ZETApress

hírportál

Emlékérme az Úszó Eb-re

A Magyar Nemzeti Bank a hazai rendezésű XXX. Úszó, Műúszó, Műugró és Nyílt-vízi Úszó Európa-bajnokság tiszteletére és a kiemelkedően sikeres magyar sportolók teljesítményének elismeréseként ötezer forint névértékű ezüst emlékpénzérmét bocsát ki Úszó Európa-bajnokság elnevezéssel.

Az érmét az MNB látogatóközpontban valamint interneten vásárolhatják meg az érdeklődők. Az emlékérmét Rónay Attila tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (5000 FORINT értékjelzés, a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG felirat, a 2010 verési évszám, valamint a BP. verdejegy) mellett az úszómedence sávjait szimbolizáló vonalak láthatóak, amelyek két vízhullám-motívummá formálódnak. Az emlékérme hátlapján fő motívumként egy úszó ábrázolása látható, felette a 2010 BUDAPEST BALATONFÜRED felirat olvasható, utalva az Európa-bajnokság helyszínére.

A fő motívumot és a felette található feliratot egymás tükörképeként megjelenő hullámvonalak keretezik. Az alsó hullámvonalak felülete speciális kialakítású, ennek köszönhetően az érme mozgatásával a felületen végigfutó fény a víz hullámzásának érzetét kelti. Az emlékérme szélén, köriratban olvasható az Eb megnevezése: ÚSZÓ, MŰÚSZÓ, MŰUGRÓ ÉS NYÍLT-VÍZI ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG. Az emlékérme alsó részén, a hullámvonalaktól jobbra található Rónay Attila tervezőművész mesterjegye.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az emlékérméből tízezer darab verhető, ebből hatezer darab különleges ? úgynevezett proof ? technológiával.

Bélyeg és blokk a 25. Formula?1 Magyar Nagydíjra

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a 25. Formula?1 Magyar Nagydíjat. A jubileum alkalmából pénteken megjelent bélyegképen a grafikai kompozíció főmotívumaként versenyautók láthatók. A bélyegen megtalálható a negyedszázados évfordulót köszöntő logó, valamint a Hungaroring versenypálya sziluettjén kívül a Formula?1 hivatalos logója is.

A kibocsátás érdekessége, hogy a nyomdai ívek ívszélén a jogtisztaságot igazoló magyar és angol nyelvű feliratok olvashatók. Az alkalmi borítékot az évfordulóhoz kapcsolódó grafikai kompozíció díszíti. Az alkalmi bélyegzőlenyomaton az évfordulót köszöntő logó stilizált rajza található. Példányszám: százezer darab (ötven db bélyeg/ív). Gyártó a Pénzjegynyomda, tervezőművész Berky Péter (bélyeg) és Valent Zsolt (boríték, bélyegző, emléklap). Perforációs méret: 45 x 26,67 mm.

Az emléklapon a 25. Formula?1 Magyar Nagydíjhoz kapcsolódó motívumok alkotta grafikai kompozíció látható, melynek fő elemei: Bernie Ecclestone portréja; egy versenyautó rajza a 25-ös jubileumi számmal, évszámokkal és nemzeti színű szalaggal. Az emléklap jobb felső részén a Formula?1 hivatalos logója látható. Az emléklapra két darab 25. Formula?1 Magyar Nagydíj elnevezésű alkalmi bélyeg került felragasztásra, melyet a kibocsátáshoz kapcsolódó alkalmi bélyegzőlenyomat érvénytelenít.

Szóljon hozzá!