ZETApress

hírportál

Borok Visegrádon

Huszonegy ország borai vetélkednek a rangos érmekért. Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, holnaptól vasárnapig kerül megrendezésre Visegrádon, a Thermál Hotelben ? tudtuk meg László Ágnestől.

A világ tíz legjelentősebb borversenyébe sorolt megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival és szépségeivel. Az idei versenyre közel 600 nevezés érkezett, Magyarországgal együtt 21 országból.

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett rendezvény, aktív tagja a VinoFed-nek (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége), valamint megszerezte az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatal) és az UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség) szervezetek szakmai védnökségét is.

Különlegesség, hogy a késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borokat egyedi összetételű, szakértő bizottság bírálja el, amelynek tagjai e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Újdonság, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, amikor az egész borversenyre nevezett borok összesen 30 százaléka részesülhetett éremben, ettől az évtől kezdve mindegyik főkategóriában külön-külön 30-30 százalék kaphat érmet. A változás jelentősen növeli az éremhez jutás esélyeinek kiegyenlítettségét.

Először ítélnek oda különdíjat is a magyar mintáknak. A VinAgora legjobb fajtabora címet az a bor nyerheti el, amely az adott fajtán belül, a legmagasabb pontszámmal arany érmes lesz. A borokat nyolc főkategóriában nevezik és az eredményeket 36 ? 42 főből álló nemzetközi bíráló bizottság határozza meg.

A bíráló bizottságok külföldi tagjai 15 országból ? Belgium, Brazília, Chile, Franciaország, Horvátország, Kanada, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és Tunézia ? érkeznek.

A borok értékelése a VinAgora által fejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével történik. A világon először 2000-ben a VinAgora teremtette meg a bírálati folyamat teljes informatikai hátterét (szoftver-hardver), amely et több nemzetközi borversenyen, így Svájcban a Mondial du Pinot noir Nemzetközi Borversenyen és Ljubjanában a Vino Ljubjana Nemzetközi Borversenyen sikerrel alkalmaznak.

A program objektív, több nyelven is könnyen használható bírálatot tesz lehetővé a világ számos borvidékéről érkező, nagy szakmai múlttal rendelkező bírálók és a bíráló bizottságokban résztvevő neves magyar borászok és szakemberek számára.

A borverseny zsűrijének elnöke: Dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár. A borverseny igazgatója: Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője. A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit. A média zsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy olyanok, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására július 3-án az Iparművészeti Múzeumban kerül sor. A díjátadást követően a 3. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel. A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon szeptember 8-12. között a Budai Várban.

Szóljon hozzá!