Camillo Ruini bíboros, a Városmisszió díszvendége, XVI. Benedek pápa személyes küldötte is.

A magyarok mellett osztrák, belga, francia, holland, ír, litván, lengyel, brit, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák vendégek érkeztek az ötéves folyamat záró hetére. Bécs, Párizs, Lisszabon és Brüsszel után ez volt az első helyszín a korábbi vasfüggöny mögötti területen. Kongresszusra mintegy hétszáz vendég regisztrált, s napijegyet is ugyanennyien váltottak. A külföldieket közel kétszáz család látta vendégül. A múlt vasárnapi nyitó szentmisén több mint kétezer hívő vett részt.

A fesztivál szerdai nyitókoncertét négyezren hallgatták, míg a záró-koncerten nyolcezren voltak. A 120 helyszín másfélezer programjának lebonyolításában háromezer önkéntes segédkezett. A szentmiséken ötven-hatvan pap és tíz főpap koncelebrált. A Gellért hegyen kilencven pap volt a szentélyben. A médiaérdeklődés is nagyfokú volt, 41 orgánumtól ? köztük húsz világiból és 13 külföldiből ? 220 újságíró kísérte végig az eseményeket.

Szóljon hozzá!