ZETApress

hírportál

Graffitik az Andrássy úton

Negyven graffitis alkotott ma délelőtt 10-től délután 4 óráig a lezárt Andrássy úton. Igaz nem miattuk állt le a gépjárműforgalom, hanem az Autómentes Nap részeként tiltották ki innen a kocsikat. S amíg a 2001-es első ilyen napon ingyen lehetett utazni a fővárosban a tömegközlekedési járműveken, addig a mai hetediken a Sugárút alatti Kisföldalattira csak jeggyel, vagy bérlettel engedték be a biztonsági őrök az utazni vágyókat.

A graffitis akció célja az volt, hogy elfogadtassa, sőt még talán meg is szerettesse az emberekkel a falfirkát, mint művészetet. A jelentkezők között kisorsolták a feladatokat, melyeket egy 2 méterszer 3 méteres falra kellett ráfesteni, azaz festékszórókkal ráfújni. A díjazásukra négyszázezer forint állt rendelkezésre.

Amig ők fújkáltak, Veres Róbert rappelt. A mezőtúri fiatalember ? akit otthon csak MC DC-ként ismernek ?, rekordkísérletre készült. Kilenc órán át kellett folyamatosan rappelnie a helyszínen látott, vagy ajánlott témákból. Óránként öt percet pihenhetett, a szövegelés közben maximum harminc másodpercig hallgathatott, nem halandzsázhatott és szöveget sem ismételhetett. Igazi emberpróbáló feladata volt mentálisan is.

Ha a halandzsa tiltva volt is, egyéb megszorítás nem szerepelt. Bármit mondhatott, bármiről beszélhetett. Egy kiskutya láttán a sósmogyoróra asszociált. Besóznánk az enyémet, nyalhatnád a herémet, szedte rímekbe pajzán gondolatait.

Az út végén, a Városligetben este a kerékpárosok gyűltek össze. Budáról, a Pázmány Péter sétányról indultak, s a Lánchídon kerekeztek át Pestre. Fél 7 után aztán kritikus tömegként, vezényszóra emelték egyszerre fejük fölé a drót-szamaraikat, mintegy tiltakozásul az egyre kibírhatatlanabb autóforgalom ellen.

Szóljon hozzá!