ZETApress

hírportál

Örömkoncert a Kossuth téren

Dallamparkká ? AudiTÉRiummá ? alakult az Országház előtti parkoló a Kossuth téren augusztus 20-ig az államalapítás 1007-ik évfordulója tiszteletére. A programokat Horn Gábor, az Örömkoncertek ötletgazdája és az alkotók közösen ismertették ma délelőtt a helyszínen a sajtó képviselőivel. A teret gyönyörű zöld fűszőnyeg borította, s rajta számtalan hangszóró állt. Csak egy keskeny sávban hallatszottak a felcsendülő dallamok ? mindegyikből más és más ?, így a környéken lakókat nem zavarhatja a muzsika.

S hogy mikor lesz az örömködés? Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Örömkoncert az államalapítás 1007-ik évfordulója tiszteletére szombat este 9 órakor lesz. A Zuglói Filharmonikusok és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar Erkel, Liszt, Brahms és Berlioz műveket ad elő Záborszky Kálmán vezényletével az Országház előtti parkolóban, a Kossuth Lajos téren. Az Örömkoncert nyilvános főpróbája egy nappal korábban, péntek este 9-kor lesz ugyanott.

A karmester elmondta még, hogy a koncert ráadása igazi meglepetés lesz. Újságírói kérdésre csak annyit árult el, hogy illeni fog a környezethez, a (kék) Dunához. Lehet, hogy egy keringő lesz?

Külhoni magyarok kulturális fesztiválja a pesti rakparton

Idén első ízben rendezik meg a külhoni magyarok kulturális fesztiválját, a Biennálét. Az augusztus 18-a és 20-a között a pesti alsórakparton zajló rendezvény célja a határainkon túl élő magyarok kulturális sokszínűségének bemutatása, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A Dunánál alcímet viselő zenei fesztivál szervesen részt vesz a főváros kulturális arculatának alakításában, előtérbe helyezve Budapest nyitottságát a külhoni magyar kultúrára. A zenei programok mellett a rakparton felállított pavilonokban helyet kapnak a más művészeti ágakban kiemelkedő kortárs határon túli magyar alkotók, többek között a divat- és ékszertervezők, építészek és formatervezők munkái is. A kulturális fesztivál egyszerre jeleníti meg a tradíciót és a modernitást, valamint a kreativitást és az innovációt.

Az alsórakparton felállított két színpadon különböző zenei műfajokban közel negyven együttes és énekes lép fel hazánkból és a környező országokból, köztük Lajkó Félix, a Besh o Drom, és a Ghymes együttes. Este 10-től az egyik közeli állóhajón pedig a határokon túl élő lemezlovasok zárják a napot. A háromnapos kulturális fesztiválnak a pesti alsórakpart Erzsébet híd és Lánchíd közti szakasza ad otthont, a rendezvény programjai természetesen ingyenesen látogathatóak. A háromnapos rendezvényt ? amelynek összköltsége 25 millió forint ? a MEH Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya finanszírozza.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szent Istvánra emlékezünk

Szóljon hozzá!