ZETApress

hírportál

Pál József elismerése

Magyar italianista kapja meg a Nemzetközi Ennio Flaiano Italianisztikai díjat. A XXXVII. Premi Internazionali Flaiano keretében július 4-én, vasárnap Pál József, neves magyar italianista veheti át az idén kilencedik alkalommal meghirdetett Nemzetközi Ennio Flaiano Italianisztikai díjat.

A Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékének vezetője az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Dante: Szó, szimbólum, realizmus a középkorban című monográfiájával nyerte el a nemzetközi díjat ? tudatta az Olasz Kultúrintézet.

Pál József

Tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Tanulmányait Szegeden magyar-olasz szakon, majd Rómában (La Sapienza) és Párizsban (Paris-III, Sorbonne-Nouvelle) végezte. Európa néhány nagy egyetemén kívül, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban tanított vagy tartott előadásokat.

A Római Magyar Akadémia tudományos igazgatója (1995-1998), a Magyar emlékek Olaszországban című nemzeti kutatási fejlesztési program vezetője. Több turnuson keresztül a tagja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) és az Országos Tudományos Kutatási Alap (OTKA) szakmai testületeinek. A Szegedi Bölcsészkar Doktori Tanácsának és a Szegedi Olasz Kulturális Központnak elnöke, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Szóljon hozzá!