ZETApress

hírportál

Kerge a király!

Királyi élmények és kiváltságok várnak Bikalon. A rossz, esős időjárás ellenére is sokan és hamar megkedvelték. Brazíliából is volt már vendége az Élménybirtoknak. A 86 és 87 éves idős emberek egy vasárnap délután csak azért akartak találkozni Kollár Lászlóval, hogy kezet fogjanak vele.

Látni akarták azt az embert, aki ezt a csodát véghezvitte ? tudtuk meg a sajtótájékoztatón, amely élményutazással kezdődött. Az áprilisban megnyílt 7,5 hektáros Élménybirtokon minden rendhagyó: a középkor kapujában Kerge, a bolond fogadta az újságírókat, mondván Mátyás király házon kívül van, s csak ő tudja érdemben helyettesíteni.

Kollár László, az Élménybirtok megálmodója a 300 személyes, lenyűgöző lovagteremben beszélt a megtett útról, ami 1996-ban kezdődött. Ekkor nyitott meg kategóriájában elsőként 18 szobával a Puchner Kastélyszálló, ekkor még csak egyszerű kastélyszállóként étteremmel, parkkal és 8 családi szobával.

Rá két évre, a wellness-hullámot megelőzve adták át az egyik, majd a másik fürdőrészt. 2008-ban viszont már a 81 szoba négy szálláshangulatot kínált kiegészülve a sport- és a konferencia-központtal. Hamarosan, jövő nyárra elkészül a reneszánsz palota is, ahol a különlegességet kedvelők újabb csodára lelnek.

Mégis az Élménybirtok volt a tulajdonos igazi nagy álma. Úgy tett, mint annak idején a mesteremberek. Világgá ment tapasztalatot szerezni, de sehol nem talált kedvére valót! Hát álmodott egy sajátot. Meg is született a mű: a középkori falu, a madaras színpad, az óváros, a főtér, a reneszánsz palota és a lovagi küzdőtér 35 építménye különleges kikapcsolódást kínál minden korosztálynak.

A Bikali Élménybirtok különlegessége, hogy nem pusztán egy tematikus élménypark, hanem életérzés, ahol a jó nemcsak a színdarabokban és a mesékben győz, hanem a valóságban is. Így épülnek fel a produkciók. A kor- és történet-hű környezet nagy felelősséget ró a működtetőkre. Itt ugyanis mindennap találkozik a hagyománytisztelet, az oktatás-nevelés, valamint a kikapcsolódás és az élményszerzés. A családok napi vetélkedése, az apródképzés és sok más mellett például három hónap alatt három iskolai vetélkedő is zajlott Pannónia Dicsérete címmel. Eddig 56 osztály nevezett a megmérettetésekre. Ősszel pedig kiderül, ki tud legtöbbet Leonardo találmányairól és kik készítik a legkiválóbb kézműves remekeket.

A magyarok legnagyobb szabadtéri színháza nem egyszerű vidámpark, akkor sem, ha rendszerint több benne a vidámság, mint az erre szakosodott vonzerőkben. A reneszánsz magával ragadó hangulata vérbeli profizmust takar. A madaras produkció, ha úgy tetszik, világszám. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy néhány madárszerető szórakoztatja a közönséget. Sokkal több ez! A természet szülötteinek mérhetetlen tisztelete. A sólymok, a héják, a baglyok nem Isten egyszerű teremtményei; a fegyverek feltalálása előtt az ember megélhetését biztosították, a velük való vadászat nem pusztán szórakozás volt.

Ma hazánkban mintegy 160 solymász él, közülük a fele sem aktív. Baglyot betanítani igazi türelemjáték, a dolmányos varjúról nem is beszélve. A madár májusban kelt ki a tojásból, s produkciójával máris közönség elé lépett. A károgó természetét ismerve, a műsorközlő nem véletlenül mondta be: táskákat becsukni! No, nem azért, mert lopásra tanították volna a serdülő varjút, hanem azért, mert a roppant kíváncsi természete időnként elragadja.

A profizmus szemmel látható a lovagi tornán is. A jelöltek korabeli nehéz páncélzatban hihetetlen magabiztossággal és sebességgel hajtották végre a feladatokat. Csillaghajítás, koszorútűzés, lándzsadobás és kopjatörés ? csak hogy a legfontosabbakat említsük ? nagy ügyességet igényel.

A nyárelőn volt olyan vendég, aki gumicsizmában érkezett. A kedvezőtlen időjárás, a nagy esőzések és a hőség ellenére az április elsejei nyitás óta több mint 26 ezer fizető vendége volt az élménybirtoknak, amely a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Családbarát Partnere, és a Baranyai Élménykörút projekt keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Szóljon hozzá!