ZETApress

hírportál

Múzeumi borgála

Az Iparművészeti Múzeumban vasárnap este az ünnepélyes díjátadással és a média zsűri különdíjainak átadásával befejeződött a 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny. A június 17-20. között Visegrádon, a Thermal Hotelben rendezett nemzetközi zsűrizésről és annak eredményeiről, a díjazott borokról korábban már részletesen beszámoltunk.

Tegnap délelőtt Dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár, a borverseny zsűrijének elnöke, a borverseny igazgatója és Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint László Ágnes sajtófőnök adta át a díjakat. Utána a meghívottak és az érdeklődő közönség is megkóstolhatta a versenyen részt vett összes borfajtát. A múzeum aulájában impozáns látványt nyújtottak a katonás sorokban álló palackok.

Az eseményre a szervező bizottság, ízlésesen kivitelezett, minden információt tartalmazó ? résztvevő országok, borászatok, díjak, borok osztályozása, hogy csak néhányat említsek ? eredménykatalógust adott ki. Néhány részletet idéznek belőle, hogy azokhoz is eljusson, akiknek nem volt módjuk ellátogatni a rendezvényre ? írta Lantai József, aki a felvételeket is készítette.

Már közel húsz éve teszünk erőfeszítéseket, hogy a VinAgora Nemzetközi Borverseny idehaza és külföldön is ismert, elismert lehessen ? írta Zilai Zoltán borverseny igazgató, a VinoFed alelnöke. ? Korábban kétévente, 2007 óta évente szervezzük meg. Szakszerű megmérettetésre invitáljuk a világ legjobb borait!

Június 17-20 között a tizenegyedik alkalomra került sor és örömmel állapíthatom meg, nem csak a borok, de a szervezés, a verseny lebonyolítása is újra sikerrel vizsgázott! A mindenütt érezhető gazdasági nehézségek ellenére a VinAgorán növekedett a minták száma, bővült a résztvevő országok köre, összesen 21 nemzet borai versenyeztek.

Még méltathatnám a bírált tételek javuló minőségét, de szerencsére, illetve a VinAgora Borgálának köszönhetően erről, a rendezvény látogatói személyesen is meggyőződhetnek! Az Iparművészeti Múzeum különleges hangulatú aulájában 552 különböző bort kínálunk fel kóstolásra. Ez, természetesen egy személy számára lehetetlen vállalkozás, ezért javasolom inkább valamilyen témához válogatva p1. ország, borvidék, fajta, évjárat, bortípus, stb. vagy akár a teljesen ismeretlen nevek borait keresve, használják ki a kivételes lehetőséget!

A VinAgora szakmai különlegessége, hogy komplex borleírás készül minden bírált tételről, ami lehetővé teszi a kóstolás mellet, a tételek karakterének ? lágy vagy savas, telt vagy könnyed, komplex vagy egyszerű, száraz vagy édes, újfás vagy nem, stb. ? illetve a legjellemzőbb aromáinak bemutatását is. Szeretettel hívtuk programunkra a versenyre nevező borászokat is, akik a díjátadó ünnepséget követően bizonyára nagy számban használják ki e lehetőséget és kóstolják össze saját boraikat a hazai és nemzetközi versenytársakéval.

A borászok mindig szívesen beszélgetnek boraikról, ezért azt tanácsolom, bátran szólítsák meg őket látogatóink, kérdezzenek, de egymással is ismerkedjenek meg, barátkozzanak, hiszen ezek az emberi pillanatok, melyek az élet igazi fűszerét és értelmét is jelentik. Gazdag élményeket, jó szórakozást kívánok! ? fejeződik be Zilai úr ajánlója.

Különleges élménynek bizonyult a szerencsés résztvevők számára, akik sikerrel regisztráltak a tematikus kóstolókra, a VinAgora aranyérmes boraiból összeállított sorozatok elmélyült bírálata a hazai borászat legfelkészültebb szakembereinek magyarázó előadásával. Az érdeklődők a két, párhuzamosan működő A és B előadóteremben 8 témakörből válogathattak.

Néhány érdekesség az eredménykatalógus statisztikából: az Amerikai Egyesült Államok és Új Zéland egy-egy borral nevezett, sikeresen, hiszen arany illetve ezüstérmet kaptak. Franciaország 4 bora 2 aranyat, Montenegro 3-ból 2 arany és 1 ezüst, Spanyolország 6-ból 2 arany, 1 ezüst és Svájc 5-ből 1 Champion-díjat és 2 aranyat vihetett haza.

A mellékelt képeken megtekinthetők a Champion-díjas borok címkéi. A bírálók a főkategóriánként (legalább 10 nevezés esetén), legfeljebb az öt-öt legmagasabb pontszámot elért, legalább aranyérmet nyert tételei közül választották ki a kategóriánkénti győzteseket, melyeknek ? 6 kategóriában 7 darab bornak ? a Champion-díjat ítélték oda.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai, a szeptember 8-12. közötti a Budai Várban megrendezésre kerülő 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon külön megjelenési lehetőséget kapnak. Összegezve a tapasztalataimat, profi szervezés és nagyszerű, kulturált körülmények között ismét meggyőződhettünk a magyar borok kiválóságáról és nemzetközi versenyképességéről. Nem elfeledni, találkozzunk a Budai Várban!

Szóljon hozzá!