ZETApress

hírportál

Szigetet örökbe

Indul Magyarország legnagyobb örökbefogadási akciója! Rendhagyó adománygyűjtés a Facebookon a Szabadság-sziget megmentéséért ? tudatta a WWF.

Rendhagyó örökbefogadási akciót indít a népszerű internetes közösségi portálon, a Facebookon a WWF Magyarország és a Coca-Cola Magyarország a mohácsi Szabadság-sziget rehabilitációjáért. Ez lesz az eddigi legnagyobb örökbefogadási akció Magyarországon a környezetvédelemért.

Mától bárki ? cég és magánszemély egyaránt ? adakozhat egy, a Facebookon elérhető alkalmazás segítségével a Szabadság-sziget megmentéséért. Magánszemélyek ezer és 9000, cégek pedig tízezer és 90 ezer forint közötti összeget ajánlhatnak fel, az adományozók cserébe földbirtokossá válhatnak, vagyis örökbe fogadhatnak egy tetszőlegesen kiválasztott területet a sziget térképén. A Magyarországon eddigi példa nélküli örökbefogadási akcióból befolyó összeget a szervezők a Duna élővilága szempontjából kiemelkedően fontos mohácsi Szabadság-sziget helyreállítására fordítják.

A projekt tavaly kezdődött, amikor a WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezetének irányításával, további öt résztvevő ? Mohács Város Önkormányzata, a Duna-Dráva Nemzeti Park, az Alsó-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt, valamint a Coca-Cola Magyarország ? megállapodást írt alá a sziget és az egykor Mohács fürdőparadicsomának is helyt adó mellékág helyreállításáról.

A fejlesztés költsége meghaladja a 450 millió forintot, amelyhez az Európai Unió egymillió euró (mintegy 280 millió forint) támogatást nyújt. A környezetvédelmi beruházás a vállalati, civil és kormányzati szféra ? eddig szintén példa nélkül álló ? együttműködésével indult. A kezdeményezés jelentőségét a Szabadság-sziget és mellékágának helyreállítása mellett az adja, hogy ez lehet az első lépés a folyó több tucat hasonló szigetének és mellékágának rehabilitációja felé, amely a Duna újjáélesztésének alapfeltétele.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis Magyarország legnagyobb, az ország vízellátása szempontjából is kulcsfontosságú folyójának kétszáz éve tartó pusztulása elsősorban nem az ipari szennyezés következménye. A Dunában egykor élő halfajok döntő része számára a folyó számtalan kissodrású mellékága biztosított szaporodásra alkalmas élőhelyet, ám ezek áldozatul estek a folyó túlszabályozásának. Ezen vizes élőhelyek hiánya a legnagyobb akadálya annak, hogy a folyó élővilága lassan újjáéledjen.

A beavatkozások következtében indult pusztulásnak a Szabadság-sziget és a mohácsi Duna-part egykori ékessége, a mellékág is. A mellékág kivételesen gazdag élővilágnak adott egykor otthont és ívó-helyet. A nyolcvanas években épített gát azonban elvágta a vízutánpótlást, így megkezdődött a mellékág feltöltődése, tovább szegényítve a Duna élővilágát. Az ívó-helyüket vesztett halfajok mellett a szigeten található ártéri erdő is veszélybe került, hiszen a környezetváltozás és a helytelen erdőgazdálkodás miatt az őshonos fafajok pusztulnak. Ez pedig az ártéri erdőkben fészkelő ritka madarakat is fenyegeti, hiszen eddigi pihenő- és költőhelyeik tűnnek el.

A WWF Magyarország és partnereinek megállapodása szerint a sziget és a védett erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park felügyelete alá került. A terepmunkálatok ebben az évben kezdődnek, és a tervek szerint 2013. végéig tartanak majd. A projekt során megnyitják a keresztgátat és eltávolítják a lerakódott iszapot, illetve a behurcolt fajok alkotta erdőfoltok helyett őshonos, ártéri erdőt telepítenek. Esélyt kap a megbolygatott természet, lehetőséget, hogy visszatérjenek az ártéri erdőkben fészkelő ritka madarak ? a fekete gólya és a réti sas ?, illetve fennmaradjanak olyan, egész Európa területén védett halfajok, mint a szivárványos ökle, a leánykoncér és a széles durbincs. A beavatkozások nyomán jelentősen javul majd az ivóvíz minősége is Baranya megye déli településein.

Aki csatlakozik a Szabadságot a szigetnek! ? alkalmazáshoz a Facebookon, először ki kell választania, hol szeretne területet örökbe fogadni, és mekkora összeget szán erre. A rendszer innen a WWF honlapjára irányítja, és onnan lehet az adományokat célba juttatni. A WWF az adakozókat az összeg nagyságától függően bronz, ezüst, arany vagy platina panda jelvénnyel tünteti ki, az elismerés a felhasználó Facebook profiljában is megjeleníthető lesz.

A sziget térképén pedig az örökbefogadó profilképe, vállalatok esetében a céges logo vagy a honlap URL-címe látszik majd. A tulajdonosok folyamatos értesítést kaphatnak a szigeten folyó rehabilitációs munkákról. A Szabadságot a szigetnek! ? alkalmazás segítségével ? amelyet a Digital Natives készített a WWF-nek ? a későbbiekben akár képeslapot is küldhetünk barátainknak, ismerőseinknek. További információ itt olvasható.

WWF Magyarország

A nemzetközi szervezet 1986-ban ? a kelet-európai régióban elsőként Magyarországon ? kezdte meg működését, 1991 óta önálló civil szervezetként tevékenykedik, 1998-ban pedig megkapta a kiemelten közhasznú minősítést. A WWF célja, hogy a természetvédelmi hatóságokkal, a civil társadalom és az üzleti élet képviselőivel, valamint a helyi lakossággal együttműködve védje a vizes élőhelyeket, a veszélyeztetett erdőtársulásokat, segítse a fenntartható, környezetbarát mezőgazdaságot, vidékfejlesztést, hozzájáruljon a környezettudatosság fokozásához, a védett és veszélyeztetett élőhelyek és fajok megóvásához, valamint közreműködjön a klímavédelemben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kicsik és nagyok a Dunáért! | ZETApress

Szóljon hozzá!