ZETApress

hírportál

Herceg Egérváry Elemér naplója

A gödöllői kastély 1867 és 1918 közötti történetét ?királyi időszaknak? szokták nevezni. Erzsébet királyné és I. Ferenc József ekkoriban sokszor megfordult itt, hogy idejét pihenéssel, vadászattal, udvari bálokkal töltse ? tudtuk meg Holub Katitól.

Kevesen tudják azonban, hogy ugyanekkor a kastély állandó lakója volt herceg Egérváry Elemér, aki meglehetősen sajátos ? mintegy 6,4 cm magas ? nézőpontból rögzítette naplójába a kastély mindennapjait. A nemrégiben előkerült, páratlanul értékes dokumentum 7-12 éveseknek, kicsit még ennél is nagyobbaknak, valamint szüleiknek tartogat izgalmas, eddig még soha nem publikált újdonságokat a gödöllői kastélyról.

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum idén nyáron egy igazán különleges mesekönyv kiadásával jár a gyerekek kedvében. A könyv a gödöllői kastély királyi időszakát mutatja be, kedves, humoros történetbe ?csomagolva?. A padláson lakó főhős, herceg Egérváry Elemér közvetlen közelről figyelheti meg a kastélyában zajló, izgalmas eseményeket, amelyek miatt sokszor ő maga is meglepő kalandokba keveredik. A mesekönyvet stílusos, gyönyörű akvarellek teszik igazán élvezetessé. Minden kastély- és Erzsébet-rajongó kedvence lehet ez a mese, és Elemér figurája, aki komoly feladatok elé néz: a jövőben a gödöllői kastély múzeumpedagógiai programjainak védjegye is lesz.

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum augusztusban jelenteti meg a Herceg Egérváry Elemér naplója című mesekönyvet. A kedves-humoros történetet a kastély muzeológusa, Faludi Ildikó, és a muzeológus kisfia, Reményi Márton jegyzik. A gyönyörű illusztrációkat Ferenc Tamás egri festőművész készítette. A könyvbemutató időpontja augusztus 7-én 17 óra a gödöllői kastély dísztermében.

Faludi Ildikó

Muzeológus, 1995-től dolgozik a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársaként, ahol részt vett a gyűjtemény megalapításában, az állandó kiállítás berendezésében. 1995-ben jelent meg a Gödöllői kalauz című kis kötete, majd 1998-ban A gödöllői kastély című albuma. Az állandó és időszaki kiállítások katalógusait, a kastély újságjait és weboldalát szerkeszti, írja. Kisfia, Marci ovis kastély-látogatásai döbbentették rá, hogy a gyerekeknek mennyire másként kell a kastélyt elmesélni. Így született a mesekönyv ötlete, ami ugyan kicsit már nagyobbaknak, 7-12 éveseknek szól, de a szépséges illusztrációit a legkisebbek is élvezni fogják.

Reményi Márton

Második osztályos tanuló, a gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola növendéke. Szabadidejében legózik, sokat olvas, jól ismeri a kastélyt (különösen a titkos-rejtett zugokat kedveli) és jó humora van. A mesekönyv szövegéhez számos ötlettel-fordulattal járult hozzá. Ennek ellenére lehetséges, hogy mégsem író lesz: jelenleg robotszakértőnek és gyengeáramú villamosmérnöknek készül.

Ferenc Tamás

1986-ban végzett rajz?földrajz szakon, majd 1993-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán. 1986 óta az egri Dobó István Gimnáziumban tanít rajzot és művészettörténetet. Óraadó tanárként több egri középiskolákban is tanított művészettörténetet, illetve ábrázoló geometriát az egri főiskolán. Képzőművészet mellett sokféle egyéb feladatot is kipróbált: alkalmazott grafikák (kiadványok, design, logo), látványtervek, illusztrációk, rekonstrukciós elképzelések várakról, rajzos térképek. A Herceg Egérváry Elemér naplója illusztrálásának lehetőségét meghívásos pályázaton nyerte el. Ez az első mesekönyve. Rengeteg lelkesedéssel és humorral ugyanakkor történelmileg hitelesen megalkotott illusztrációi teszik teljessé, informatívvá és nagyon szerethetővé a mesekönyvet.

4 hozzászólás

  1. Nagyon örülök a könyvnek, már kértem is egy példányt! Remélem a kicsi unokám is élvezni fogja! Üdvözlettel: Bernáth Kinga

  2. Mennyi egy ilyen könyv, és hol lehet venni??

  3. A könyv 2290 forintért megvásárolható a Gödöllői Királyi Kastélyban, vagy megrendelhető a http://www.kiralyikastely.hu/index.php?mid=86 linkről.